自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

子爵府

Pa123 發表於 24-4-8 14:07
你點知其他團體無做?又點知綠領做最多?點解話綠領係環保團體中大推手?自吹自擂?請回答!

...

「本會除一直推行不同的減廢政策項目;舉辦不少的環保教育講座;監察社會各界的污染問題,與工商業界推行減少廚餘及推廣回收等計劃,遊說及推動政府進行垃圾收費。有賴社會各界多年來支持使本會得以發展及成長,作為一個自負盈虧的慈善團體希望得到善長慷慨捐助。」

綠領本身就重點推動減費、減塑、廚餘回收環保團體,佢哋係相關政策做好多遊說工作,而所有相關政策都係訪問佢哋

伯爵府

spikenard 發表於 24-4-8 14:23
re佢個頭,只相信有利益關係,例如有人大批大批入左廚餘垃圾桶,停就損失慘重
...

指定垃圾袋都有利益關係嘅可能性

男爵府

Adiezz 發表於 24-4-8 14:26
「本會除一直推行不同的減廢政策項目;舉辦不少的環保教育講座;監察社會各界的污染問題,與工商業界推行 ...
你迴避左我問題!點解話綠領係環保團體中推手?唔講其中一個推手?

子爵府

Pa123 發表於 24-4-8 14:30
你迴避左我問題!點解話綠領係環保團體中大推手?唔講其中一個推手?

你係咪誤會我想抹黑綠領?
我無話其他環團無參與,每個環保團體都會關注所有環保議題,大推手意思指綠領係呢個議題當中既leading group,佢哋一直都有建議廢物徵費。

侯爵府

環保接龍勳章

其實無話READY 唔READY
你要READY先做的話,
成世都做唔到.
政策要落實, 我地小市民唯有跟.
我同意用者自負的.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Adiezz 發表於 24-4-8 13:31
垃圾徵費的討論已有十多二十年,現時已到「臨門一腳」階段,社會各界做了很多準備,徵費也是世界的趨勢,不 ...

反人類組織

珍珠宮

2024年龍年勳章

自從黑暴之後,最憎果啲所謂環保組織。當年,全港被破壞,佢地有無出過聲?

ificould    發表於 24-4-14 23:25
Minniemouse:-P

侯爵府

垃圾徵費的討論已有十多二十年,現時已到「臨門一腳」階段,社會各界做了很多準備,徵費也是世界的趨勢,不 ...

我碌地拖棍未ready
我屋企未有鋸

naicha    發表於 24-4-8 15:27

男爵府

Adiezz 發表於 24-4-8 14:42
你係咪誤會我想抹黑綠領?
我無話其他環團無參與,每個環保團體都會關注所有環保議題,大推手意思指綠領係 ...

你指leading 廢提議group ?

--

綠領行動總幹事何漢威則說,最近留意到部分業主立案法團或物業管理公司疑「走精面」,預留大筆款項購買指定垃圾袋,似「打定輸數」預期所有住戶均不遵守法例,甚至預備「全包」所有住戶的垃圾徵費,所有住戶共同承擔相關費用。他表示,問題癥結在於法例未有明文禁止「包底」,一旦實行相關安排令市民誤以為管理費已攤分垃圾費,住戶或為節省開支而不會再另行購買指定袋扔垃圾,更甚沒有誘因減廢。若果環保署未能察覺,或未能執法,垃圾徵費等同「廢武功」。

何續指,當局應與物管公司集中討論如何令市民守法,以及一旦發現有人違規垃圾的跟進行動。他舉例本港可參考台灣的「中央收集」,在樓宇地下大堂附近設收集點,由保安人員確保所扔的家居垃圾合乎法例要求,便可集中跟進個別樓層的垃圾問題,而非任由住戶在後樓梯亂扔,甚或安排清潔人員指定時間逐家逐戶收集,做到垃圾要「冤有頭債有主」,才能有效執法,糾正住戶行為。

原文網址:東方日報A1:物管清潔包底 垃圾徵費未減廢先報廢 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0115_00822_001.html

--

男爵府

minniemouse 發表於 24-4-8 14:46
自從黑暴之後,最憎果啲所謂環保組織。當年,全港被破壞,佢地有無出過聲?
...

黑暴後反對派全數被DQ,但在2021年立法會清一色建制派竟然投票支持"都市固體廢物收費"條例,即係俗稱垃圾收費。

伯爵府

環保係美國作出黎打壓發展中國家, 同埋制約中東石油勢力的
根本膠唔環保係無科學根據
老美洗左幾千億做研究想搵塑膠影響人體健康同埋生態到而家都搵唔倒證據, 得條擺拍夾硬插飲管入海龜鼻片就洗好多腦
事實係世衛叫人唔好用咁多膠既statement入面都承認搵唔倒微塑膠對人體有不良影響(但都因為要跟風向加返句都好有可能有影響)

伯爵府

minniemouse 發表於 24-4-8 14:46
...

黑暴前都憎佢哋,知道佢哋呃飯食,齋噏無實事做到

ificould    發表於 24-4-14 23:26

子爵府

回覆樓主:

呢個機構根本就係反政府 嘅機構, 不過而家有個安法 唔夠膽用嗰啲蕉搞亂香港, 就用個膠袋稅, 好似好有道理其實主要就係搞亂你返香港人
attach0/tmp/phpMlV0Gp

ificould    發表於 24-4-14 23:27

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

設施未完善,逼市民妥協

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

冇人可以代我答我已ready.
“綠妖”當自己是誰?

配套不足, 回收商又不夠>
回收物又係去了堆填區

食肆加價, 更冇生意, 倒閉潮, 失業潮,
加上北上消費>經濟寒冬

管理費大幅增加, 又係財務壓力

“綠妖”想香港經濟死快d?

環保未改善前, 飯碗已保不住了!

“Ready”佢個廢 !

大宅

無話可說 發表於 24-4-8 13:34
邊個ready呀 我接受唔到香港搞廚餘,比錢買膠袋掉垃圾囉

係比錢買多個膠袋去包住我原本已經有膠袋嘅垃圾

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

夾硬來攪得個亂字,浪費人力物力!

男爵府

我已經分類回收咗廿年以上,屋苑有廚餘回收咗六年以上,唔用雜物捐去救世軍,又可以free比街坊,其實我已經ready 咗唔知幾耐,問題係政府未ready, 用者自付我buy, 但商品過度包裝,回收廢物係真回收定去堆田,我真心想知,我分類,清洗有冇白費

男爵府

100%市民覺得環保人士更令社會虛耗
其實市民真係ready環保人士全部堆填 源頭減廢

珍珠宮

我估全香港得尼個綠領行動ready. 怨聲載道佢聽吾到加

首頁
12345...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊