自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

yuencl 發表於 24-4-17 08:19
培養Reading 習慣,我覺得未必一定有用,但有睇書好過冇睇書

相信語文能力係浸出嚟

子爵府

qpalzm 發表於 24-4-17 09:39
你睇下呢個post, 好多人都係話閱讀多所以之後學業點點點點

無人話有助考Band 1係閱讀「唯一」的好處, 不 ...

都唔係,有家長培養小朋友閱讀習慣單純為培養佢個人,考到「band 1」只係bonus

男爵府

我個仔都中意睇書, 查理9世好多字既書, 但無助佢作文同閱讀理解! 中文都係差...........
老師話: 可能佢只係睇單一既書, 要開闊睇下其他種類既書
咁又真係喎!
但睇書好過睇電視同打機.....呢樣真

子爵府

貝_貝 發表於 24-4-17 09:53
相信語文能力係浸出嚟

聽、講、讀、寫,需要讀得多先寫得好

珍珠宮

回覆樓主:

睇書一定好處多過壞處,何需計算同成績有幾大關係?有點功利主意!
讀書好唔好,有許多因素,唔會咁簡單喜歡閱讀等於讀書好!

子爵府

Wingooo 發表於 24-4-17 09:56
我個仔都中意睇書, 查理9世好多字既書, 但無助佢作文同閱讀理解! 中文都係差...........
老師話: 可能佢只 ...

多睇啲唔同類型、唔同作者既書,先可以刺激佢思考,慢慢會進步

水晶宮

qpalzm 發表於 24-4-17 09:39
你睇下呢個post, 好多人都係話閱讀多所以之後學業點點點點

無人話有助考Band 1係閱讀「唯一」的好處, 不 ...

樓主第一個post 淨係講成績,對成績"有無用"

不過你啱,應該接受現實

子爵府

朋友的小朋友IQ高 (>140), 記性好, 專注力都高, 基本上上堂肯聽就識, 做題目一睇就識做。的確係考試唔洗點溫就名列前矛。如果冇特別學習困難 (即係讀寫, ADHD...之類), 有冇讀書能力大部份已取決於IQ..

伯爵府

ivycwl 發表於 24-4-17 07:49
小朋友細細個開始培養閱讀習慣,其實係咪真係咁有用?

我朋友個囡13歲,從來冇興趣睇書,去佢屋企直頭見不 ...

過份偏向一邊唔係好事,有靜有動相輔相成係最好,點樣做到就要睇父母安排,同時子女嘅喜好同埋能力都有直接影響。

子爵府

我未見過好鍾意閱讀而成績好差嘅小朋友, 我睇完咁多COMMENT,發覺好多家長將睇書同成績掛鉤, 呢個應該係培養唔到小朋友愛睇書既至命傷, 培養唔到小朋友認為睇書係興趣, 係娛樂, 佢地又點會睇落去....... 無一個持續既習慣, 又點會睇到成果呢

子爵府

有用,語文底子靠自小不經不覺培養出來。

珍珠宮

回覆 ivycwl 的帖子

我女DSE考英文冇溫書甘濟有5,由細睇書睇返黎
佢 Miss 叫佢比多d力搏星,佢都廢事

我自己有閱讀習慣,依家每晚都會睇,我覺得終生受用
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

qpalzm 發表於 24-4-17 08:55
睇書同性格有關, 而性格係無法改變

若果將d細路分成3類

去圖書館,大人坐喺度,睇手機多過睇書

侯爵府

回覆樓主:

閱讀會有幫助,但讀書都係講天份多。我大仔自小陪讀,睇大量書,補晒習高小中文好勉強先A, 錯字多到不得了。細佬無時間陪讀,間中有睇書,無補習都90幾分,作文常貼堂。總結天份多於一切。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ivycwl 發表於 24-4-17 07:49
小朋友細細個開始培養閱讀習慣,其實係咪真係咁有用?

我朋友個囡13歲,從來冇興趣睇書,去佢屋企直頭見不 ...

睇課外書學到的未必在學業上即時反映, 但對個人內涵和知識有得益

子爵府

愛閱覽唔一定成績好,但肯定係一個願意尋求知識嘅小朋友,呢份主動,為佢將來人生帶來莫大幫助

子爵府

一人之下 發表於 24-4-17 10:24
閱讀會有幫助,但讀書都係講天份多。我大仔自小陪讀,睇大量書,補晒習高小中文好勉強先A, 錯字多到不得了 ...

Exactly

我都會成日陪大個個睇英文書, 英文唔駛點溫都次次90幾分, 但我深知佢係唔會自己攞起本書的人

如果話, 對佢黎講閱讀可增廣見聞、幫助成績, 呢樣絕對係

但如果話培養到佢閱讀的興趣, 呢樣絕對唔係囉, 佢大個9成9都唔會自己攞書睇

總之唔好將培養閱讀興趣呢樣野過度神化

現實係, 對一d人黎講, 閱讀就好似讀書咁

所有學生都應該讀書←正確

所有學生都喜歡讀書←妄想

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔小學都會睇 但上到中學太忙都唔會自動再睇
但初中三年 中文科英文科成日小測要睇課外書先測 閑閑哋一本中文課外書 每晚做完功課睇兩個鐘
可能要分六日先睇晒再去測驗或做報告
一個學期睇三至四本,佢睇嘅時候連我哋都要熄電視

但我仔反而上咗高中冇點睇書成績越嚟越進步
不過睇書我覺得對作文有少少幫助
但我仔係讀理科

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我仔初小時中文一般,到疫情期間太得閒所以狂睇書,高小時追到去9字頭。不過上到中學太忙,真係冇咩時間睇書。成績又跌返落黎。講真我覺得閱讀同成績真係未必成正比,加上而家網上資訊咁方便,睇手機已經吸收到好多資訊。不過自小培養閱讀習慣都重要,有睇點都好過唔睇既。

珍珠宮

vincat 發表於 24-4-17 10:10
我未見過好鍾意閱讀而成績好差嘅小朋友, 我睇完咁多COMMENT,發覺好多家長將睇書同成績掛鉤, 呢個應該係培養 ...

咁又係好正常
係香港讀得書,返學時間已經好緊張
要抽出時間去睇書,又兼顧體藝
又要保證有足夠休息時間瞓覺,未計沖涼食飯
梗係考慮埋對成績有冇幫助
純粹陶冶性情既話,真係好難維持落去
事有緩急輕重嘛,係香港讀書都要跟大隊既遊戲規則

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊