夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我發覺呢個版面嘅話題,普遍比以前更傷心,好多都喺感情邊沿嘅人,以前好多網友只係呻吓,宜家好似嚴重咗咁,而且多數喺男士出問題先,我好希望多啲男士睇吓呢個版面,攞翻當初愛一個人嘅心出嚟,唔好再令另一半咁傷心,呢個世界最能夠貼著大家嘅年歲,吾好另到另一半孤獨只有伴侶,有問題嘅回想翻多啲以前一齊開心嘅事,修補翻關喺啦,另外已諗到好絶或另有意圖嘅網友,請大家都高抬貴手,都講啲正能量嘅說話,雖然大家只係網上兩句,但都可以當大家係朋友咁看待

Campenella    發表於 24-4-15 13:51

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ilovehuman 發表於 24-4-13 22:51
我發覺呢個版面嘅話題,普遍比以前更傷心,好多都喺感情邊沿嘅人,以前好多網友只係呻吓,宜家好似嚴重咗咁 ...

有人都有講過話,如果過得好嘅未必會講出來,費事比人話
有d人會講咩10個男人,九個偷食?
類似係咁

喺我身邊遇到親戚或者朋友,其實冇偷食個比例都唔止咁少
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

我只喺覺得呢十幾年香港人改變好多,所以有感而發,我地嘅愛心去咗邊呢,正常小朋友喊都唔想對方繼續喊啦,但喺,宜家喺好多感情上冇咗人性嘅行為,我知呢到講乜都冇用,但吾講正面啲說話我會覺得我反而好怪,宜家好似講句正面啲嘅說話都會比人插,但真係好想講吓

茶類愛好者    發表於 24-4-20 10:23

男爵府

回覆樓主:

蠍子要過河,苦於不通水性,在岸邊逡巡,忽然見到烏龜在水濱休息,遂上前對烏龜說情,希望烏龜能背牠到對岸去。
烏龜一見蠍子,早已魂飛魄散,遑論要背牠渡河,當下自然婉轉推辭,蠍子不僅其毒無比,而且聰明透頂,烏龜的反應早在其預料中,因此不慌不忙地請烏龜不必害怕,因為如果蠍子手螫烏龜一下,後者固然會葬身河底,前者不擅泳,亦會同歸於盡。蠍子耐心地分析這種利害形勢後,對烏龜真摯地說:「龜兄,你想我會做這種害人害己的蠢事嗎?」烏龜一想,對啊,蠍子為了本身利益,一定會破例不下毒手的。於是決定做一次「善事」。

男爵府

singwin 發表於 24-4-13 23:23
蠍子要過河,苦於不通水性,在岸邊逡巡,忽然見到烏龜在水濱休息,遂上前對烏龜說情,希望烏龜能背牠到對岸 ...

烏龜背蠍子過河,最初相安無事,和平共處,可是,不一會,烏龜尾部突然感到一陣劇痛,接著昏頭轉向,知道被蠍子螫了一下,已中劇毒,生命危在旦夕,但牠不明白蠍子為何不顧本身安危,因為牠們正處河心急流,龜死蠍亡,對誰都沒有好處,於是牠要從蠍子口中知道真相,不然死不瞑目,那知毒蠍的回答出人意外,牠說:「龜兄龜兄,難道我不知螫你一下我們就會一同葬身河底嗎?可是,這是我們蠍子的習慣,要改亦改不來啊!」

男爵府

singwin 發表於 24-4-13 23:23
烏龜背蠍子過河,最初相安無事,和平共處,可是,不一會,烏龜尾部突然感到一陣劇痛,接著昏頭轉向,知道 ...

呢個故事本來用來比喻政治、經濟,年紀大左,我覺得用來比喻婚姻都幾似

伯爵府

我覺人類感情好複雜,我覺得吾可以一個故事就講晒所有嘢,總之多啲人講啲正能量嘅事,就會減小戾氣諗啲吾好嘅嘢

子爵府

回覆樓主:

因為人越來越自私
不過,我相信以前男男女女出軌一樣多,只是網絡發達,大家見人哋故事多咗,好似嚴重左

伯爵府

cupid0627 發表於 24-4-13 23:59
因為人越來越自私
不過,我相信以前男男女女出軌一樣多,只是網絡發達,大家見人哋故事多咗,好似嚴重左
你咁講嘅用意喺咩呢,想話由古至今都好普遍,叫大家見怪不怪,除非全港你玩過晒啦,我相信仲係好多人係正常感情生活嘅,亦有好多人暫時迷失之中,要人比啲正能量鼓勵嘅,我會呢個post就係想比嗰啲人聽

子爵府

ilovehuman 發表於 24-4-14 01:01
你咁講嘅用意喺咩呢,想話由古至今都好普遍,叫大家見怪不怪,除非全港你玩過晒啦,我相信仲係好多人係正常 ...

我無惡意,仲好欣賞你
只係希望你唔好為現世而太失望
我前夫正正係出軌,但我剛剛訂婚,未婚夫亦係因前妻出軌而離婚。你話我經歷咗幾多!
祝你達成心願

Campenella    發表於 24-4-15 13:53

伯爵府

cupid0627 發表於 24-4-14 01:26
我無惡意,仲好欣賞你
我前夫正正係出軌,但我剛剛訂婚,未婚夫亦係因前妻 ...

咁就啱聽,正話我真係有啲嬲,誤會咗你添

珍珠宮

ilovehuman 發表於 24-4-13 23:09
我只喺覺得呢十幾年香港人改變好多,所以有感而發,我地嘅愛心去咗邊呢,正常小朋友喊都唔想對方繼續喊啦, ...
好!就等我來同你一齊講翻啲正面嘅話啦。
不過,我這阿保思維,還在學習中。請多多指教!
這是我幾年前 講咗好多我以為係正面嘅說話,點知比人好似紅衛兵咁結隊啦出來批鬥。好在我阿保思維面皮夠厚,以下是當時的悔過書:

思過中,自我懲罰中,感謝feedback.

感謝你 仁慈的 feedback 和 過去對我的忍耐。

我在思過中,自我懲罰中

思過:

動力

我想安慰人,但我沒有適當的資質安慰;

我想幫人的情緒好轉,但現實我能力低幫不到;

post 後

還有反效果,對人的情緒不好之外還會下降。這是我不想有的果效。

悔改:

亞氏保加症,這不是我的藉口,是我缺乏能力 去辨析人性的 根(原因),是我一生要克服的障礙。

自我改過方式:我在此 夫妻情感版 禁言一段時間 起碼等到我有把握我的post不會從犯雷同反果效。

各位請無須執著於我明,還是不明,或我自以為我自己是誰 怎樣能讓我丟臉 等等的方向 去分析我,若你硬要 只有機會自己激氣,卻激不到我的氣或使我做你想做的事。因為 我的 亞氏保加症 asperger syndrome 是不可能真正使我明白的。是否特別 (special or not)有面,冇面 對我來說一點也不在我的思維之內,我只能看果效而做。

如果你們鬧我會自己情緒上舒服D,我歡迎你們隨便鬧,因為這是正面的果效,我支持!

之後出了此主題:
夫妻中一或兩位都有 Asperger或其他自閉症,如何相處?
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23103807

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

2024勳章

ilovehuman 發表於 24-4-13 22:51
我發覺呢個版面嘅話題,普遍比以前更傷心,好多都喺感情邊沿嘅人,以前好多網友只係呻吓,宜家好似嚴重咗咁 ...

我和我老婆結咗婚26年. 我好同意你講正能量的重要, 一個裝了一半水的瓶, 為什麼只是見到空了一半 ?

珍珠宮

回覆 858D 的帖子

其後,有在此版的網友們 推薦我係BK開咗此群組:阿保一族情緒支援公社
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=11750

這群組功效好似個苦瓜咁 如下:
苦瓜是一種很有「個性」的蔬菜,它有著中國古人所崇尚的先苦后甜的精神和有著「不傳己苦與他物」的特點,所以能廣傳於中國並紮根中華飲食文化。 正因苦瓜這種優良的特性,為它嬴得「君子菜」這美譽。 也有人以苦瓜來體味人生。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

cupid0627 發表於 24-4-14 01:26
我無惡意,仲好欣賞你
我前夫正正係出軌,但我剛剛訂婚,未婚夫亦係因前妻 ...

剛訂婚,可喜可賀!
當個成長的過程,人生的體驗,享受和每個人的相處感受。

有些人是結婚之前,經歷感情磨練,知道什麼人適合自己,
而我是認識了現任先生(第二任)之後,才補足情感磨練這堂課.

感謝現任先生,他給我資源來享受被他愛的幸福與性福。

伯爵府

多謝啲高人回覆,但我對感情諗得好簡單,如果開始有二心嘅人,就睇翻以前初相識時大家開心嘅相片,諗吓當時大家計劃一齊去邊到玩,諗吓當時嘅笑容,諗吓曾經渡過嘅節日,曾經祝福大家快樂,希望對方吾好受到傷害,吾會第時老咗生活過得孤單,希望大家一齊健康咁活落去,我知呢啲說話好多人會覺得好老套,但當一齊記翻起過去大家點努力相處過,點樣開心過就吾會老套

男爵府

ilovehuman 發表於 24-4-15 00:55
多謝啲高人回覆,但我對感情諗得好簡單,如果開始有二心嘅人,就睇翻以前初相識時大家開心嘅相片,諗吓當時 ...

多謝你分享, 好多時問題唔在問題度, 在人度,人點去諗個個問題, 即係努力讀書先會考到好成績, 係人都知, 點解仲有人會成績差?

建議睇下湖南衞視的再見愛人, 係一個離婚的人一齊去旅行, 佢哋一齊面對離婚原因,相信睇完你會明白更多唔同角度

伯爵府

我覺得道德,人性係會傳染,點解呢十幾年香港人會變得任性同埋戻氣咁重,係有一班人將一啲事扭曲合理化,好似去嫖咁,什麼你情我願就可交易,其實有呢個見解嘅人已冇咗人性諗法,如果有個女仔,係你或你朋友嘅妹妹,親戚,正常人係會勸對方吾好再做,如果再比呢啲丫理得勢,只會有更多丫理,有啲人會覺得我諗嘢好單角度,好天,但問題已存在,如果吓吓每事搞到嚴重程度先去出聲,其實最後咪要係要發聲,點解吾一早推出嚟講,呢個世界吾係永遠等到人心沉淪去等有聖人出嚟去平衡世界,日子正確要講嘅事就要多發表,多開聲講

男爵府

回覆樓主:

確實就係冇咗愛. 因愛已變成責任. 為責任而付出令佢覺得辛苦. 辛苦令佢唔想再理咁多嘢,唔願意去諗點樣去改變同作出改變. 所以關係就會變得越嚟越差. 一隻手掌拍唔響,另一半唔願意去改變最後只有離婚

別墅

ilovehuman 發表於 24-4-15 07:32
我覺得道德,人性係會傳染,點解呢十幾年香港人會變得任性同埋戻氣咁重,係有一班人將一啲事扭曲合理化,好 ...

我要北上工作,每一次過關或坐車都見好多大班男人去玩,亦好多次聽到講老婆或點樣唔比老婆知,就知人性的自私點。。。。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊