自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

我而家返緊工,曾經有段時間FTM,湊兩個小朋友(幼稚園及初小)係多野做,但我唔覺講到有幾忙,覺得FTM好爽架

我家姐/亞嫂,幾個朋友(全部有兩個小朋友)由結婚到生仔,自己一手一腳湊,打理家務,從冇講過話辛苦. 我仲成日聽佢地講,小朋友返咗學就同其他家長去飲茶,10點幾去買餸,返屋企準備午飯,之後接放學,到小朋友上了小學,送完返學再上大陸都有聽過,兩點幾返到黎接放學

我家姐/亞嫂,由細到大都教兩個仔女,同佢地講daddy一人搵錢養一家好辛苦!佢地都好尊敬個Daddy!

可能每人感受唔同喇,但我有時覺得,做FTM既,如果覺得冇得收工咁辛苦,點解唔出返黎做野啫

男爵府

Jasmine-4711 發表於 24-4-9 17:16
白領工時9am-5pm,每週5日半,
久不久要OT

有比家用 同 比足夠家用係2回事。
你話返工果個係咪比家用就大晒?咁返工果個夠可以話有本事個老婆出去搵錢負責養家?係咪又100%肯定對方做到?
2邊都面對唔同壓力,所以我想話其實當日決定做FTM係咪傾清楚晒~
還是講到尾都係貧賤夫妻百事哀

男爵府

我係雙職mom, 屋企無工人,兩個細路一個中學一個讀master.

我平日用lunchtime買送,放工一返到屋企就開始煮飯,目標係8:00開到飯。然後清潔厨房,碗碟有洗碗機幫忙。屋企小至補充物資,大至安排細路補習課外活動,仲有揾師傅家居維修,交水電煤費,做司機接送長者,陪診.... 咩都係我!

我C6?唔好問!肯幫下手倒垃圾吸塵都要邀功話自己有做家務(差D要頒個最佳老公獎個種)。其餘的,人地話放工好累,要抖要煲劇要“小睡”幾個鐘!

我已經慣左呢種pattern,吾會期望C6有咩改變,最緊要唔好黑我面就得!細路反而有時覺得呀媽太忙,會幫下手。

我覺得我已經變做鐵人,鐵人係唔識病唔識勊.

MLFF    發表於 24-4-10 23:27

男爵府

ddcat 發表於 24-4-9 17:23
我而家返緊工,曾經有段時間FTM,湊兩個小朋友(幼稚園及初小)係多野做,但我唔覺講到有幾忙,覺得FTM好爽 ...

贊成呀因為我媽咪都係FTM湊我同我哥,由細到大我無見我媽咪講過一句話我爸唔做家務,反而細個我媽咪有訓練我同我哥洗碗,抹梳化同吸塵

大宅

回覆樓主:

返工唔系大晒。回家唔做家務唔緊要,都應該一起晚飯,陪下仔女,親子下,教下功課,讀下故事書,陪睡一陣(細果啲),唔係柄埋打機或者成日出街social(偶然可接受)。

男爵府

罐頭湯 發表於 24-4-9 17:24
我係雙職mom, 屋企無工人,兩個細路一個中學一個讀master.

我平日用lunchtime買送,放工一返到屋企就開始 ...

勁呀你,我覺得女人係比較擅長multi-task

男爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-9 17:27
返工唔系大晒。回家唔做家務唔緊要,都應該一起晚飯,陪下仔女,親子下,教下功課,讀下故事書,陪睡一陣( ...

親子活動一定需要啦,如果個男人真係錫啲仔女,點會唔主動親近佢哋?下下要人叫,好似要迫咁,一定無癮!

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

michellechiu02 發表於 24-4-9 15:17
利申我唔係FTM,所以預左有人話我唔了解FTM有幾忙。不過我成日見好多FTM都呻個老公唔幫手~
如果兩公婆都有 ...

我係FTM 都有做自己野, 但我完全冇要我老公幫手, 湊仔睇功課送午飯家務全包

複式洋房

反而覺得返工先有me time

大宅

michellechiu02 發表於 24-4-9 17:26
贊成呀因為我媽咪都係FTM湊我同我哥,由細到大我無見我媽咪講過一句話我爸唔做家務,反而細個我媽咪有訓練 ...

可能我傳統女人仔,我冇做野果一/兩年,我真係唔駛我老公幫手做家務,我希望佢返到黎見到屋企企理理,小朋友乾乾淨淨,有餐晚飯比佢食,佢開心我都開心. 當然,有時佢唔攰,都會陪玩,陪瞓,溫習幫手既.

可能有怨言既太太,個老公真係好差喇. 如果真係乜都唔理,一放工只顧住自己玩,見到又真係眼火爆既.

大宅

兩孩之媽 發表於 24-4-9 17:32
反而覺得返工先有me time

睇你返咩工喇

珍珠宮

michellechiu02 發表於 24-4-9 17:23
有比家用 同 比足夠家用係2回事。
你話返工果個係咪比家用就大晒?咁返工果個夠可以話有本事個老婆出去搵 ...

我就係人工高過我老公,我大可以出去搵錢,叫老公留係屋企FTD.
不過我同老公選擇咗我留係屋企教個仔,我同我老公傾,我唔做野係主要因為教好個仔,唔係為咗做家務做阿四服待成家,仔係SEN需要更多時間精神先教到,所以我老公放工返嚟係會幫手做家務!最少洗隻碗倒垃圾,但係水電煤交費申請啲咩填啲咩我一手包辦,甚至老公換電話我都幫佢搞掂,佢拎起新電話就用得。
其實是旦一方唔做野留係屋企,都應該一早協議好屋企分工,邊個做啲咩傾好晒,有時對方有病太攰心情唔好,當然要幫下對方,太計較亦都影響夫妻關係。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我結婚後就做ftm,
冇工人冇長老,
自從小朋友返學後,
我又唔覺得自己好忙好辛苦喎,
中間好多時間可以慢慢買餸、
做家務、me time、瞓覺、約lunch等,
係放學後4-9會忙啲睇功課、
溫習、煮飯等,
我自己成個上午中午咁得閒,
下午忙算係拉返平均,
所以老公返屋企我唔會要求佢做嘢,
佢會陪小朋友刷牙上床瞓覺親子下就ok,
星期六日大家分工湊小朋友去上堂、
一齊去玩下行街等,
So far大家都冇投訴家庭崗位工作分配

男爵府

michellechiu02 發表於 24-4-9 15:17
利申我唔係FTM,所以預左有人話我唔了解FTM有幾忙。不過我成日見好多FTM都呻個老公唔幫手~
如果兩公婆都有 ...

我覺得呢,睇情況啦。

一般家務,FTM做晒,其實都合理。但我聽過有些情況,實在是老公太自私。例如,老婆病咗發緊燒都要煮飯,唔幫手,仲要一句安慰、問候說話都冇,你話幾心淡?有些 FTM 期望的幫手,只係放工順路買少少嘢,或者幫手睇一陣BB,如果個男人自私到連呢類情況都唔幫手,個太太同朋友呻下都好正常。

但如果連煮飯洗衫打掃呢類都成日要老公做,我就覺得呢位 FTM 過份了些。

男爵府

Jasmine-4711 發表於 24-4-9 17:16
白領工時9am-5pm,每週5日半,
久不久要OT

那裡仲有9am 到5pm的工? 仲只係久不久OT?!
版友肯定離開職場很久了。

別墅

男爵府

簡單嚟講我覺得FTM係頂工人做嘅位,即煮飯、執屋、買餸同日用品,同喺辦公室時間內照顧小朋友。
老公放工就要陪小朋友玩同教功課,週末亦要幫手做下家務,同WM喺有返工時嘅做法一樣。
所以如果個老公係放工就做大爺,任何嘢包括小朋友都唔理的話,我會覺得佢失敗,唔係只係賺錢就當自己大晒。

大宅

我係,老公乜都無理

男爵府

首先要分清楚乜嘢叫做家用?乜嘢叫做零用?
家用係用係頭家。如果大家分工合作,老公負責搵錢,俾足家用係應該。佢畀嘅錢只係俾家庭開支。
仔女嘅教育同陪伴係無價嘅, 放工返嚟掛住玩電話, 就算你畀廿萬一個月, 嗰啲老公都係廢柴。
如果可以畀到廿萬一個月個老婆,咁又另計

珍珠宮

KILW 發表於 24-4-9 17:54
簡單嚟講我覺得FTM係頂工人做嘅位,即煮飯、執屋、買餸同日用品,同喺辦公室時間內照顧小朋友。
老公放工就 ...

我識一個朋友係FTM有兩個細路,老公返屋企完全me time, 只打機,兩個細路想搵爸爸,爸爸都唔多理,最後離婚收場。
我朋友學歷唔低唔係搵唔到錢,離婚後帶住兩個細路一樣生活得好好。
以前就話女人無能力所以留係屋企,而家唔同㗎啦。做FTM係想個家更好,唔係搵錢少不如留係屋企做家務湊仔。

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊