夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

雙方都無出軌, 外遇等問題, 只係老婆對奶奶同呢個家不滿, 跟住發脾氣話離婚.
有一個4歲女, 有無過來人分享一下咁既情況贍養費凈係計個女果份定要包埋另一半既生活費?

大宅

tonywkl 發表於 24-4-10 18:49
雙方都無出軌, 外遇等問題, 只係老婆對奶奶同呢個家不滿, 跟住發脾氣話離婚.
有一個4歲女, 有無過來人分享 ...

好好傾下啦!
咁都要離婚

大宅

090922 發表於 24-4-10 22:46
好好傾下啦!
咁都要離婚

傾唔掂, 同佢講一句就起晒鋼果種, 連佢屋企人都話佢唔掂.
有D人太自私, 只企起自己既角度去諗, 所以乜都唔滿意.

男爵府

tonywkl 發表於 24-4-11 10:49
傾唔掂, 同佢講一句就起晒鋼果種, 連佢屋企人都話佢唔掂.
有D人太自私, 只企起自己既角度去諗, 所以乜都 ...

建議睇左婚輔先, 有第三者調解下, 睇下會唔會好d, 你同jm關係差, 唔係第一日發生, 肯定有好多故事, 如果無辦法, 真係要分開, 請你哋好好分開, 小朋友睇住你哋, 你都唔想小朋友有唔好影響

另外, 記憶中社署好似有單位搞離婚中協調問題, 你可以揾綜合家庭服務中心轉介去

大宅

kaman06 發表於 24-4-11 11:33
建議睇左婚輔先, 有第三者調解下, 睇下會唔會好d, 你同jm關係差, 唔係第一日發生, 肯定有好多故事, ...

佢唔會接受同人傾, 因為佢認定左既野就無人改到佢既諗法.
佢哥試過話佢, 佢調返轉話佢哥唔幫佢, 我同佢講道理佢亦都話我偏幫我媽.

佢既不滿都係佢自己單方面發出來既, 而且不滿之後就搞對抗.
例如佢不滿我媽起個女放學後煲滾水, 話怕燙傷個女
但佢全日起屋企乜家務都唔幫手, 自己又唔會去煲, "橋"埋隻手起度指責人地做得唔好.

大宅

BB防敏心得分享勳章

平時對老婆點?老婆同奶奶有爭執,有冇試過幫佢?有時唔洗睇事情邊個啱d,真係間唔時撐下自己老婆,件事可能又會唔一樣呢,好似煲水,有冇關好廚房門先?事總有2面,老婆緊張都啱架,小朋友整親可大可小,唔係到時又後悔,同你屋企人一齊住,係你老婆要入一個新環境,努力比安全感佢啦,"好仔兩頭暪"

男爵府

認真問,太太是否有焦慮問題導致咩都聽唔入耳?

有啲媽媽得確是太緊張,難度小朋友在家就唔煲水唔煮飯咩

大宅

twinkle_0504 發表於 24-4-11 13:05
平時對老婆點?老婆同奶奶有爭執,有冇試過幫佢?有時唔洗睇事情邊個啱d,真係間唔時撐下自己老婆,件事可 ...

我媽無同佢爭執過, 已經乜都就晒佢, 全部都係佢自己唔滿意, 跟住黑面, 對抗心態, 好似成村人都得罪左佢咁.
並唔係安全感問題, 係思想觀念問題.

唔知你地女性角度點睇, 但起我既角度, 佢成日起屋企咁得閒, 送完女返學後可以睇下使唔使煲水, 而唔係自己"橋"埋雙手起度指責人地.
只要佢自己郁下手就唔會出現佢所講既擔憂, 但佢偏偏唔郁下手.

呢個只係其中一個事例回應對上另一會員話"搵第三者調解".
連佢屋企人都講唔掂佢, 第三者更加唔會聽得入耳.

大宅

sheepmui 發表於 24-4-11 13:39
認真問,太太是否有焦慮問題導致咩都聽唔入耳?

有啲媽媽得確是太緊張,難度小朋友在家就唔煲水唔煮飯咩 ...

應該唔係焦慮問題, 比我既感覺係佢要做少奶奶既心態.

乜都要我媽做晒, 但只要有咩唔合佢意就黑面發脾氣 (有一種反客為主既感覺)

煲水只係其中一個事例, 仲有好多不滿, 但果D不滿其實只要佢肯幫下就乜事都無.

宜家佢話離婚, 所以我想了解下, 如果真係離左婚, 我係咪凈比個女既生活費就得.

男爵府

tonywkl 發表於 24-4-11 11:47
佢唔會接受同人傾, 因為佢認定左既野就無人改到佢既諗法.
佢哥試過話佢, 佢調返轉話佢哥唔幫佢, 我同佢 ...

佢結婚前係咩樣, 結婚後做咩咁大改變?中間會唔會有誤會?

大宅

kaman06 發表於 24-4-11 16:03
佢結婚前係咩樣, 結婚後做咩咁大改變?中間會唔會有誤會?

結婚前都知道佢硬頸既人.
都預左多少會有磨擦, 諗住有個磨合期, 只係無諗到最後同預期既相差咁達.

無誤會, 係觀念問題, 只能怪當初自己無睇清楚佢既想法.
簡單D來講, 佢心態仲係啊媽個女咁起屋企乜都唔使做, 啊媽照顧晒頭家.
來到呢度就覺得奶奶要照顧晒頭家,
但佢啊媽就算做得幾錯都好, 佢都唔覺得有問題, 但對我媽小小野就不滿.

大宅

BB防敏心得分享勳章

回覆 tonywkl 的帖子

坐低傾下,甘同住一齊做家務都應該,慢慢傾下叫佢唔中意乜,自己負責做。。

大宅

twinkle_0504 發表於 24-4-11 17:44
回覆 tonywkl 的帖子

坐低傾下,甘同住一齊做家務都應該,慢慢傾下叫佢唔中意乜,自己負責做。。 ...

佢份人無得溝通,
以煲水為例, 我一講佢就話我偏幫我媽, 話我媽起個女放學後先煲水呢個係錯誤既事, 我仲幫我媽講好說話.

亦都同佢講離婚對個女既成長並唔係好事, 佢就話係我媽一手造成既.
佢只會顧自己感受, 做事不顧後果, 唔會理其它人死活.

男爵府

tonywkl 發表於 24-4-11 19:21
佢份人無得溝通,
以煲水為例, 我一講佢就話我偏幫我媽, 話我媽起個女放學後先煲水呢個係錯誤既事, 我仲 ...

既然只怪罪奶奶,佢應該想你哋搬開自己一家住,你又唔醒水!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

如果連外家都傾5店, 不如老老實實, 搵律師拎意見。贍養費既野真係case by case.
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

CCY22 發表於 24-4-11 23:01
既然只怪罪奶奶,佢應該想你哋搬開自己一家住,你又唔醒水!

老婆咁嘅觀念都仲加大力度遷就佢搬開住,樓主前世欠左老婆嗎? 樓主都講佢老婆有少奶心態,千錯萬錯都係人地嘅錯,搬開住少奶會做家務嗎?

男爵府

Fatima_melanie 發表於 24-4-13 02:48
老婆咁嘅觀念都仲加大力度遷就佢搬開住,樓主前世欠左老婆嗎? 樓主都講佢老婆有少奶心態,千錯萬錯都係人 ...

係,冇彎轉就分開,贍養費都係睇能力,相信律師會幫到手!

男爵府

tonywkl 發表於 24-4-11 19:21
佢份人無得溝通,
以煲水為例, 我一講佢就話我偏幫我媽, 話我媽起個女放學後先煲水呢個係錯誤既事, 我仲 ...

相信佢獨力帶住個女重辛苦,何來做少奶?

男爵府

CCY22 發表於 24-4-13 09:02
相信佢獨力帶住個女重辛苦,何來做少奶?

樓主都講左老婆凡事只諗自己,只會點人做而自己唔做,一心想做少奶,少奶是反諷佢啊

珍珠宮

Fatima_melanie 發表於 24-4-13 02:48
老婆咁嘅觀念都仲加大力度遷就佢搬開住,樓主前世欠左老婆嗎? 樓主都講佢老婆有少奶心態,千錯萬錯都係人 ...

估下一步會扭計話請工人
其實會唔會成件事只係好簡單一個女人用自己方式想扭一家一主?
搬開住、請工人
自己再出嚟返工?
感覺有啲不可思議,正常智商嘅女人都唔會好似樓主口中咁行事吧
囡都生埋,又唔返工又唔做家務
日日係屋企煲劇食飯?
定樓主有其他細節無講?
奶奶係咪家中財政大權在手呢?未分家?樓主無交過家用俾老婆?
好多奇怪嘢咁。。。。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊