自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

唔好話我話,未ready 永世都未,因為唔想俾錢唔想煩就係咁簡單。
當然有些人只係嫌回收點唔近屋企

公爵府

2024年龍年勳章

到底要READY啲咩???
平時點丟咪點丟,只不過要放入佢個袋
而佢個袋要錢買

先冇咁得閒日日走落去處理厨餘
何況我樓下亦冇

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

邊個係緑領?佢憑乜代表香港人?我幾時話過俾緑領聽我已Ready????

緑領,請不要代表我,我對垃圾徵費仲未Ready

公爵府

擾民政策

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

如果每個屋苑,每幾幢樓就有廚餘機,咁我ready架喇
放下自在

大宅

凌陵綾 發表於 24-4-9 15:03
而佢個袋要錢買

我個舊屋苑3色筒都唔知收埋喺邊tim。我估冇人回收3色筒,驚爆,所以收埋算。

最近鄰居開始清垃圾,垃圾公司職員惡到選擇性收垃圾。佢認為尺寸唔合格,就放返屋苑出入門口。真係揸住雞毛 遲啲有排煩……

侯爵府

zhouzhouBB 發表於 24-4-9 12:42
我系香港土生土長既市民,什麼垃圾徵費,我完全未ready,請求記者們,東張西望 入黎 幫我發聲

重要事項 要 ...

agree.
無錢比,生活困難。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我哋返工已經好忙,重要為煩垃圾,簡直痴線

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

係所有嘢都未ready

瑪瑙宮

大廚勳章

我系香港土生土長既市民,什麼垃圾徵費,我完全未ready,請求記者們,東張西望 入黎 幫我發聲

重要事項 要 ...

雖然未開始徵費,但係我屋企附近個垃圾站外圍已經變咗堆填區。。。勁多人半夜三間掉晒啲座廁櫃仔梳化雜物。。。變咗好似垃圾缸咁。。。如果遲啲正式收費我諗環境更加嚴重
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

fishballbaby 發表於 24-4-9 15:01
我唔會支持去倒廚餘,尤其是夏天,冇辦法想像行埋去個桶前面,好臭好dirty
...
直頭啦!睇電視見到部廚餘機附近污糟到c。

侯爵府

tabofans200 發表於 24-4-9 15:30
我哋返工已經好忙,重要為煩垃圾,簡直痴線

yes

伯爵府

凌陵綾 發表於 24-4-9 15:03
而佢個袋要錢買

放入佢個袋會穿 要裡面包多一個袋 再放入去,即是雙重膠袋 應該更唔環保

別墅

你未ready啫,我哋ready咗喎

別墅

支持撤回

珍珠宮

我啲懷念09年,起碼都叫聽下民意
冇啦啦乜嘢行動走出嚟講左個全港人都驚訝嘅大話
點解我哋一定要先進?點解我哋唔可以落後?要唔要先進到學日本倒核廢水?迫香港小學生食輻射米,香港有兒童癌症基金,係咪為咗一句先進送曬小學生入醫院

男爵府

coolcoolfan 發表於 24-4-9 14:56
未ready d咩野先

首先就係根本政府自己都未ready好,我地星斗小市民又點ready呢
豈能盡如人意,但求無愧於心......

珍珠宮

樓主係先行計劃參加者?
如果係可以分享下個膠袋幾易穿,你嘅實際經驗值得參考,否則先不要咁快下結論,定參與先行計劃嘅反饋意見,或者之後有改善呢。

男爵府

重要事項 要 ...

我初以為用佢嘅袋是因為容易分化,點知原來唔係,仲要易穿,咁即是要用完1個再套1個防穿,咁多餘嘅事點解仲要硬推,至於廚餘,有冇人咁好心機,每次食完飯,再走落街倒廚餘,萬一中途穿袋,啲地方好dirty囉,究竟政府有冇諗呢啲細節,一般市民都諗到啦

伯爵府

Ononluk 發表於 24-4-9 16:50
樓主係先行計劃參加者?
如果係可以分享下個膠袋幾易穿,你嘅實際經驗值得參考,否則先不要咁快下結論,定 ...

我無咁既福份做到先行計劃參與者,只是謝局長之前建議市民用袋中袋,我只是覺得咁仲唔環保,咁不如俾返市民自由選擇膠袋啦!咁我未ready咁放垃圾都無錯呀,咁大個人都未試過為掉垃圾而煩惱,而家就頭痕點應付袋垃圾好呢! 都系個句啦,而家連買咩垃圾袋都唔可以,同埋一定要去指定地點買,點解會咁架!定政府覺得清一色既顏色就最靚!

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1746983-20240331.htm

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊