嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我小朋友而家5歲有先天眼瞼下垂,有睇開眼科醫生,想揾第二個兒童眼科醫生再聽聽意見,大家有冇小朋友有睇開或者做左手術既醫生推介?

有冇媽媽可以交流下,手術後對眼點? 係咪訓覺真係合唔埋,小朋友有冇好唔慣?

或者有冇媽媽開左或有入左group 交流e個病?

多謝大家(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

我仔歲半 ,天生兩隻眼都有眼皮下垂, 早幾個月係政府醫院做完手術 ,初初訓教時係會合唔埋眼 同眼乾 ,要兩三個鐘查一次眼膏 ,而家做完四個月訓覺都仲係有小小合唔埋眼 ,但另一隻已經cup返落黎 ,遲下要再做🥲

複式洋房

mz1024 發表於 24-4-21 23:38
我仔歲半 ,天生兩隻眼都有眼皮下垂, 早幾個月係政府醫院做完手術 ,初初訓教時係會合唔埋眼 同眼乾 ,要 ...

要再做過唔係掛。 我睇多左個私家醫生啦,佢話我仔視力冇影響, 2 隻眼睇野一樣,唔駛帶眼鏡,可以唔駛做住,繼續觀察就ok 。 佢話如果而家做手術都只會係因為外官問題(父母想唔想佢2 隻眼一樣大細), 所以我決定再觀察下先。

複式洋房

回覆 annt28 的帖子

如果唔影響視力政府啲醫生都唔會同您做 ,除非係私家。上次覆診個醫生都話要等大啲面同眼型生定再做會好啲 ,之前去眼科同其他媽媽傾開 ,佢都話佢個仔細個做完 。而家大左十幾歲都dup 返要再做 。您仔仔大細眼明顯嗎?

複式洋房

mz1024 發表於 24-4-23 16:19

如果唔影響視力政府啲醫生都唔會同您做 ,除非係私家。上次覆診個醫生都話要等大啲面 ...

佢細細個好明顯嫁,不過佢另一隻眼都細細地,而家大個左5歲,有時望落2隻眼又唔係好覺。 因為佢成日會抬高少少個頭同戚起條眼眉望野,所以唔覺佢大細嚴重。平時影相,大太陽,啤人,個時就好明顯

複式洋房

發表於 7 天前 |只看該作者

政府個邊有冇同您跟?醫生見我仔以前睇野都係惡高個頭睇野 ,同用左眉根個力令到條眉戚得好勁,眼皮遮左一半視力 ,所以早啲做 。最近check 左有三百度散光 ,但係太細好難check 未必準確 , 醫生話眼皮下垂 大部分散光都比較西利 ,所以都要一直觀察

複式洋房

發表於 6 天前 |只看該作者
mz1024 發表於 24-4-25 23:22

政府個邊有冇同您跟?醫生見我仔以前睇野都係惡高個頭睇野 ,同用左眉根個力令到條眉 ...

佢出世我直接就睇私家, 一路半年半年就去驗度數等等, 我仔都會惡高頭睇野, 但視力冇影響, 冇散光近視問題。所以就一路冇做手術, 只有keep住觀察(醫生覺得唔需要做)。所以做同唔做有時都好掙扎。

複式洋房

發表於 5 天前 |只看該作者

我覺得面同眼型生定左就可以早啲做 , 因為做係遲早既事 , 我都怕遲啲阿仔返n班時會比其他同學仔問 。怕影響佢心理質素 ,有時係街聽到啲人咁講自己小朋友 ,我自己都有唔開心😮‍💨

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊