自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我而家返工,仔細時做過一段時間ftm,自己搞惦晒屋企野,煮飯洗衫家務送仔返學湊佢地去學野全部一脚踢,唔係唔辛苦,但充實。而我老公,最重要是每月家用準時送上

珍珠宮

redhot 發表於 24-4-9 17:08
咁點解個男人有得放工,ftm冇得放工me time呢?

咁點解做ftm可以瞓晏覺?唔想煮個日可以叫外賣?嬲個陣可以發老公脾氣?而在外返工嘅人唔可以瞓晏覺?唔可以唔想做嘅工作唔做而無人鬧?嬲個陣可以發上司/老闆脾氣而唔會被人炒?仲要每個月家用少一蚊都不可?

真係要比較,比得公平d好。

一罐可樂    發表於 24-4-9 23:15
aidan08    發表於 24-4-9 21:00
maggie.tang    發表於 24-4-9 17:33

珍珠宮

emmyfok 發表於 24-4-9 17:51
我覺得呢,睇情況啦。

一般家務,FTM做晒,其實都合理。但我聽過有些情況,實在是老公太自私。例如,老婆 ...

咁如果講極端case就好難持平,同樣如果返工的老公發燒,老婆仲要迫佢返工,一句安慰都無,老公一樣會心淡。所以唔係係返工定fulltime home, 而係兩夫妻是否懂體諒對方,互相補足。

Prosperous    發表於 24-4-10 18:48

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 24-4-9 18:32
我以前工作9am至7-8pm , 久不久通頂.

但FTM真係孩子未做完功課、 未温完書, 阿媽都冇得休息

ftm還真是無得休息,但最大好處是工作期短 ,孩子上左高小已經輕鬆好多,但返工真是到孩子出身前真係揾少d都唔惦。

珍珠宮

乖寶寶布布 發表於 24-4-9 21:22
做ftm不要當自己係工人。工人做嘢為錢。ftm做嘢為頭家,愛,責任。返工搵錢又好,大家都係為頭家。唔好忘記 ...

你嘅回應最有愛,最中肯

我淨係覺得好煩,點解要成日計,要比較。返工揾錢嘅,在家照護孩子嘅,同樣都辛苦。唔係話返工嘅大晒,同樣亦無必要講到返工嘅係廢人咁(返工揾錢擔起頭家係咁易,何不自己親自擔下?,同樣在家湊年紀細嘅孩子確實辛苦,呢個時候老公最好幫多d 手, 媽媽亦要好好控制自己脾氣,唔好郁下將自己嘅情緒發落d 孩子同老公身上)

珍珠宮

sunnymama2 發表於 24-4-10 07:28
冇錯,有時失眠,要拖住半條人命番工,冇得瞓晏覺,FTM 仲可以偷時間補眠。

我FTM 同 WKM都做過,我覺得F ...

講起失眠,女人真係特別容易失眠,而家人到中年,好多時夜瞓早起,或半夜醒幾個鐘,早上還是要撐起身返工。

唔知點解ftm總係覺得返工係=輕輕鬆鬆跟同事吹下水,食下tea,公司就會出份好唔錯嘅糧你養家。我返工係累到死,放左工有時野都唔想食,只係想坐喺電視前呆一陣。好彩我d仔已大,除左早上返工前做下拖地執屋洗埋d衫,放工食飯有時好累就各自修行

所以我一直唔明家務為何要做一整天?

珍珠宮

michellechiu02 發表於 24-4-10 09:39
如果對環境清潔好執著+三餐都煮足既FTM,真係可以做全日
洗衫晾衫熨衫,拖地,抹窗,洗廁所(有時仲2個添) ...

所以迫死自己的,並不是家務,而是自己。

珍珠宮

cyyiu 發表於 24-4-10 19:19
我公司d女人好多都係咁呻!成日呻老公無本事
我同返老公講,老公話佢地d老公比個老婆喺公司咁唱 ...

將心比己,如果個男人成日周圍同人講佢老婆無鬼用,唔使返工都舞唔惦屋企。返到屋企仲要成日話老婆係豬隊友,只識使錢唔識揾錢,咁啊ftm們係咪又覺得ok呢?

珍珠宮

teresayan07 發表於 24-4-10 20:02
其實係架 有啲女人成日呻男人唔幫手
但其實男人眼中係根本睇唔到家務
就算要我老公全日係屋企湊女

確實男女睇嘅觀點係大不用,女人仔轉睇細位,男人嘅角度係睇大方向。 我仔1-2歲時有段我老公無返工,在家湊仔,我返工,佢不知幾爽,家裡可能亂d, 飯亦未必日日煮,餐餐煮,但我仔好開心,無家嘈屋閉(好多媽媽湊仔都湊到閉啫屋閉,包括曾幾何時嘅我).

佢同我分析,教育孩子第一最重要是安全,比孩子感覺父母是幫佢,而唔係管佢,家務功課做得再好,家庭唔和諧,孩子唔開心都係失敗的。

之後我才放鬆自己,而家d仔大晒,睇返轉頭,小學時成績好同差,中學時個別考試合格或唔合格,根本係small case, 而家佢地都讀緊大學啦!

珍珠宮

mimi199188 發表於 24-4-10 20:19
我認同你老公,其實好多野都無咩所謂,生存到,吾會污糟到小強老鼠爬來爬去就ok做人最緊要開心。日日 ...

可能就係我地父母嘅管教態度,直接影響孩子成長的個性。鼓勵中長大,較有自信。 我識有d 年青人,在父母打罵聲,及迫讀書中成長,本來都喜歡讀書,偏偏就為左激啊媽而唔讀好d; 人亦會好無安全態,小小事就以為自己做得唔合付人地標準,好驚錯。 一係就相反,大左有話事能力開始對父母好差,而唔知點解細個時管得好嚴嘅父母,突然仔女大左就縮晒,不論是否合理都遷就晒仔女,亦由佢對父母無禮。

兩邊都係走極端。

珍珠宮

bongbongpatty 發表於 24-4-10 23:28
咁係我有眼無珠揀个咁既男人,
我會同佢88
我自己識搵錢水靠佢

所以老公們最大優點係,自己老婆咁唱自己,都無同佢88, 仲每個月份糧乖乖獻上。返到屋企仲要被老婆鬧話唔幫手湊仔做家務

剩係呢份包容性,女人們拍馬都追唔上啦!

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 24-4-11 12:53
你覺得男人真係因為包容性夠高?

還是的男人好似睇唔到有家務一樣、睇唔到啲問題?

雖然呢個世界無一定,但一般男士都會比女士係細位睇得無咁緊。或者咁講,大家睇嘅重點有唔同。

男人有時太不拘小節會令強迫症老婆激死;同樣,過份在小事內卷/嘮叨嘅老婆都會令男人怕怕。

打和

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 24-4-11 15:35
都同意嘅!所以呢兩類人其實根本就唔夾、唔應該走埋一齊激死對方
...

難道女人跟女人生活就不會有衝突?

你不覺得人生太平坦會悶死?有說歐州國家自殺率高跟生活平淡枯燥乏味有關。所以上天造人時男女合一,讓生活充滿"色彩"

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊