自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

睇書同性格有關, 而性格係無法改變

若果將d細路分成3類

1. 自己會攞本書睇 (約20%)

2. 自己唔會攞本書睇, 不過有興趣會睇下 (約30%)

3. 不喜歡睇書愛做其他野 (約50%)

第一類唔駛培養都會自己睇, 第二類可以培養, 第三類培養都係浪費時間

老老實實, 成人有幾多真係會攞本書出黎睇吖

水晶宮

閱讀唔係為咗考band 1 的

子爵府

Nbs 發表於 24-4-17 08:56
閱讀唔係為咗考band 1 的

點會唔係

香港的教育制度就係咁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇書可以擴濶眼界,增廣知識培養思考能力。
小學考核著重死記背誦,閲讀課外書對學業成績未必有好大幫助,但對作文肯定會有幫助,至少唔會詞不達意,詞彙多咗到高年級寫嘢文筆會更流暢,表達能力亦會更強。

我兩個仔細時都有閱讀習慣,尤其細仔睇好多課外書,寫嘢明顯文筆流暢,成績好寫作能力亦強,就算而家響大學,交3千字嘅 assessment 都唔會有太大難度。

家長唔應該衹著眼成績,閱讀會帶比孩子更多知識同樂趣,擴闊視野,係非常好嘅習慣。

水晶宮

回覆樓主:

成績好主要靠記憶力、理解力。

男爵府

陪月勳章

我仔至小睇好多英文書
係海量閱讀
宜家中學
唔溫書,上堂專心聽書
英文教嘅科目都係級頭

閱讀只有益處沒有壞處
所有學者都愛閱讀
作文都靠多閱讀

你講嘅例子
另一個可能有讀寫障礙
如果佢冇閱讀習慣
可能科科唔及格

而另一個
世上當然有叻人
悟性高,上堂聽書就得
但只佔少數
如果佢有閱讀習慣
成績應該更加出色

水晶宮

qpalzm 發表於 24-4-17 08:59
點會唔係

香港的教育制度就係咁

好多人答咗啦
肯閱讀都唔一定考到band 1
如果你覺得閱讀無其他好處純為考band 1 then thats too bad

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 yuencl 的帖子

我以前係上左中學, 先多時間睇書, 但我讀果間係band 3中學~
中學時, 應該係我人生中, 睇得最多書既時候

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

我覺得有用,對小朋友理解,吸收,表達都有幫助

男爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

睇書絕對有用,睇得多啲句子、文法入晒腦,對思考、作文、解題都有幫助。就算數學,如果冇好嘅語言能力去解題,都會唔識計。無論點講都好,大部分情況都係閱讀點都好過打機啩!

伯爵府

回覆樓主:

叻嘅, 唔讀唔睇,都會叻,考得好

唔叻嘅,有培養睇下書,再加埋左耳入右耳出,所淨冇幾,叫有2分釘

唔叻嘅,唔閱讀,直接躺平
不要怨

水晶宮

回覆樓主:

好睇你睇咩書,小說,寓言故事,漫畫作用比但睇科學性的書少,天文,地理,歷史,軍事,哲理,實用技巧,對人生都有幫助。
attach0/tmp/phpENFiy6
attach1/tmp/phpxykMvQ

珍珠宮

從小培養小朋友閱讀興趣,除咗係可以幫助學業上,其實係教識佢開啟左自學嘅一道門,終生受用

男爵府

我覺得一定有,而且幫到專注力,細細個媽媽陪讀好重要,我就係一個失敗嘅例子

珍珠宮

中游小朋友多少有幫助
就算命水、唔知有冇書緣,個人認為至少打敗全港三分之二既小朋友
啫係家長唔理、又或者平時無睇書既小朋友
保到入band 1
唔係天才學神,至少保底做個平凡無奇既b1生

珍珠宮

2024年龍年勳章

hedhed 發表於 24-4-17 08:24
睇書係個人修養。我唔睇書的⋯ 我大小朋友,書蟲一名。

我同佢傾計,學到好多嘢,一啲冷歷史、其他國家嘅 ...

你哋屋企冇人時平時點打發時間呢?

大人點打發時間?小朋友又點打法時間?

子爵府

Nbs 發表於 24-4-17 09:05
好多人答咗啦
肯閱讀都唔一定考到band 1
如果你覺得閱讀無其他好處純為考band 1 then thats too bad

你睇下呢個post, 好多人都係話閱讀多所以之後學業點點點點

無人話有助考Band 1係閱讀「唯一」的好處, 不過接受現實吧, 好多家長心底裡就已經將閱讀同學業掛鈎囉

大宅

hedhed 發表於 24-4-17 08:24
睇書係個人修養。我唔睇書的⋯ 我大小朋友,書蟲一名。

我同佢傾計,學到好多嘢,一啲冷歷史、其他國家嘅 ...

我覺得睇書可以對將來人際關係有幫助,即係同咩人講野都得,都可以天南地北咁講一餐,唔怕無話題。

伯爵府

回覆樓主:

對語文肯定有幫助
對成績尤其理科未必有直接影響
我識好多理科成績好的,係從來唔睇書
而家好多其他方法吸收知識

子爵府

閱讀幼童係提高自己眼界和學習能力既最好方法,但唔會保證到入「band 1」,因為操練更容易滿足傳統學校既syllabus和要求。

不過去到大學甚至畢業後閱讀能力係好重要,全部靠自學,你會見到有啲人只需要好短時間就睇晒大量 reference, journal 然後寫文。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊