自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

Bobo1210 發表於 24-4-9 21:32
轉工啦!你改變唔到你上司架啦!

遲d先算

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Fishqqma 發表於 24-4-9 14:57
有冇上行為治療?

上年跟醫院上過,但我覺得冇用,我有同學校社工講過,不過佢地一路都唔覺佢有問題,校工有講低小既學生好鐘意佢,但佢同同齡相處唔得

瑪瑙宮

pauline_c 發表於 24-4-9 15:06
ADHD 同亞氏係兩樣嘢,ADHD 係專注唔到,多動,不過社交無問題。

就係因為多動同講野大聲,所以其他同學唔鐘意 最麻煩係佢覺得同人傾到2句玩過就係朋友

瑪瑙宮

一隻鴨鴨 發表於 24-4-9 14:28
試下買書比佢睇,可能會領會到。

好,等我又買俾佢睇下先

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

fanny3315 發表於 24-4-9 22:26
就係因為多動同講野大聲,所以其他同學唔鐘意 最麻煩係佢覺得同人傾到2句玩過就係朋友 :igiveu ...

社交比普通小朋友遇到多d 問題,不過唔同 ASD 嗰種。即係 in general ADHD 無社交障礙。

大宅

得閒姨 發表於 24-4-9 12:59
ASD個範圍真係好闊,我兩個仔都係ASD,但佢地表現兩個極端。一個好識睇時勢但好情緒化,喜怒無常,另一個就 ...
如果唔算係最典型既情況,係點發現而覺得需要做評估?感覺情緒化發脾氣、固執、唔識遷人就都係好普通既性格特質。如果係成人已經無咩得改變,知道係唔係ASD係咪其實已經意義不大。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

整個自閉譜系太大

高功能既叫阿氏,其實高功能 及 唔太明顯特徵既。。。細過好早去做訓練,長大後其實已經同平常人差不多,一般人跟本唔知佢地係阿氏

以前既人會話呢類人:
好固執,性格好掘強,包拗頸,理論多多,唔理人感受

伯爵府

CathyLss 發表於 24-4-9 22:49
如果唔算係最典型既情況,係點發現而覺得需要做評估?感覺情緒化發脾氣、固執、唔識遷人就都係好普通既性格 ...

如果家長有細心觀察小朋友成長行為,其實唔難發現佢地既特質,包括言語發展,社交行為,對某事物有異常固執同堅持等等,發覺有問題就要去搵醫生幫手評估診斷,現今要及早發現並唔困難。
如果已經成年,其實已經好難改變,但身邊人知道佢地所面對既困難並不是有意為之,起碼個心唔咁傷囉

CathyLss    發表於 24-4-10 04:31

大宅

回覆樓主:

一提到亞氏呢個病,第一時間諗起早幾年前巴士返側意外,死左十幾人,個司機咪又係呢隻病,好恐怖

公爵府

2024年龍年勳章

szeszes 發表於 24-4-9 23:51
整個自閉譜系太大

高功能既叫阿氏,其實高功能 及 唔太明顯特徵既。。。細過好早去做訓練,長大後其實已經 ...

係呀!

我睇網上新聞,有個女仔u grad後做老師,同同事相處唔到,成日轉工,原來係患上亞氏,之後去耀能做訓練。

公爵府

2024年龍年勳章

kk135788 發表於 24-4-10 02:52
一提到亞氏呢個病,第一時間諗起早幾年前巴士返側意外,死左十幾人,個司機咪又係呢隻病,好恐怖
...

個別例子唧

不過新主管同我講,佢最近考路試,爬前車頭肥左,心諗當年我考車唔敢爬頭架

伯爵府

回覆樓主:

大家快d叫老公做這個

https://relab.cc/baron-cohen/

別墅

小菜豆 發表於 24-4-9 09:31
同亞氏相處好難,關係越親密越受傷,沒有人情味,自理亂七八糟。
但是在他身上找到理性,公平,正義,忠誠 ...

咁鐵面陳係咪亞氏保加症

大宅

liverpool2023 發表於 24-4-9 09:32
想知點解佢能夠做到做到主管?

有很多叻人是亞氏保加,他們除了難相處,但有個人的估不到的聰明地方,我地覺得他性格怪,返過來看佢地都覺得我們難相處

伯爵府

yaumuimui 發表於 24-4-9 12:59
恭喜你!我同你case都好相似,近年大家相處磨合得更好,而且他人品好多真心待人不喜歡虛偽,他不會為目的 ...

我用咗好多年去理解,
發現能力高是有唔同層次的。

亞保的人一向是叻。如讀書因單一技能。尤其是香港的填鴨教育,他們很容易取全A.

但另一種高能要醒。即係轉數快。亞保的人一般唔係好得。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

1999 發表於 24-4-10 06:10
有很多叻人是亞氏保加,他們除了難相處,但有個人的估不到的聰明地方,我地覺得他性格怪,返過來看佢地都覺得 ...

好啱呀

伯爵府

YolandaTam 發表於 24-4-9 11:30
我同亞保老公已婚25年,好多人話我就得人,但我唔和善,經常同佢辯論。
我自己知自己事,生活某一啲細節尤 ...

同我個case 好似。我老公無確診,但我留意咗佢好耐,佢好多阿氏特徵,不過應該算輕微嘅。

我份人又係比較就得人,好多嘢無所謂。但我又係唔算和善,我會據理力爭,會同佢辯論。

我老公對錢又係極度敏感,好識計數,而我呢方面就非常差。佢比到我理財的安全感。佢好多價值觀極度理性,而且好多野比較極端。但一旦你被佢立入為佢需要照顧的人嘅範圍,佢會好細心好有責任感。佢對兩個仔超級廿四孝,對我佢所有嘢都照顧周到,有時甚至幾煩吓。

我老公工作上係成功嘅,一直好順利,而且佢處理上司下屬同埋與同事關係都無乜問題。反而日常同朋友交往,佢D阿保嘢就出曬嚟。雖然係咁,但佢係多朋友的,呢D朋友,全部睇到佢優點,包容佢缺點,好似我咁。

熟悉佢份人的人,都會覺得佢好多時講嘢做事怪怪地,有D偏執。但佢真係無機心。我覺得佢雖然怪,社交笨拙(在我眼中佢係,因為我好擅長社交),但佢不斷想改善,成日講笑話引人笑(雖然十個笑話裏面得兩三個好笑),但大家睇到佢好努力,又唔怕唔好笑面懵。同埋佢始終事業成功,好多人會因為呢樣野而去包容佢其他不足,覺得同佢交往有價值。

伯爵府

yaumuimui 發表於 24-4-9 12:59
恭喜你!我同你case都好相似,近年大家相處磨合得更好,而且他人品好多真心待人不喜歡虛偽,他不會為目的 ...

我都祟拜我老公的能力,佢處事有條理、細心,又識計數。佢唔虛偽,又唔識講大話。人哋對佢好,佢會加倍對人好。

但另一方面,佢其實好多嘢要人遷就。不過在我個case, 佢事業唔錯,比到好好的生活我,我當係雙方付出。我D朋友有時都會話我犀利,佢D偏執嘢好難有人頂得佢順,可能我本身就得人,而且佢能力高令我祟拜,所以我又唔覺得同佢相處唔到。

大宅

我個仔係阿氏,佢記性好,有小聰明,轉數快,但包拗頸和固執。佢認為啱嘅就冇人可以改變到佢。,佢有興趣嘅嘢可以好深入去研究做事好細心有條理。唔鍾意擦鞋,但好有責任感。

侯爵府

1mocha 發表於 24-4-10 06:04
大家快d叫老公做這個

https://relab.cc/baron-cohen/

我老公 40+ 分

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊