自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

洋房

近日公司裁員,我好唔開心。我唔係被裁,係負責揀人去裁嗰個。被高層迫令講一啲違心嘅說話,亦都自責自己無能力保護下面啲同事

珍珠宮

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 09:41
近日公司裁員,我好唔開心。我唔係被裁,係負責揀人去裁嗰個。被高層迫令講一啲違心嘅說話,亦都自責自己無 ...

什麼行業的?

洋房

mln 發表於 24-4-12 09:46
什麼行業的?

金融業

而家個市真係好差,仲衰過海嘯嗰陣多多聲,之前海嘯係暴跌,但你覺得係會慢慢升番,而家係陰乾

我哋睇到嘅係零售,飲食行業嘅苦況,但其實成個經濟係一環扣一環,成件事根本係惡性循環緊

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

個市真係好差,好多公司個個月都裁緊員

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 09:41
近日公司裁員,我好唔開心。我唔係被裁,係負責揀人去裁嗰個。被高層迫令講一啲違心嘅說話,亦都自責自己無 ...

自咩責啊?講到自己咁仁義懶係好聽,犧牲自己救下屬咪得囉。

我舊老細,想當日又係公司裁員,犧牲自己保下屬,交自己出去一個下屬都無裁到。

CNYLoong    發表於 24-4-12 15:19

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

將呢件事睇為一個 task,而唔係保護唔到下屬,每個人能力有限,被裁嘅同事會難過,理性上,佢地知道唔係你問題。
講嘅時候盡量講公司環境/決策,避免針對人,精簡

珍珠宮

2024年龍年勳章

市道唔好,裁員就裁員,使乜講嘢犯眾憎。

伯爵府

理性看待
以整間公司利益睇
唔通做到蝕錢公司執笠好?
金融業係好天搵埋落兩柴
商業社會就是睇餸食飯唔係善堂
除非做社企
又或者去其他地方發展
你又唔係大老闆出錢個個
如何保護佢地?你出糧?
受人錢財替人消災
好似國泰咁,捱過咗又一條好漢

洋房

pauline_c 發表於 24-4-12 10:02
將呢件事睇為一個 task,而唔係保護唔到下屬,每個人能力有限,被裁嘅同事會難過,理性上,佢地知道唔係你 ...

咁表面上我都係當一個task 咁做,可能啲同事都覺得我好冷血,但實際我都有唔開心嘅,不過又唔可以表現出嚟先上嚟呻下啫

洋房

annie133 發表於 24-4-12 10:10
理性看待
以整間公司利益睇
唔通做到蝕錢公司執笠好?

理性上我明嘅,但實際睇到個同事喊晒咁,問點解要揀佢,佢仲要養家,供樓,我又只可以講啲廢話

洋房

sogreen 發表於 24-4-12 09:59
自咩責啊?講到自己咁仁義懶係好聽,犧牲自己救下屬咪得囉。

我舊老細,想當日又係公司裁員,犧牲自己保 ...

你又知我無以死相迫?管理層話就算我走,我下面啲人都要走,佢只係會揀第二個人嚟執行個裁員計劃。公司係覺得我下面有啲同事生產力偏低,同我自己走唔走係無關係

伯爵府

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 10:16
理性上我明嘅,但實際睇到個同事喊晒咁,問點解要揀佢,佢仲要養家,供樓,我又只可以講啲廢話
...

真係好慘,希望有積蓄/被動收入/遣散費
可唔可以盡量幫佢搵新工/寫好啲reference
我以前聽D人裁員係會盡量搵D有錢仔,賺錢買花戴個D,所以係公司千其唔好成日show off

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 10:13
咁表面上我都係當一個task 咁做,可能啲同事都覺得我好冷血,但實際我都有唔開心嘅,不過又唔可以表現出嚟 ...

呢個係苦差嚟

公爵府

虎到金來勳章

如果個班人真係工作表現唔好, 裁都好應該嘅. 坦白講, 如果自己無經壓力就話主動叫佢裁自己, 否則好難講出口.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

大勢所趨,豈能盡如人意 但求無愧於心
裁員嘅嘢大家都唔想,除非你係老闆蝕住做,否則點到你話事呢?
我公司都栽咗一排,亦見有同事見勢色唔對自己走,搵到好路數我鄧佢開心。我呢d等退休,敵不動我不動

洋房

annie133 發表於 24-4-12 10:21
真係好慘,希望有積蓄/被動收入/遣散費
可唔可以盡量幫佢搵新工/寫好啲reference
我以前聽D人裁員係會盡量 ...

咁喺公司利益低下,我都係based on performance 去揀,無理由明明佢performance 差啲,但負擔大啲就唔揀佢揀第二個表演好啲架嘛,咁好唔公平。咁但係如果兩個表現差唔多嘅,我都會睇埋年紀,負擔呢啲嘅。

而家幫佢地問緊有無第二個department 肯接收囉,佢要我寫reference 我都會盡量幫嘅

RAA    發表於 24-4-12 14:51
登陸火星    發表於 24-4-12 13:38

子爵府

其實唔好諗咁多, 平時邊個做到野, 勤力咪留, 平時偷懶咪走, 我都經歷過兩次裁員, 走左既又唔係咁慘

男爵府

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 10:19
你又知我無以死相迫?管理層話就算我走,我下面啲人都要走,佢只係會揀第二個人嚟執行個裁員計劃。公司係 ...

咁即係你自己都仲坐返低啦!講到咁馨香。

子爵府

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 10:31
咁喺公司利益低下,我都係based on performance 去揀,無理由明明佢performance 差啲,但負擔大啲就唔揀佢 ...

Bank ?

男爵府

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 10:19
你又知我無以死相迫?管理層話就算我走,我下面啲人都要走,佢只係會揀第二個人嚟執行個裁員計劃。公司係 ...

同事嘅生產力偏低,咁你就要諗下係唔係你自己嘅問題啦, 可能你冇能力去帶領班同事囉 你要檢討下

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊