自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

平日返工,早餐成日麵幫襯大家樂/麥當勞,2間都係手機落單,到店自取外賣,啲姐姐都好客氣,問攞茄汁、胡椒粉⋯ 都好快手!完全冇話黑面!

午餐晚餐周圍食,都冇咩問題喎⋯ 譚仔三哥、牛奶冰室、敏華、榮式、台灣嘢、日式拉麵。。。仲有好多!都好好吖!

另外,我成日都去Pacific咖啡又係好好笑容好好服務喎⋯就算去七仔買飯團/撈麵,我都覺得好幾間7仔嘅姐姐都好好服務⋯

有時宵夜去打冷/雞煲⋯之類嘅大排檔,啲叔叔姨姨都幾好吖⋯⋯

所以我都唔明點解咁多人覺得香港服務差?但明明我自己經常都係香港,我就唔覺得有咩問題喎!

咁我都有北上消費㗎!上次去食燒鱔魚,又有去過打邊爐、仲有食人氣甜品,每樣性價比好高就真!咁又平又正,我就梗係開心同覺得吸引啦!而服務又未去到我覺得「嘩然」喎⋯⋯ 都係正常幾好咁啦⋯

我覺得香港除咗貴同位置比較細又限時,其他我都覺得唔錯吖⋯ 有心嘅,咪搵啲唔限時嘅餐廳囉⋯ 又唔係冇!做咩下下都要「講死」自己地方呢?

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我地一家平時其實好少北上食嘢,一年都冇幾次上深圳,費事過關多人要同人逼,多數係屋企煮,不過午餐就因為工作地方冇固定,就近解決。不過確實有些食肆的服務令人難以接受,早幾日我老公係銅鑼灣做嘢,lunch time唸住係附近茶餐廳食,一行入去店員就話限時二十分鐘,我老公當然立即閃人去過第二間啦。

伯爵府

Gopher_Lo 發表於 24-4-12 02:02
平日返工,早餐成日麵幫襯大家樂/麥當勞,2間都係手機落單,到店自取外賣,啲姐姐都好客氣,問攞茄汁、胡椒 ...

因為黑心。又可能不是土生土長

伯爵府

rebeccalin 發表於 24-4-12 02:31
我地一家平時其實好少北上食嘢,一年都冇幾次上深圳,費事過關多人要同人逼,多數係屋企煮,不過午餐就因為 ...

20分鐘??边間咁过份

別墅

我地一家平時其實好少北上食嘢,一年都冇幾次上深圳,費事過關多人要同人逼,多數係屋企煮,不過午餐就因為 ...

子爵府

英國回流的同事經常話香港仍然是美食天堂。

每日笑一笑    發表於 24-4-12 10:10

水晶宮

平日返工,早餐成日麵幫襯大家樂/麥當勞,2間都係手機落單,到店自取外賣,啲姐姐都好客氣,問攞茄汁、胡椒 ...

去普通食肆,平均嚟講係偏差,限時限坐已經唔中意啦,最搞笑係當時仲唔多人都限你喎!啲規矩唔識轉彎定唔想轉彎呢?!上次去飲茶,有個阿姐招呼都好好㗎,但幾個侍應得呢個服務態度係ok呢,我都有讚佢㗎,我話如果其他人似你咁嘅服務態度咪好囉!

水晶宮

就食物方面,我個人覺得唔係服務問題,係食物品質性價比的問題,同一個價錢,有時香港唔知自己食左d咩,北上個性價比係高d

我明白香港人工租金都貴,上邊的食物也並非野野好,香港都有抵食夾大件,我北上都唔係為左食野。純表達一下兩地飲食的意見。

男爵府

絕對同意呀,大多服務0k喎,大6就性價比再高D啦,但香港亦慳番吾少時間都好好,有心揾下香港都好多几好既食肆既

公爵府

牛年勳章

領養喵回家 發表於 24-4-12 03:26

你回覆呢張圖片與我何干?危言聳聽?
就算冇係餐廳食嘢,我地留港消費,係香港買餸煮飯都係支持本港經濟。唔好係度挑起事端,奉公守法良好市民何懼國安法

大宅

回覆樓主:

普通食市 ($200/位 留下)
其實都預左一般服務差
但星級的其實算keep到
但服務比covid前係差
長工staff佔比例減少
餐廳/酒店亦明顯training不足
呢幾年大廚/名廚以香港為基地的回來不少
但我認為廚,酒店/餐廳及食客整體水平都下降

珍珠宮

其實香港啲野食都唔錯

我北上試過食burger King早餐, 難食

公爵府

牛年勳章

manfatcentre 發表於 24-4-12 03:20
20分鐘??边間咁过份

佢話冇睇清楚間餐廳名。

象牙宮

2024年龍年勳章

限時20分鐘... 又創新低

水晶宮

香港其實便宜。。貴也有!去玩咪去玩囉!有些講到香港一文不值!不喜可值搬上去!這是我們的根!!下一代還在此安身立命的!

大宅

回覆樓主:

連鎖集團服務會比較有管理
我都幫襯酒店/連鎖較多

大宅

無業漢涉於連登討論區發布36則煽動訊息,包括「打倒中國共產黨」、「李家超鼓勵市民消費製造更多垃圾唔犯法」和「香港就快唔掂啦」等。他早前承認作出具煽動意圖的作為罪。案件今(10日)在西九龍法院判刑,主任裁判官蘇文隆指被告案發時作出鼓吹港獨、支持外國制裁等言論,屬無中生有,藉此挑起讀者的厭惡情緒、煽動仇恨等,判囚5個月。

原文網址: 無業漢連登發煽動訊息 稱失業後多時間上網 官斥無中生有囚5月 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1008985?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

珍珠宮

呢個踩香港係step one,捧大陸好係step two,大法最後武士

珊瑚宮

2024年龍年勳章

唔咪呀,20分鐘倒落肚咩,痴線….

珍珠宮

虎到金來勳章

你講嗰堆大嘅連鎖快餐店多,我覺得佢地多數服務都ok,酒樓茶餐廳就差啲

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊