自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

又唔知幾錢又無地點
淨係得收入年齡... 比既意見只能好片面
睇黎樓主都應該唔主張呢家人買
收集負面評價多

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mercurycc 發表於 24-4-10 10:13
有既,有親戚都係咁仔都未婚,
話第日傳間公屋比個孫添一代代傳落去喎!
成日話人蠢去買樓。
我62 都話比間公屋我個女
間公屋以為買左咁. 我都費事串佢... 租咋以為買咩
自己都大把物業比個女, 洗鬼要佢間公屋

翡翠宮

mercurycc 發表於 24-4-10 10:21
講真又無識人咁踩住公屋既人。
好奇怪,反而住公屋既成日話人蠢,
買咁遠又要供,蠢到死就聽過。
住公屋果D 好中意話D人住D 單棟舊樓, 又殘又舊又貴
仲要比錢維修, 數數埋埋一大堆,
總之自己住公屋就幾咁醒又平又正

翡翠宮

clyl03 發表於 24-4-10 10:51
我都曾經諗過,有d公屋係買咗,咁有d係冇買,到要維修時會唔會心理不平衡?大家都係住喺同一條邨同一幢樓 ...

同一座公屋,有買既有租既,物業管理公司都唔同,待遇都唔同,有啲咪因為咁上東張投訴
公屋根本唔應該比人買,拎納稅人錢送比人,住落又問題多多

karenlyk    發表於 24-4-10 13:38

翡翠宮

Astra00 發表於 24-4-11 13:07
我奶奶都有說呢類說話,係話比份綠表我哋買居屋,真係益我哋。我拒絕。費事煩。
...
至少你99有少少sense, 知道公屋可以換綠置居,我62係完全無呢D concept
我可以同佢地換埋但係要安置埋佢地就煩, 唔搞好過搞呢D野

翡翠宮

Astra00 發表於 24-4-11 13:24
呢啲sense沒用。我哋未上車前不見佢提?(或者我慶幸咁樣執返一身彩)

何況佢仲有二個貪心眼紅女,打死我 ...
見你地買左樓又眼紅, 想借你地改善下環境
靠自己最好 免卻之後既麻煩 尤其有呢D 親戚...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊