夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

cxcxjcjc 發表於 24-4-17 02:01
如果真有小三,可以爭取更多補償?

香港無通姦罪,補償就係小朋友跟邊個可要求佢畀生活費。
而贍養費就要睇埋你哋雙方財產,如果你有錢過佢,佢可以要求你畀佢。萬一小朋友跟佢,大家財產都唔多,可能唔需要俾贍養費,但係你要畀小朋友生活費畀佢。

複式洋房

回覆 蜜蜂糖 的帖子

所以就算有小三,都不能要求分多D?內地好似男方要淨身出戶。

男爵府

要看他的良心,好的話就算離婚都會負起撫養孩子的責任,冇良心的人就算證據擺在眼前,就算法庭判咗每月俾錢,都唔俾贍養費

男爵府

cxcxjcjc 發表於 24-4-17 09:45
回覆 蜜蜂糖 的帖子

所以就算有小三,都不能要求分多D?內地好似男方要淨身出戶。

有冇小三同贍養費無關係,如果你收入多過佢,分分鐘係你俾佢

複式洋房

尋晚傾過,佢話會同我一起撫養大小朋友,等小朋友大左佢就會自己生活,不需要我照顧,甘樣算大家冇拖冇欠!!!
我話甘樣系埋等於分開,不如你而家就俾個決定我,佢就唔出聲!

洋房

回覆 cxcxjcjc 的帖子

Hi, 你先38歲,好後生,打扮自己靚d...實有機會遇到識欣賞你既人

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cxcxjcjc 發表於 24-4-16 10:41
38歲,有小朋友4歲和7歲另一半大男人,唔顧家,唔肯幫手,也不懂關心我。
有小朋友之後,成日話工作忙,日 ...

老爺大男人,同佢未必有關係

我老爺都好大男人
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

Steallou 發表於 24-4-17 16:58

Hi, 你先38歲,好後生,打扮自己靚d...實有機會遇到識欣賞你既人 ...

帶住兩個小朋友,沒有什麼想法了,隨緣。
要準備好孤獨終老。
好灰,很難受。

複式洋房

crystal媽咪 發表於 24-4-18 10:42
老爺大男人,同佢未必有關係

我老爺都好大男人

有些人冇影響的,但佢就是,佢對我的要求就是搞掂曬屋企同小朋友,有事同佢講,佢只會指手畫腳,安排我和工人處理,但自己不會做。

如果我話自己搞唔掂,要佢幫手,佢會話點解呢D事你唔識。

男爵府

cxcxjcjc 發表於 24-4-16 16:45
回覆 kaman06 的帖子

佢哋本身感情冇問題,只是專注工作?我哋不是甘簡單。

佢哋表面係好好先生太太, 男係社工, 女係老師, 睇外面溝通係好好, 其實佢哋好耐無好好溝通, 而平日溝通係事務性, 例如交水電煤咁, 平日好少分享感受, 最後男見到有機會先出軌, 如果timing 唔啱, 就唔會出軌, 但關係亦都係好差, 做有名無實夫妻, 所以佢哋諗返出軌都唔係完全壞事, 無出軌佢哋根本唔會輔導

另外睇到你c6話唔去輔導, 其實輔導有好多層面, 你可以一個人去揾綜合家庭服務的社工, 社工會協助你諗清諗楚, 唔係教你點做, 佢亦都可能幫你計劃離婚後的生活等等

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

SUMSUM_88 發表於 24-4-17 00:29
幾年都係咁,同意JM話九成有小三,而家佢都想賣樓套現,估佢好快會提出離婚,你而家要為仔女著想,盡量cap ...

非常同意,日日半夜才返屋企,十分可疑。
樓主唔應該同意賣樓。
因為層樓俾樓主住開,就算離婚,C 6都要繼續提供居所俾樓主和小朋友。

洋房

cxcxjcjc 發表於 24-4-18 10:52
帶住兩個小朋友,沒有什麼想法了,隨緣。
要準備好孤獨終老。
好灰,很難受。

唔好咁灰,38歲一定有機會,緣分野話唔埋,你裝備好自己,平常心,總會遇到對的人。

男爵府

忍得到現況,米忍到小孩,畢業先分開,吟都叫做比左小孩,一个完整的家庭,,,,忍5到現況,就計清条數,究竟男方,定女方,人工,資產多,,,,如系女方多,离婚分分鐘,贴埋$比男去滾添

複式洋房

Steallou 發表於 24-4-18 20:03
唔好咁灰,38歲一定有機會,緣分野話唔埋,你裝備好自己,平常心,總會遇到對的人。
...

謝謝你的鼓勵!
其實我以前好害怕孤單,但而家覺得有名無份,其實比孤單仲難受。

複式洋房

soso1227 發表於 24-4-18 19:46
非常同意,日日半夜才返屋企,十分可疑。
樓主唔應該同意賣樓。
因為層樓俾樓主住開,就算離婚,C 6都要繼 ...

我們情況較複雜。
而家住的屋是租的,自置的又租俾人。
佢話利息高,供得太辛苦,所以一直嘈要賣。
如果賣左,我可否要求重新買過另一間,只要他能供得起?

複式洋房

Peter2012 發表於 24-4-18 20:56
忍得到現況,米忍到小孩,畢業先分開,吟都叫做比左小孩,一个完整的家庭,,,,忍5到現況,就計清条數, ...

而家就係擔心呢樣。
我收入係多過佢,又冇理由而家辭職。

侯爵府

大陸通姦先會有用,香港無依樣野

侯爵府

cxcxjcjc 發表於 24-4-17 16:57
尋晚傾過,佢話會同我一起撫養大小朋友,等小朋友大左佢就會自己生活,不需要我照顧,甘樣算大家冇拖冇欠! ...

明顯出面有小三了

複式洋房

回覆 free2020 的帖子

有又點呢內地會保護冇過錯一方
但香港沒有

男爵府

吟要調番转la,你快D將D資產,楼,,,的名,转比其他親人la,,,以防萬一鬧离婚,佢仲可分到你資產,,,,,政府民政署,有免費律師諮詢,可問下

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊