自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

三國1 發表於 24-4-17 16:11
我媽突然同我講今日醫生叫佢做心瓣手術,醫生又冇講咩事,我媽拒絕咗,請問係唔係大手術?我要下次11月覆診 ...

我有親戚10幾年前換過,大手術黎,胸口中間一條大痕係度。做完長期要食薄血藥。

洋房

醫生建議做就已經有需要,可能你媽咪覺得身體無唔妥所以拒絕,但要知道當有日身體變差時,即出現氣喘,唔夠氣,係會差得好快,到時先排期未必可咁快安排,而且心臟差咗,手術風險又會再大啲

侯爵府

我媽突然同我講今日醫生叫佢做心瓣手術,醫生又冇講咩事,我媽拒絕咗,請問係唔係大手術?我要下次11月覆診 ...
醫生叫得佢做都應該幾嚴重, 因為政府換心瓣都要排期, 唔係話做就做。怇係咪一向因為心臟問題要覆診?

佢平時有冇咩徵狀個心臟負荷唔到? 例如行多幾步路都喘晒氣咁?

大宅

Astra00 發表於 24-4-17 17:49
係大手術,就算係政府醫院做手術,都要預廿萬左右買人工心瓣,同埋手術後要住icu十多廿日。(我有家人做呢 ...

我係Q E換咗個機械心瓣,淨係俾住院收費,$1000左右出院。

水晶宮

tkinwong 發表於 24-4-17 18:12
我係Q E換咗個機械心瓣,淨係俾住院收費,$1000左右出院。

我家人沒咁優惠。總之埋單要比差唔多廿萬。

侯爵府

伊院微創手術治心瓣狹窄 成功率達99.6% 老翁術後10年無病痛

QE 有微創做。

原文網址: 伊院微創手術治心瓣狹窄 成功率達99.6% 老翁術後10年無病痛 | 香港01 https://www.hk01.com/article/663 ... utm_medium=referral

https://www.hk01.com/社會新� ... ��後10年無病痛

goldpiglet    發表於 24-4-17 18:45

大宅

Astra00 發表於 24-4-17 18:14
我家人沒咁優惠。總之埋單要比差唔多廿萬。

我並非綜援人士要交稅。

唔使申請任何資助,本身就冇收手術費。

心胸肺外科見醫生,或者機械或者生物心瓣,從沒提過心瓣要收錢。

珍珠宮

Prosperous 發表於 24-4-17 18:10
醫生叫得佢做都應該幾嚴重, 因為政府換心瓣都要排期, 唔係話做就做。怇係咪一向因為心臟問題要覆診?

佢平 ...
唔係呀!佢幾年前隻腳有血管塞咗入咗急症,嗰時即刻安排佢做咗類似通腳管嘅手術,之後就一路覆診睇隻腳,係今次突然話佢個心有事,醫生應該唔係叫佢即做,我聽日會問清楚d

大宅

Prosperous 發表於 24-4-17 18:10

佢平 ...

我本身經驗就排咗一年,總之外科俾你排隊做手術,而唔係好緊急嘅話,應該就係排一年左右。

做開胸手術,做時完全唔驚,做完之後先至辛苦。第一日住ICU,插住啲喉,但麻雀未過晒,迷迷糊糊都OK。但之後醒返,插住個口落氣管嗰條呼吸喉,未掹得住,講嘢又講唔到,隻手又綁住,嗰10幾個鐘真係最辛苦。之後掹返啲喉,可以食得嘢,咁先開始舒服返啲。

我淨係換心瓣,頭尾住咗10幾日就出院,但有啲長者做心瓣連埋其他心血管手術一齊做,有啲會住得都幾耐吓。除咗插喉,一樣辛苦就係冇得落床。

珍珠宮

Kittymummy 發表於 24-4-17 17:54
我有親戚10幾年前換過,大手術黎,胸口中間一條大痕係度。做完長期要食薄血藥。
...
佢已經食緊,因為隻腳之前塞過

伯爵府

tkinwong 發表於 24-4-17 18:42
我本身經驗就排咗一年,總之外科俾你排隊做手術,而唔係好緊急嘅話,應該就係排一年左右。

做開胸手術, ...

我家人(四十歲)今年年頭在QMH微創做,原本排咗外科好多年,疊埋心水做大嘢,傾埋入ICU會點,舊年內科就揾佢試心導管做,住一晚就出得院,埋單三十萬多D,因為自費人工心瓣。
醫生話暫時講唔到十年八年後換瓣可唔可以微創,可能到時就揾外科換豬心瓣

公爵府

心瓣,可修補亦可置換。 可微創亦可能最後開刀(大手術),一切由醫生決定。
有需要的話,可以喺外面搵私家醫生睇一次,佢哋有e健通應該睇到報告,攞多個advice

男爵府

我媽五年前威院做過心瓣置換手術. 排左半年. 佢做傳統開腔. 政府做微創廿幾萬,私家預一球. 但政府主診醫生同私家心臟外科也suggest 做傳統. 因為微創個隻心瓣只可用8-10年,話佢太年輕又冇長期病患,建議做傳統. 威院心腔外科團隊好好的(emoji)放心. 傳統手術住左七日唔駛一千出院. 你或者出去睇一次私家專科get second opinion. Lee個係大手術,但我媽個時醫生講明唔做就仲有兩年…. 做完依家好精神(emoji)之前行微斜路也行唔到,抖唔到氣(emoji)

珍珠宮

lambb2014 發表於 24-4-17 19:32
我媽五年前威院做過心瓣置換手術. 排左半年. 佢做傳統開腔. 政府做微創廿幾萬,私家預一球. 但政府主診醫 ...
你個私家心臟科醫生ok嗎?貴唔貴?我媽係係QE睇開,唔係威院 ,另外想問要休養幾耐,我要有準備接佢嚟我屋企照顧,唉!我自己都病緊,佢兩個仔又唔理佢

男爵府

三國1 發表於 24-4-17 21:07
你個私家心臟科醫生ok嗎?貴唔貴?我媽係係QE睇開,唔係威院 ,另外想問要休養幾耐,我要有準備接佢嚟我屋 ...

Ok呀,我哋喺私家做埋CT. 五年前印象中CT係萬幾蚊,醫生費另計. 我媽算叻. 佢七日就出院姑娘都讚佢好忍得痛,連止痛藥都唔使食. 所以休養幾耐真係因人而異,我見有啲院友喺醫院住10幾日都未出得院(emoji). 做開胸出院要帶一個盔甲嘅物體護住上半身,同埋出院之後都要拎拐杖先可以喺屋企行走. 我要人幫洗頭沖身. 真正回復正常都要兩個月. 反而我覺得你可以打返去醫院問清楚. 因為你媽媽拒絕咗手術. 其實公立醫院排都要時間. 我媽本來都預咗要一年,但好好彩半年左右俾佢攝到個後備位即做. 係冇心理準備的,醫院無啦啦打嚟問聽日有位你做唔做?咁就要即刻應承(emoji)(emoji)所以我覺得你應該打去醫院問清楚,如果決定做就盡早幫佢排期先

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

tkinwong 發表於 24-4-17 16:54
你上網睇過, 應該都知道, 心瓣倒流,心功能就會慢慢轉差,最終有機會變成心衰竭。

在政府做心瓣手術,有 ...

朋友2年前換,醫生話現在的可用20年。

子爵府

我阿爸中度佢好想做但醫院遲遲都沒期俾佢。

子爵府

請問機械心瓣可以用幾耐? 十年八年後要唔要換?

大宅

chill-out 發表於 24-4-17 21:46
請問機械心瓣可以用幾耐? 十年八年後要唔要換?

理論上可以用一世,但要食薄血藥。

大宅

公務員?!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊