自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我女尋晚同我講佢俾個訓導主任記咗個小過,其實我只係係假期前收到主任電話聽倒大概發生左咩事,個主任話放完假會見家長,我都知我女要寫左悔過書,不過我冇諗過學校唔會見一見我就記咗我女個小過

珍珠宮

咁一係你打返學校問吓老師,約見面?

子爵府

我覺得學校記過係要通知家長。但不需要同家長傾。如果覺得唔合理,再同訓導反映。

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

咁慘~~~咩事要記過~~~

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

無需要約見家長,除非好大鑊。仔女犯錯,學校懲罰,只需要知會家長知道就可以,有啲學校用app通知貴子女記了過就算。

珍珠宮

回覆樓主:

學校唔會同家長討論應唔應該記過,學校本身有校規有立場,只會通知家長,通知家長方法每間學校唔同。
若家長出頭,第日有咩事學生未必會聽從學校。
小朋友總會犯錯,好好教導就可以,第日唔會有人理你細個有無記過。

別墅

pinkcat922 發表於 24-4-11 08:09
我女尋晚同我講佢俾個訓導主任記咗個小過,其實我只係係假期前收到主任電話聽倒大概發生左咩事,個主任話放 ...

學校記過只會通知你一聲
話你知記過原因⋯如果再犯就點點
但唔會同你商量應否記過
一記就係過⋯唔係記缺點
反而你要了解清楚個女做過乜野先重要

水晶宮

同學校了解吓件事,有時自己仔女只會講有利自己的事,未必係事實的全部。了解清楚,可以更好地教佢。記過當然唔開心,但只要唔係升中個年,其實都係小事。

男爵府

pinkcat922 發表於 24-4-11 08:09
我女尋晚同我講佢俾個訓導主任記咗個小過,其實我只係係假期前收到主任電話聽倒大概發生左咩事,個主任話放 ...

我仔宜家中學都好似好容易就記缺點咁,唔似我嗰個年代記缺點已經好大件事。

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小傻b 發表於 24-4-11 08:15
咁慘~~~咩事要記過~~~

午餐時間係走廊逗留同用粗口罵同學(唔係當面亦都冇指明係邊個,只係係社交平台出咗一個post宣洩一下)

珍珠宮

wan_sosin 發表於 24-4-11 10:51
學校唔會同家長討論應唔應該記過,學校本身有校規有立場,只會通知家長,通知家長方法每間學校唔同。
若家 ...

我唔會幫佢出頭,只係想了解一下事發經過

珍珠宮

pinkcat922 發表於 24-4-11 13:56
我唔會幫佢出頭,只係想了解一下事發經過

唔好意思誤會咗,你個女唔肯講你知?

珍珠宮

pinkcat922 發表於 24-4-11 13:54
午餐時間係走廊逗留同用粗口罵同學(唔係當面亦都冇指明係邊個,只係係社交平台出咗一個post宣洩一下)
...

雖然無講邊個,但相信同學之間同當事人會估到係邊個。
我仔小學時試過被人網上欺凌,一樣無講係我仔,但家長都知講緊邊個。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 24-4-11 14:04
唔好意思誤會咗,你個女唔肯講你知?

我女有同我講成件事嘅經過,不過佢係用好不憤嘅語氣同我講,所以我想聽下學校點講

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

聽過有同學成績優秀,叫完家長都沒有記過。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 24-4-11 14:07
雖然無講邊個,但相信同學之間同當事人會估到係邊個。
我仔小學時試過被人網上欺凌,一樣無講係我仔,但家 ...

所以個當事人咪就即刻cap低圖俾老師睇囉,仲要將其他有粗口成份嘅圖都cap埋俾老師睇

我女出粗口post我都覺得佢唔係好啱,但講真我以前中學嗰陣都有講,所以我覺得唔係咪大問題,只要唔好俾我睇倒我都可以嘅

珊瑚宮

pinkcat922 發表於 24-4-11 14:26
所以個當事人咪就即刻cap低圖俾老師睇囉,仲要將其他有粗口成份嘅圖都cap埋俾老師睇

我女出粗口post我都 ...

請問 小朋友中學定小學

珍珠宮

pinkcat922 發表於 24-4-11 14:26

我女出粗口post我都 ...

但你個女想比嗰個同學睇,當然唔係比你睇。你唔投訴個女,但同學而家投訴佢,佢係要面對學校,社會,唔係只面對你嘅。
其實好簡單,你主動打返學校問班主任或訓導主任,佢哋一定解釋你聽,唔一定等校方通知你。

水晶宮

玩社交平台要小心!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

pinkcat922 發表於 24-4-11 14:18
我女有同我講成件事嘅經過,不過佢係用好不憤嘅語氣同我講,所以我想聽下學校點講
...

咁打去學校,我相信家長都要聽下2邊點講,先會對件事有一個較清晰又唔偏頗的理解

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊