自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

見好多好細個,其實都好忙,咁做好處是否日後啟發興趣?

中英數常識是基本都明白

水晶宮

回覆樓主:

唔計普通話同Phonics, 我女上嘅有:
鋼琴, gymnastics, 中國國畫,童軍,田徑,swimming
除swimming 係基本求生外,其他都係為興趣冇考試冇比賽

其實我個女仲想學攀石,跳花式繩,溜冰,空中yoga, 不過冇咁多時間就唔到

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我小朋友細時冇上好多興趣班,
主要學畫,學琴, 參加義工活動,同埋參加小童群益會嘅一啲活動, 一啲都唔忙。

侯爵府

Nbs 發表於 24-4-10 06:23
唔計普通話同Phonics, 我女上嘅有:
鋼琴, gymnastics, 中國國畫,童軍,田徑,swimming
除swimming 係基 ...

犀利,屋企人都要送出送入,大人小朋友時間管理得好

水晶宮

ifcsir 發表於 24-4-10 06:47
犀利,屋企人都要送出送入,大人小朋友時間管理得好

大部份都係屋企樓下或者附近上,係gymnastics 同童軍遠d
都係大人放假或工人帶

男爵府

ifcsir 發表於 24-4-10 06:18

中英數常識是基本都明白

小朋友細個有多啲時間。試吓唔同種類嘅興趣活動,大啲因為時間關係,就自然慢慢減少同向專長發展。

侯爵府

我小朋友主力都係學2種運動,講真唔係興趣班,係為比賽而戰嘅,不過我小朋友鐘意運動,從中學習到嘅野一定比興趣班多,興趣班只係暑假中先有機會去上,叫做試下其他野
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

仔細個無乜興趣班,現在P4學空手道。

佢仲想學畫畫、游泳。

珍珠宮

有時帶佢去學整甜品、蛋糕,係興趣

侯爵府

回覆樓主:

小朋友要求上興趣班,我一定比,唔係個個小朋友都鍾意,有啲咩都冇興趣只愛玩。
我有兩個小朋友,一個前者一個後者。

大女幼稚園開始已上好多,到小一仍有英文班(高峰時期上三種不同的班),思維班,體操,籃球,彈琴,畫班,溜冰,一星期7,8樣。我星期六日送出送入就辛苦啲。
到而家小四有私補中文同英文,數學小組班,英文作文班,畫班,體操,彈琴,同校隊跳繩。佢本身仲想繼續上一個英文班,但我話冇時間,一定要cut。

細個個幼稚園淨上溜冰,中文,英文,而家小一上英文,彈琴,剛剛話想學芭蕾舞比佢試了一個月。

我細個係咩都唔鍾意學既,到大個發覺好多嘢(興趣嘢)都唔識。所以小朋友要學,我一定盡比。

子爵府

中英數常識是基本都明白
我眼見某啲小朋友學好多興班,係小朋友本身話想學,佢哋太有活力唔去興趣班,煩到媽咪叫救命。我有同媽咪們傾過,唔怕小朋友辛苦嗎?媽咪話自己同個銀包辛苦啲,小朋友唔覺得,只覺得好玩

複式洋房

一定唔係

別墅

中英數常識是基本都明白

興趣班係為父母提供多啲me time
只係托兒所咋
當然有全為小朋友準備將來升小升中份表好睇啲
但⋯事實上幫助唔多
亦有父母認為小朋友與其對住電子產品
不如出去同其他小朋友相處(興趣班)

侯爵府

熱媽 發表於 24-4-10 07:29
我眼見某啲小朋友學好多興班,係小朋友本身話想學,佢哋太有活力唔去興趣班,煩到媽咪叫救命。我有同媽咪們 ...

真係,最辛苦係父母接送同錢。星期六日唔使返工但全日要帶小朋友學嘢。小朋友覺得好玩。
之後難得細個個咩都唔想學。

男爵府

中英數常識是基本都明白

我小朋友細個無好多興趣班,亦無補習
幼稚園只學phonics、游泳、畫畫,音樂一個想學就學,另一個唔想學就無學
日日去公園玩

我只堅持一定要學、做一種運動
通常暑假就會玩不同興趣班、運動

不過而家去到叻既中學,發覺叻既同學都好叻,可以參加好多活動,樂器好多演奏級既又參加樂團合唱團,仲可以補習,我都有啲後悔細個無要佢哋參加多啲興趣活動,訓練佢哋唔怕忙。佢哋而家都會因為唔想咁忙而唔肯試咁多活動,又唔去補習。

男爵府

回覆樓主:

幼稚園時就同個仔報左好多樣課外活動,主要原因係我想抖下,小學後只淨返畫畫同乒乓波(暫時學校有課外活動撞時間,依家連乒乓波都暫停埋)...畫畫係個仔嘅興趣,畫得都好好,所以唔會停。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

crazypaper 發表於 24-4-10 07:21
有時帶佢去學整甜品、蛋糕,係興趣

呢啲我都有帶小朋友去玩,好開心。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

中英數常識是基本都明白

我同仔女報好少興趣班,同一時間計一人學1至2樣,試過好多佢地都唔鍾意咪唔報,佢地自選活動,輕鬆上堂。游水游到識就停。踩roller 溜冰佢地自學一陣識左就算,佢地冇興趣學花式溜冰。

我想佢地發展興趣,大個可以用黎解悶減壓,識多d朋友。

其餘時間佢地放學約朋友玩,我同佢地出公園玩,響屋企休息,以前 weekend 係家庭日。

水晶宮

yywong200 發表於 24-4-10 07:34
興趣班係為父母提供多啲me time
只係托兒所咋
當然有全為小朋友準備將來升小升中份表好睇啲

係,尤其係啲靜態班,好多都係被迫參加,小朋友大部分都係中意去放電,唔中意坐定定

男爵府

回覆樓主:

我仔小三
星期一 籃球
星期三 游水
星期四 英文
星期日 日文,溜冰
除左英文今年開始跟吾到先要私補之外,基本上全部都係我仔自己要求要學
老實講,學校所為嘅體育堂,根本就唔夠佢哋運動量,所以小朋友係出面上啲運動興趣班 ,增加運動量,其實我覺得都係一件好事
只係父母每日追趕時間真係比較辛苦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊