自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

背景,一家三口,爸爸媽媽年紀大約45-50,有一個讀小六既女,住公屋,大約有八九十萬儲蓄,爸爸工作月入2萬幾,媽媽係家庭主婦,而家每個月可以儲到二三千蚊,佢地諗緊抽唔抽今期綠置居,等個女生活環境好d,不過買樓就會洗晒儲蓄,而且年紀大,供廿年到時都差唔多70,我就同佢地講唔好買,留返d錢黎退休仲好,大家點睇?

子爵府

mysterious22 發表於 24-4-9 17:38
背景,一家三口,爸爸媽媽年紀大約45-50,有一個讀小六既女,住公屋,大約有八九十萬儲蓄,爸爸工作月入2萬 ...

佢地想改善環境,又有信心供到,交返間公屋出黎比更加有需要的人係好事

伯爵府

huiwo太太 發表於 24-4-11 15:57
繼續儲錢到阿女出黎做野,到要交雙倍租就買居屋,3個人一齊供都輕鬆啲。另外儲備多啲,首期同裝修都可以比 ...

都啱,而家媽媽出嚟返工,儲多幾年錢,其實升中之後仲多開支,唔返工應該連本身嗰二三千都儲唔到

男爵府

珍惜眼前 發表於 24-4-10 09:17
戶主而家係唔可以除名架…

未係囉,戶主仲要係無咁易用白表抽居屋。

男爵府

回覆樓主:

計續住公屋算啦,平租,留返錢旁身,父母唔駛吓吓都話為下一代好,諗好自己退休生活好過啦

水晶宮

littlefunpig 發表於 24-4-11 13:29
見你地買左樓又眼紅, 想借你地改善下環境
靠自己最好 免卻之後既麻煩 尤其有呢D 親戚...
...

你說出重點來。我老爺奶奶如果係慳家有本事的話,做野咁多年,點都買到一間(或自己已換左居屋十世啦!)佢哋咁多年都儲不到錢及換不到,就知佢哋咩人,算緊咩數啦。我奶奶直程做ftm十多廿年添。最後啲仔女又教成點?除左我老公性格正常啲之外,佢二個女,不值一提了。

我地已經靠自己,佢哋都照將我同老公捱返來的野拿去晒命,往自己臉上貼金。問你服未!

子爵府

回覆樓主:

繼續儲錢到阿女出黎做野,到要交雙倍租就買居屋,3個人一齊供都輕鬆啲。另外儲備多啲,首期同裝修都可以比多啲,又唔怕其中一人失業供唔到。

水晶宮

回覆樓主:

過左2027,2028先再諗買樓啦,樓價仲未跌完,又可能再加息,又唔係冇屋住。

大宅

唔建議買, 收入不多, 仲要用埋積蓄, 生活唔見得有大改善. 綠置居賣出去又唔太值錢, 買嚟為咩? 就算媽媽出返做野, 用嚟享受下,儲多個錢好過, 留比阿女讀書做首期都好. 最重要, 萬一將來失業或其他事, 有間公屋, 實有得住, 申請各項援助都方便容易. 依個係住公屋先得. 買左居屋都中產? 有事可能要賣咗間居屋, 之後咩都冇了.

伯爵府

回覆樓主:

除非阿媽keep住做野,30000多月入,要好慳先可以供樓。。。 一動不如一靜!唔買住!

建議阿媽呢刻要找工作,投入工作市場先,自己感受一下,是否留一直工作至阿女出身,再考慮買樓。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 24-4-11 13:24
呢啲sense沒用。我哋未上車前不見佢提?(或者我慶幸咁樣執返一身彩)

何況佢仲有二個貪心眼紅女,打死我 ...
見你地買左樓又眼紅, 想借你地改善下環境
靠自己最好 免卻之後既麻煩 尤其有呢D 親戚...

水晶宮

littlefunpig 發表於 24-4-11 13:20
至少你99有少少sense, 知道公屋可以換綠置居,我62係完全無呢D concept
我可以同佢地換埋但係要安置埋佢地就 ...

呢啲sense沒用。我哋未上車前不見佢提?(或者我慶幸咁樣執返一身彩)

何況佢仲有二個貪心眼紅女,打死我都不會用佢綠表來搵自己笨。如果買了,二老走後,佢二個女一定爭間屋。

完全不上當最好。

珍珠宮

唔買,有瓦遮頭就夠,買乜鬼

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 24-4-11 13:07
我奶奶都有說呢類說話,係話比份綠表我哋買居屋,真係益我哋。我拒絕。費事煩。
...
至少你99有少少sense, 知道公屋可以換綠置居,我62係完全無呢D concept
我可以同佢地換埋但係要安置埋佢地就煩, 唔搞好過搞呢D野

男爵府

mysterious22 發表於 24-4-9 17:38
背景,一家三口,爸爸媽媽年紀大約45-50,有一個讀小六既女,住公屋,大約有八九十萬儲蓄,爸爸工作月入2萬 ...

呢個情況最好繼續住公屋

男爵府

如果唔買,將來呀女出身,3人家庭唔過入息上限嗎?

水晶宮

littlefunpig 發表於 24-4-10 10:32
我62 都話比間公屋我個女
間公屋以為買左咁. 我都費事串佢... 租咋以為買咩
自己都大把物業比個女, 洗鬼要 ...

我奶奶都有說呢類說話,係話比份綠表我哋買居屋,真係益我哋。我拒絕。費事煩。

水晶宮

angiehouse 發表於 24-4-10 12:35
其實吾系大學生多既問題,系身邊既人灌輸,住公屋系贏家,有福利吾攞就蠢,尼度都大把人甘諗
...

對於呢種思想,我會很鄙視,也極力避免下一代咁做。

珍珠宮

cyyiu 發表於 24-4-11 12:57
你講得啱,行前一步真係要勇氣!
記得當年買樓都係好衝動,如果猶豫不決,我估而家仲同緊99住公屋!
...

就系,有時太計算就人算不如天算

水晶宮

angiehouse 發表於 24-4-11 09:57
吾會插,我覺得而家已經好平,亞女10年後出身尼段期間樓價吾會年年跌5%既,另外10年間減息機會大d, 90萬 ...

你講得啱,行前一步真係要勇氣!
記得當年買樓都係好衝動,如果猶豫不決,我估而家仲同緊99住公屋!

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊