自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

小朋友細細個開始培養閱讀習慣,其實係咪真係咁有用?

我朋友個囡13歲,從來冇興趣睇書,去佢屋企直頭見不到課外書書櫃。由小學都只愛打機,打到夜晚12點個種,但年年頭3名,中一入了band 1A。

有一個小朋友媽媽做中學教師,自少睇好多書,但中英長期得50幾60分,次次都剛合格,差幾分合格。

其實學業同睇書習慣係咪冇直接關係。
我小朋友高小,暫時都會睇書,但明顯上了高小多咗校隊活動,又多了功課,睇書時間少了好多,有時問佢想早啲瞓定睇下書先,佢會答想瞓。(以為初小係睇書睇到10點都唔肯瞓)。
我係度諗其實上到中學係咪仲少時間睇書。

大宅

ivycwl 發表於 24-4-17 07:49

我朋友個囡13歲,從來冇興趣睇書,去佢屋企直頭見不 ...

係,上到中學真係冇乜時間睇書

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

一命二運三風水四積陰德五讀書
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

培養Reading 習慣,我覺得未必一定有用,但有睇書好過冇睇書

珍珠宮

最叻嗰批真係唔使閱讀都掂,人哋記性好,學嘢快,唔補習,體藝全部都掂,我親戚有呢啲人,可以講十項全能,讀得好輕鬆,唔到你唔信,都唔知佢啲時間點分配….

講返轉頭,閱讀係可以幫助學習,語感會好啲,但會引導佢練埋作文,學習上會容易啲,學業會唔錯

我自己暫時未見過好鍾意閱讀有成績好差嘅小朋友

伯爵府

想生BB熱投

睇書係個人修養。我唔睇書的⋯ 我大小朋友,書蟲一名。

我同佢傾計,學到好多嘢,一啲冷歷史、其他國家嘅冷知識,我地家又無電視,啲知識佢都係睇書睇回來。
我細小朋友唔睇書的,平時多數講無營養嘢囉。

睇書無得迫。我又唔睇嘅,2個小朋友一樣咁教,一個書蟲、一個中意玩。應該天生。
I am Agent P

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 ivycwl 的帖子

閱讀能不能提高成績都是因人而異,但閱讀對養性一定很重要,情緒會相對穩定!

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

閱讀係興趣,有當然好,而家睇youtube上網,都好似閱讀甘知好多野

登陸火星    發表於 24-4-17 08:31

子爵府

我覺得係有用,我女由細開始鍾意睇書,十數年前電子產品未太發達,我成日陪佢去圖書館,她亦一坐可以坐成日(只睇中文故事),明顯對中文成績好有幫助。

男爵府

睇書會有書卷味
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

大宅

回覆樓主:

閱讀可以訓練到小朋友能靜下來的專注力及思考力

培養到有專注能力之後,無論在學習上吸收上都有好大得益
思考及分析...當我們看了文章後,腦就會思考文章嘅內容繼而分析
閱讀真的好有用,千萬不要去質疑或低估,盡量鼓勵大小朋友多閱讀,肯定有益無害,好過成日去接觸咁多電子產品

好多時啲人會話自己都冇溫書冇讀書,繼而考到好成績,其實佢喺屋企死讀爛讀....
可能我主觀啦,我覺得閱讀絕對喺學業上有好大嘅幫助

大宅

回覆樓主:

有些人天資聰穎,唔使點溫都考第一,唔通其他人結論話溫書無用?唔好望那些天才,無咩參考價值。

大宅

回覆樓主:

我覺得閱讀可以擴闊眼界,識好多書本以外既野,對個人都係好事。

以學術黎講,我覺得理解能力會好d

子爵府

BK Milk勳章

睇書多錯別字會小D。
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

伯爵府

呀仔小學期都有睇書,但上到中學中文作文差到一個點,閱讀唔係對每個人有用

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

睇書習慣一定有用,自己同自己比較,有睇書習慣嘅成績會好 d。
一個人嘅成績有好多好多因素影響,唔同人之間嘅比較,唔可以客觀分析到睇書嘅好處。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

睇造化,睇環境,好難講有冇用。細個睇多d書對學語言黎講有用,但唔代表成績一定好。

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

如果有用同成績好入band 1要劃上等號,咁當然唔會100%有用,但人生唔係得成績,我小朋友自小閱讀,伴讀同自己閱讀都享受,大部分英文無論生字同語法,都係從書中浸返嚟,唔使刻意學vocab學grammar,好多數理科學知識係書本自學返嚟,亦會啟發佢自己發問同思考,自發求知識,我自己認為人生對待學習應該如此

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我細個嘅年代,無咩娛樂,我好鍾意睇書,屋企附近間細圖書館,我差唔多睇晒全部書。細個作文好得心應手,好快諗到題材,或者話,唔使刻意諗,會有好多 idea 喺個腦浮出嚟。

大宅

當代香港, 學業同睇書完全冇關係, 正如考車牌同識渣車冇關係
睇書對個人修養同智識有關係, 但呢D是否叫 "有用" 呢?
咁我就唔知

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊