自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係早幾年出過 Post 嘅 JM,有遺傳病果位,報告吓近況先,坐左大約兩年輪椅喇,以家要坐輪椅出街,因為無力行,係屋企就用拐杖加助行架扶住 d 櫃黎行,但都係只可行幾步,多幾步隻腳都無力

講番以家個問題,上年五月開始膝頭哥格離條筋好痛,係一企落地發力行每一步都痛,西醫睇過,止痛消炎藥食過,止痛藥膏同止痛藥貼用過,急症睇過唔得,最後去試針灸頭一日係唔痛,但過後又痛番,咁啱我八月覆診,我要求照磁力共振 ( 因係急症照過 X 光 ) ,醫生建議我睇私家骨科,話係病房好危急嘅病人都要等幾個禮拜,我可能要排幾個月,最後佢寫左封信比我比私家,話照磁力共振應該有得平,叫我到時問醫生

輾轉問到朋友介紹我落旺角睇骨科,照左磁力共振,d 骨無事,食完藥就好番,連我小腿嘅淵痛問題都減輕左,咁我半年返醫院覆一次診,本來諗住睇半年私家就返政府開藥,覆診時同醫生講,佢肯開,但全部係第二個牌子,食完都係痛,一個禮拜後我又走番去睇私家攞藥,期間我問醫生我有無得斷尾,答案係無,當堂我即刻想轉醫生睇 …

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁問左病友介紹我去北角睇脊醫,當時照左 X 光,我頸椎移位影響,就做左推拿、電療、針灸,頭兩日係無咁痛,但過後又痛番,緊住我問我姑媽,佢介紹我睇高永文,佢話頸椎移位唔會影響我小腿痛,佢臨床判斷可能係條腰問題,即時照左 X 光,d 骨無事,但如果想深入咁睇就要照磁力共振,睇左報告話椎間盤突出,果位啱啱係神經線隔離,但又唔係好嚴重,佢唔建議做手術 …

上個禮拜再照左磁力共振照條頸,因我頸椎移左位,咁點先會好番,長期食藥都唔係辦法
愛 我 就 別 傷 害 我

伯爵府

kitwong 發表於 24-4-14 22:14
咁問左病友介紹我去北角睇脊醫,當時照左 X 光,我頸椎移位影響,就做左推拿、電療、針灸,頭兩日係無咁痛 ...

物理治療同水療,我十幾年前都試過,睇完醫生睇物理治療師,物理治療師教我做,好快好返。醫生講要強化頸椎附近肌肉承托返啲骨,另外唔好長期睇手機之類。腰椎要游蛙式就可以強化肌肉,從而減去病徵。
我無食藥,醫生話唔好靠藥,要靠自己做運動強化肌肉先可以減輕痛楚,日子有功就唔會再病發,當然要keep住做運動。

珍珠宮

kl1 發表於 24-4-14 23:02
物理治療同水療,我十幾年前都試過,睇完醫生睇物理治療師,物理治療師教我做,好快好返。醫生講要強化頸 ...

因我行動不便以家企係度會前後瑤,我又唔識游水,水療應該唔得 物理治療師係私家定政府架?收費如何呢?

愛 我 就 別 傷 害 我

伯爵府

kitwong 發表於 24-4-15 08:52
因我行動不便以家企係度會前後瑤,我又唔識游水,水療應該唔得 物理治療師係私家定政府架?收 ...

嗰個物理治療師跟私家骨科醫生,教我一次然後自己平時做,唔使返去覆診。收費唔記得,已經係十幾年前

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊