單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

絕對判令出左三年,
婚姻期間為ftm,平日自己獨力照顧小朋友,
及後和平離婚,主動放棄管養權,象徵式膽養費。

我想爭返管養權,前設應該準備啲咩?
此外,向法庭入紙到成功爭取,大概需時幾耐?
謝謝

別墅

婚姻期間為ftm,平日自己獨力照顧小朋友<===點解要放棄管養權?

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

Rannie524 發表於 24-4-16 17:50
有幾點,當初就ON9順撻退讓左…
— 因為提出離婚之初,前夫向身邊朋友透露輕生念頭
二 錯信佢有能力照顧 ...

法庭好少會突然改變小朋友的管養權
除非你要有好特別既理由而令小朋友健康成長有影響或身體受傷害

複式洋房

Rannie524 發表於 24-4-14 19:07
絕對判令出左三年,
及後和平離婚,主動放棄管養權,象徵式膽養 ...

你要有很強的理據去證明孩子在他的照顧會有不好的地方。否則要令法庭改判撫養權給你不是容易的事。

大宅

笨豬傻咪 發表於 24-4-18 11:53
法庭好少會突然改變小朋友的管養權
除非你要有好特別既理由而令小朋友健康成長有影響或身體受傷害
...

近日問左專業人士意見都係咁講
只要小朋友無任何性命危險,都好難做D咩
叫我放寬心,比D時間前夫

只能怪自己當初做既決定

別墅

Rannie524 發表於 24-4-19 17:49
叫我放寬心,比D時 ...
一子錯 滿盤皆落索

複式洋房

Rannie524 發表於 24-4-19 17:49
叫我放寬心,比D時 ...

多花些時間陪孩子去遊玩。在另一個角度去看,你有陪孩子有關心孩子,但卻不用因為照顧日常生活和跟功課而少了很多煩惱,雖然不能天天見面,但每星期見一兩晚和把握週末日子去見孩子,孩子會明白的,亦會感受到你的愛。

男爵府

Parlos 發表於 24-4-19 23:13
多花些時間陪孩子去遊玩。在另一個角度去看,你有陪孩子有關心孩子,但卻不用因為照顧日常生活和跟功課而 ...

原來呢啲叫煩事,真係吾好攞煩上身啦,咁陪玩陪食呢份工好啲啦,既有娛樂又有得食好嘢,何樂而不為。小朋友思想好直接,提供娛樂及好食物的便是好人,樓主當初主動放棄應該都有自己的考量吧?現時又何必去強行改變現狀呢。

大宅

Parlos 發表於 24-4-19 23:13
多花些時間陪孩子去遊玩。在另一個角度去看,你有陪孩子有關心孩子,但卻不用因為照顧日常生活和跟功課而 ...

我小朋友開始青春期,
已經唔係想陪就能陪既階段,
用物質去維繫更非良好親子關係

某程度上,的確唔需要照顧少煩心事
但同時就算睇住變差,亦再難做D咩
尤其前夫唔配合唔溝通,每每都想用小朋友做磨心

正如樓上所言,一子錯滿盤皆落索

別墅

如果你想爭取回管養權,首先應該準備好能夠證明你有足夠的能力和意願去照顧小朋友。同時,你需要準備好提供法庭所需的文件和證據,例如你的生活穩定程度、照顧小朋友的能力等。最後,向法庭提交文件時應該清楚陳述你的要求和理由,並尊重法庭程序。

大宅

Scarlettttt 發表於 24-4-20 15:41
如果你想爭取回管養權,首先應該準備好能夠證明你有足夠的能力和意願去照顧小朋友。同時,你需要準備好提供 ...

照顧小朋友方面我有信心證明,
但生活穩定性就好困惑,
我職業散工性質為主,
係咪應該考慮轉行,搵份長工?
或重新組織家庭,再次成為ftm?

需唔需要證明目前管養方既不足?

雖然D專業人士叫我等,
但我想做到我可以做既野..

男爵府

Rannie524 發表於 24-4-14 19:07
絕對判令出左三年,
及後和平離婚,主動放棄管養權,象徵式膽養 ...

其實所喟既管養權只是紙上一段句子。我又覺得無咩特別,既然你地係和平分開,不如找Ex 商量吓,大家為子女嘅福利着想,你可以搬近啲孩子,而佢又讓下步,俾子女多啲時間過來或佢忙時你可以代為照顧吓。這樣大家就吾會白白浪費金錢及時間係爭奪轉上。
其實依家好多機構都鼓勵父母分開時係用共同管養,你睇睇自己份court order 上係吾係寫 joint custody。

複式洋房

你應該先準備好穩固的證據,證明你有能力照顧小朋友。向法庭入紙後,時間長短視乎個案及法庭處理速度,可能需要數個月至數年。祝好運。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊