自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

話說部門黎左新主管,好似係HKU GRAD,聽人講佢每事都好執著,非黑即白,其他同事好憎佢,第一次遇呢d人。

跟住我買電子書,內容係關於自閉症,先發覺主管應該係患者,特徵係唔識睇眉頭眼額,執著,其實我感覺親人都有,好彩肯聽我意見。

當然番工唔會出聲,我覺得呢種患者好易被邊緣化,因為都難相處。

個人意見,如有得罪請見諒!

侯爵府

2024年龍年勳章

一隻鴨鴨 發表於 24-4-9 09:24
話說部門黎左新主管,好似係HKU GRAD,聽人講佢每事都好執著,非黑即白,其他同事好憎佢,第一次遇呢d人。
...

同亞氏相處好難,關係越親密越受傷,沒有人情味,自理亂七八糟。
但是在他身上找到理性,公平,正義,忠誠,責任,如妳所講黑白分明。
出色的亞保是好員工,未必是好同事,但至少不會搞是非政治。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔阿氏保加
佢有佢嘅固執同堅持
但都會聽取意見改善
細時社交能力差,經過調教同訓練之後
大大下而家好多朋友,會成日約同學去街
社交能力提升咗好多,識得睇人眉頭眼額,
基本上同一個普通年青人已經冇分別
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

一隻鴨鴨 發表於 24-4-9 09:24
...

想知點解佢能夠做到做到主管?

珍珠宮

家家公主 發表於 24-4-9 09:31
我仔阿氏保加
佢有佢嘅固執同堅持
但都會聽取意見改善
可能佢系輕微, 所以改善到
不過, 結婚生仔就吾好, 吾好累人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

liverpool2023 發表於 24-4-9 09:32

老細話佢係你上司
咁佢就係你上司架喇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔係ADHD+ASD
我對咗佢十幾年,都算好明呢種人,同埋學識忍

之前公司有個老闆,我極度懷疑佢係SEN ,資優掛?資歷好勁,NASA工程師嚟,但d性格真係!!!我已極度容忍佢。 佢係我人生第一個,我頂無可頂同大老闆講「我唔要再跟佢做嘢」嘅人。份人姓賴㗎,明明佢自己話要咁做,做嘅過程有一點不如意就send email 噴我,都痴孖筋關我鬼事呀

你唔會改變到佢,只能盡能力掌管自己權益

翡翠宮

anna59 發表於 24-4-9 09:38
可能佢系輕微, 所以改善到
不過, 結婚生仔就吾好, 吾好累人

累唔累人呢樣嘢唔係我同你講
最緊要對方接受,因為相處嘅係佢哋
有啲正正常常乜症都冇嘅男人,如果嫖賭飲蕩吹吸毒,爛賭咪一樣係累人累物,甚至乎好多結婚前冇嘢係結婚後先至慢慢浮現呢啲行為,咁呢啲又點計?
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

D..D 發表於 24-4-9 09:41
老細話佢係你上司
咁佢就係你上司架喇

咁既然佢唔識睇眉頭眼額,社交力咁弱,點解又可以得到上司揀佢做你上司呢?

男爵府

家家公主 發表於 24-4-9 09:43
累唔累人呢樣嘢唔係我同你講
最緊要對方接受,因為相處嘅係佢哋
有啲正正常常乜症都冇嘅男人,如果嫖賭飲 ...

贊成

男爵府

liverpool2023 發表於 24-4-9 09:32

有Asperger既人其實有才能,並非話有呢個問題就做唔到主管(管理層)。相反,呢類人做事好公證,個人好坦白好率直,多數唔會搬弄是非/玩政治。我仔都係呢類人,老師assign佢做leader,因爲性格率直,唔會在同學群中搞分化,唔會大細超,唔會揾人笨,但會比人揾笨。

同Asperger成年人相處係要用另一種模式。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

佢地總有優點,例如老實、有條理。

子爵府

保仔保女真係好古怪又難頂,佢地優点係明刀明槍,吾識暗算,做同事或朋友就要包容,考驗自己EQ, 如果接受到佢地的特性,有時又覺得佢地係好直接不懂包装技巧的人

男爵府

Charlotte_mom 發表於 24-4-9 09:42
我仔係ADHD+ASD
我對咗佢十幾年,都算好明呢種人,同埋學識忍

即係佢做到上司,係因為佢資歷好勁?
但成日又話好多只讀書叻唔識做人既人,工作唔如意,又話識人好過識字,咁亞氏呢方面咁弱,都仲可以做到上司嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

liverpool2023 發表於 24-4-9 09:46
咁既然佢唔識睇眉頭眼額,社交力咁弱,點解又可以得到上司揀佢做你上司呢?
...

未必個個老細都鐘意刷鞋仔

男爵府

罐頭湯 發表於 24-4-9 09:46
有Asperger既人其實有才能,並非話有呢個問題就做唔到主管(管理層)。相反,呢類人做事好公證,個人好坦 ...

响學校可以,出去社會都可以嗎?
唔識討好老闆,唔識擦鞋,都可以?

翡翠宮

罐頭湯 發表於 24-4-9 09:46
有Asperger既人其實有才能,並非話有呢個問題就做唔到主管(管理層)。相反,呢類人做事好公證,個人好坦 ...

無錯 我仔就係呢類人
佢響學校幾個學會都係做leader
老師們都好鍾意佢

翡翠宮

liverpool2023 發表於 24-4-9 09:50

咁出去工作有好多老闆都係鍾意啲人實事求是,未必個個老闆都鍾意擦鞋仔,反而會覺得擦鞋仔博上位虛偽更加有防備之心

大宅

係,幾年前我老公聘用咗一個類似人士,雖然積效好好,又叻,但唔背聽人哋意見
上年佢約滿,我老公已經放棄,唔同佢續約

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

liverpool2023 發表於 24-4-9 09:50

出嚟社會要成功唔係一定要識擦鞋
SEN社交可能弱,但唔係弱智個弱,好多表面都係正常人(唔深入接觸唔會知)

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊