自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

jojo1234 發表於 24-4-13 13:31
女孩因為乜野輕生呢?

因為佢諗太多,太為家人着想

男爵府

lovebb2 發表於 24-4-13 12:40
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240412/mobile/bkn-20240412153425902-0412_00822_001.html

好慘

香港生活壓力大
小朋友都頂唔住 RIP

大宅

Anpanmama 發表於 24-4-13 14:02
我朋友女女因為對學業自我要求高,自己比自己壓力太大,所以引發情緒病
...

有時係小朋友自己要求高,自己比壓力自己,父母唔係話叫佢睇開d,放鬆d,佢就會聽

珍珠宮

angiehouse 發表於 24-4-13 13:10
13歲就自己約病友食晚飯,家中都無咩關愛,rip

都唔一定,好多時d情緒病患者話普通人唔理解佢地心中的痛苦,普通人因為無法體會所以講野都係廢話,只有同病相憐先明白對方,但係問題係萬一病友一齊放負,情緒唔穩定之下就容易走極端,誘發尋死。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

RIP
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

Anpanmama 發表於 24-4-13 13:18
情緒病真係令好多人選擇輕生
亦都希望還原返個真相,BK嘅「社會評論家」智者們可 ...

係囉,個女仔情緒病已經醫左一年,所以家人唔好以為有睇醫生食藥就安全,都要提高警覺。

其實娛樂圈都有情緒病輕生例子,情緒病唔係有錢就可以一定醫好,家庭背景無問題都一樣會發生。

複式洋房

好似唔關讀書嘅事,睇著應該係家庭環境唔好,兄長賭博,自己又有情緒病憂慮自己拖累屋企

男爵府

回覆樓主:

情緒病真係一個病,唔係家長唔比壓力,關心多D就會無病咁簡單

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

個女仔因病尋死。我同情佢,RIP。
更同情陪佢睇醫生的父母。包容情緒病或精神病人,其實好困難。情緒病是其中一種長期精神病,且會致死。

兒童也會生病生癌。難道就一定係父母唔知給了什麼食物讓兒童生病生癌?生病的兒童就是一定沒有被珍惜嗎?

珍珠宮

應該點樣處理情緒病?
作為家人, 其實大家都好慘

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

心痛

男爵府

RAY媽 發表於 24-4-13 16:48
個女仔因病尋死。我同情佢,RIP。
更同情陪佢睇醫生的父母。包容情緒病或精神病人,其實好困難。情緒病是其 ...

珍珠宮

Anpanmama 發表於 24-4-13 13:23
我朋友就係其中一個呢啲父母,小朋友走之前好乖亦肯去覆診、亦都表現得好正面,所以先至放心少少比佢自己 ...

睇到好傷心。

我睇過篇文章,話如果情緒病人突然變得開朗或好睇得開,或約晒d 好耐無見嘅朋友出來見面,就更要留意,有機會是輕生前的釋懷

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

估計家庭環境麻麻,勸哥哥唔好賭,即係屋企經濟已有問題,唔係每位小朋友都喺有愛同無憂無慮嘅環境成長…

原生家庭,無得揀,作為小朋友好無奈的

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍珠宮

BK Milk勳章

侯爵府

Anpanmama 發表於 24-4-13 14:02
我朋友女女因為對學業自我要求高,自己比自己壓力太大,所以引發情緒病
...

發生左幾耐,你朋友可以釋懷嗎?每次聽到呢d新聞都好心痛

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Anpanmama 發表於 24-4-13 13:23
我朋友就係其中一個呢啲父母,小朋友走之前好乖亦肯去覆診、亦都表現得好正面,所以先至放心少少比佢自己 ...

最近我都有親戚嘅親戚選擇咗不歸路 (應該係錢問題,中年男)
佢媽好自責,覺得自己無關心個仔,唔知佢走到盡頭一路無幫佢
佢好多親戚都未知出事,佢都未知點面對
哎,傷痛只能靠時間沖淡

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

小朋友遇上少少錯折或情緒病,好容易屈埋唔顯示出黎! 諗埋一邊走唔返出黎! 响佢哋個世界係好大件事! 但其實好多嘢如果同人傾到係可以有好多解決方法嘅

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

angiehouse 發表於 24-4-12 23:10
13歲就自己約病友食晚飯,家中都無咩關愛,rip

我睇到新聞只驚訝閒日個女仔出街竟然去到咁夜成十點幾,我未到中四左右都唔可以出夜街。父母真係要多陪伴仔女,13歲其實仲好細個,好sad, rest in peace

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊