自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

著兩對襪,做完體操除咗出面嗰對先再著鞋得唔得?

子爵府

Dora94 發表於 24-4-10 00:41
著兩對襪,做完體操除咗出面嗰對先再著鞋得唔得?

咁咪搞盞搞到個小朋友更加標奇立異
著兩對襪巳經好痴線,不過未必有人察覺,但個個落堂手fingfing返課室,亞仔/女攞住對襪咁?
其實我巳經覺得自己好潔癖,但一出街我巳經覺得自己係污糟,返到屋企除晒d野沖個涼換番套乾淨衫就冇事架啦
以前我都好憎PE堂,因為掂完d波呀、器材呀、地下呀對手污糟,以前唔會話上完堂集體洗手,個個上完堂就上番課室周圍摸,但去到呢d位都要習慣,否則就變怪物

大宅

小朋友都會有潔癖嘅咩?

侯爵府

強迫症應該都係焦慮症範疇
仲有強迫症大多由潔癖引起

及早搵專業人士協助, 評估及治療

呢類情緒傾向可大可小,通常會惡化,到有一日連街都去唔到,學又返唔到, 到時更加棘手

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我女細個都有,幼稚園已經入唔到茶餐廳食野,去唔到公廁,我研究左好耐先知佢潔癖怪,跟住我無就佢,應該要保持衛生嘅先可以抹,其他嘅我就 調轉整佢污糟,例如食芝麻糊,去公園玩樹葉,做勞作整到成手都係……
而家都有小小潔,不過會自己處理佢,唔照響到人就由佢啦

RAA    發表於 24-4-11 12:10
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

珍珠宮

iloveedu 發表於 24-4-8 23:32
但其實我都唔肯定咁樣算唔算係,定係只係比較注重乾淨

未去過playhouse?未試過去人屋企?

公爵府

回覆樓主:

而家唔調節佢,大左好麻煩,我隔離屋就係咁,用勁大量嘅清潔用品,每日2支洗手液,1支清潔劑,2盒紙……日日都2大袋垃圾,佢地做唔到分類回收嫁,因為唔會想再掂……每日聽住佢洗野,窗都係用廚房紙抹……辛苦

珍珠宮

放左學返屋企點入屋?除鞋但著襪入屋?

公爵府

lingw. 發表於 24-4-9 23:10
老師唔啱喎,應該去到旁邊先除,完成即刻著返

如果個個都去到磅先除,有啲著得慢,等唔等佢好?唔等佢又會唔會有家長話影響佢自尊心,1堂得45分鐘,度得慢又無得玩嫁啦

洋房

zxyggp 發表於 24-4-10 09:45
如果個個都去到磅先除,有啲著得慢,等唔等佢好?唔等佢又會唔會有家長話影響佢自尊心,1堂得45分鐘,度得 ...
但係時間應該都唔會相差好耐?況且應該唔係個個老師都係咁。小朋友去健康院學童健康檢查,有時姑娘都會俾佢去磅隔離先至除

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊