自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

加菲貓3 發表於 24-4-15 10:32
肖做既誅仙,張小凡。性格又係同郭一樣。。雖然我覺得佢變成鬼勵會更吸引 ...
呢套真係嘥鬼氣
拍完1又唔見拍2

珍珠宮

littlesister 發表於 24-4-15 10:13
其實郭靖都唔係蠢,佢應該只係細個有語言障礙,個人又憨直無機心,做事心無雜念,有書迷分析郭靖之所以之 ...

啲人覺得唔走精面當蠢,老老實實做人都係。

珍珠宮

凌陵綾 發表於 24-4-15 10:41
呢套真係嘥鬼氣
拍完1又唔見拍2

呢類小制作,男女主紅咗,自然唔會再拍,再找其他人頂替就唔係果個調。亦不能保證票房。

琥珀宮

畀面勳章

加菲貓3 發表於 24-4-15 10:32
肖做既誅仙,張小凡。性格又係同郭一樣。。雖然我覺得佢變成鬼勵會更吸引 ...

張小凡資質平庸,單純善良,係有幾分似郭靖,其實除非身材樣貌限制,或年齡不符,否則演員可以演技係可以演繹唔同性格狀態的角色,玉骨遥時影既少司命,同失憶個幾日回復去小時候既小世子,一睇就知邊個係小世子邊個係少司命
attach0/tmp/php4cWQi2
attach1/tmp/phpEmRlN0
attach2/tmp/php6tDXhZ

公爵府

littlesister 發表於 24-4-15 12:32
張小凡資質平庸,單純善良,係有幾分似郭靖,其實除非身材樣貌限制,或年齡不符,否則演員可以演技係可以 ...
其實黃日華既郭,我覺得算偏蠢。。反而無張小凡咁似郭。。。神鵰俠侶既郭就似樣D

琥珀宮

sukkiu 發表於 24-4-15 06:50
覺得佢個樣同心目中郭靖唔同,不過都好睇佢的郭靖造型。

係,睇書會更清楚過睇過往劇集,因為文字無論外貌、性格、行為都描述得好詳細。

金庸武俠小說讀書對每個角色都有自己心中把尺的,一定與觀眾不同。

複式洋房

有興趣,未至於期待 +1 XDXD

琥珀宮

littlesister 發表於 24-4-15 10:13
其實郭靖都唔係蠢,佢應該只係細個有語言障礙,個人又憨直無機心,做事心無雜念,有書迷分析郭靖之所以之 ...

郭靖當然不是蠢,係純厚性格。

書中形容郭靖身材健壯,面貌平庸,同金庸形容楊過、陳家洛、張無忌、段譽呢班靚仔係兩回事,佢應該係介乎令狐沖與虛竹之間,呢兩個都係件頭大,但令狐沖星目劍眉,虛竹就係扁鼻唇厚,即係樣子不太點樣。

佢唔係差,但如果冇黃蓉幫佢,冇可能係武功上有如此境界,黃蓉用美食留住洪七公,否則以洪七公耐性,郭靖學得慢,一早走人放棄呢個學生囉。

我冇逐集追黃日華與翁美玲齣《射鵰》,翁根本就演不出黃蓉嘅刁鑽與邪,冇心機睇,心目中白彪與梁家仁最似郭靖,起碼外型符合。

大宅

littlesister 發表於 24-4-15 02:19
講郭靖守襄陽既故事, 原著講得好少,俠之大者,為國為民,而且,你金庸100誕辰既slogan
...

守襄陽係喺神鵰發生嘅劇情。合資大姐係同楊過傾計時攞出嚟講嘅,係想提醒楊過要忠忠直直,唔好學佢死鬼老豆咁做外國人嘅酒狗。

射鵰嗰陣時郭靖仲係小朋友,冇咁多大條道理可以講,而且佢係MBC(Mongolian Born Chinese)墨水有限,係後來近得黃蓉多先識得拋吓書包。

大宅

七怪第一次見郭靖嘅時候,見到佢同拖雷畀其他蒙古細路仔蝦,氹佢哋教咗佢哋少少武功,結果拖雷係一學就會,而郭靖就完全學唔識。所以先入為主覺得郭靖蠢,其實佢哋後期都好錫郭靖,對佢好好。

七怪嘅武功的確唔適合郭靖學,佢哋嘅武功主要係以招式取勝冇乜內功配合。對於郭靖呢個記性咁差嘅小朋友嚟講記都記唔到,更加唔好講話想發揮得好。仲要一個人學七種唔同性格嘅武功。根本冇可能發揮得好。後來馬玉睇唔過眼山長水遠走到去蒙古教佢內功心法。之後郭靖先成個人唔同曬。

後來洪七公教佢降龍十八掌,佢學咗一招已經打贏嗰個乜嘢仙翁。黃蓉覺得七公太小氣係咁(emoji)佢較多幾招。反而郭靖覺得其實七公教嘅佢都未學透,不如順其自然等七工想教嘅時候佢先學。可以話降龍十八掌係最適合郭靖嘅武功。平實冇花巧但係威力大。如果我冇記錯七公只係教過佢呢套武功。反而教過黃蓉好多套唔同嘅武功。但係佢有同郭靖講過,你唔好睇你老婆仔學埋咁多招式眼花繚亂,但係佢出咩招式都好你只要用幾招降龍十八掌就可以應付佢。

大宅

sweet__heart 發表於 24-4-13 22:09
肖戰依家已經唔係文弱書生look了,佢為咗拍戲一直好努力健身同控制飲食,我都好期待睇呢套,睇肖戰點樣演 ...

王牌部隊跟陳情令已差好遠,而且他應該係用心揣摩角色,不只是流量明星

大宅

Goldfat 發表於 24-4-14 17:53
無興趣。經典版一定係黃日華同翁美玲。

覺得大陸啲年輕演員個個差唔多樣,又無咩演技。

其實一點也不年輕,已步入30中了,演技可能無了解過,吴磊先可話年輕演員,24歲但已有20年演戲經驗,演技更厲害

伯爵府

安格 發表於 24-4-15 16:14
王牌部隊跟陳情令已差好遠,而且他應該係用心揣摩角色,不只是流量明星
...

唔止王牌部隊果陣為演軍人努力健身,佢拍夢海都專登學講北京腔嚟配合返個角色,佢對每個角色都好認真去揣摩,所以我對佢演大俠好有信心

大宅

SandyKL 發表於 24-4-15 13:21

書中形容郭靖身材健壯,面貌平庸,同金庸形容楊過、陳家洛、張無忌、段譽 ...

其實當年選張智霖演都覺奇怪,但無看這版本不知效果

大宅

sweet__heart 發表於 24-4-15 16:22
唔止王牌部隊果陣為演軍人努力健身,佢拍夢海都專登學講北京腔嚟配合返個角色,佢對每個角色都好認真去揣 ...

我仲未睇夢海,但以新人擔正演魏無善,內心戲交足功課

複式洋房

琥珀宮

安格 發表於 24-4-15 16:36

我都冇,張智霖都一樣唔夾郭靖外形外貌。

琥珀宮

畀面勳章

SandyKL 發表於 24-4-15 13:21

書中形容郭靖身材健壯,面貌平庸,同金庸形容楊過、陳家洛、張無忌、段譽 ...

的確唔係黃蓉,洪七公就唔會收郭靖為徒,郭靖可能係有learning disorder, 要某種方式先可以領悟到武功

琥珀宮

畀面勳章

安格 發表於 24-4-15 16:36

其實胡歌都演過郭靖,現有娛樂圈要揾好似白彪呢類演員做主角,應該好難

琥珀宮

畀面勳章

crazygal 發表於 24-4-15 13:31
守襄陽係喺神鵰發生嘅劇情。合資大姐係同楊過傾計時攞出嚟講嘅,係想提醒楊過要忠忠直直,唔好學佢死鬼老 ...

俠之大者,應該係講郭靖守襄陽,為國為民,不顧生死,唔係話郭靖拋書包

有書迷講,郭靖一世守襄陽唔止一次,最初好似廿幾歲守過,呢套電影唔知會唔會跨越好多年,咁神秘,少少內容都唔知

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊