自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

點會唔買行李,其實香港真係有好多僱主計縮數,合約有寫要包行李

珍珠宮

lovelycats1 發表於 24-4-17 21:08
其實唔係唔俾行李佢,只係我會寧願佢寄返去好過自己帶,長途跋涉又辛苦,包佢寄包裹好過佢自己拎,上次拎到 ...

寄要佢自己出錢,要$1000

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Crystalivy 發表於 24-4-18 00:31
Covid過一年你印姐返鄉下幾次?你講真

3, 4個月飛一次。

男爵府

iamiam 發表於 24-4-18 00:58
點會唔買行李,其實香港真係有好多僱主計縮數,合約有寫要包行李
...

係 而家agent 都有講一定要包行李

我上次唔小心 無買到

工人話要去 領事館告我

我心唸唔洗呀 後尾當然補番20KGs

買完又話唔夠 35 kgs + 20 kgs

後尾我答 我只會提供20

公爵府

回覆樓主:

咁佢又話得你啱喎

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Fishqqma 發表於 24-4-18 03:55
3, 4個月飛一次。

2022年尾都已經返過一次。

子爵府

hfl2000 發表於 24-4-18 00:49
係啊,好出奇?佢都做咗十幾年喇,大家關係好好

你話係咪係囉,一年飛幾次

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

hfl2000 發表於 24-4-18 07:45
2022年尾都已經返過一次。

呀!幾個月飛一次,每次留幾耐呀?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Fishqqma 發表於 24-4-18 07:59
呀!幾個月飛一次,每次留幾耐呀?

大概10日囉,返去其實都好方便,佢住Jakarta,已經係有米姐姐嚟㗎喇
其實飛咗3次啫,我順口講咗個幾字

子爵府

lovelycats1 發表於 24-4-17 20:06
話說工人姐姐Covid 期間返唔到菲律賓,咁而家解封我都即刻安排廿幾日俾佢返去(因為佢話下年都仲想返多轉) ...

一定要預多行李比佢
佢寧願間airline包30kg
吾坐cx

瑪瑙宮

大廚勳章

yurijm 發表於 24-4-17 23:41
唔買行李,套機票已經慳咗
仲唔係靚時間、要等十個鐘轉機,套機票又再慳少少
咁其實係咪好平?

其實最初見佢話冇包行李,我都好愕然㗎。。。我第一頁已經有覆佢問佢即係你唔包行李啊?不過佢冇覆我啫。。。。然後後邊就話諗住佢辛苦叫佢一早要寄行李其實我都唔係好信。。。可能見其他人係咁話佢先至喺度兜

樓主話我哋一家幾口都冇去旅行啦。。。又話自己唔係大富之家。。。。其實工人覺得冇錢唔好請我呀嘛。。。法例係要俾我返去應該要有行李。。。

而家全部樓主自把自為搞好晒,冇商量過。。但係全部都同工人事與願違。。。。冇行李,去程等十多個鐘。。唔開心黑面好正常嘅。。。幾年無返過去都會好多嘢想買返去送俾家人啦。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

jackiemei 發表於 24-4-18 00:31
其她Jm都講咗….

可唔可以取消?重新買過?大家開開心心!?

咁又唔駛取消

對工人黎講, 開唔開心係同錢掛鈎的

珍珠宮

回覆樓主:

回鄉,我會叫佢自己訂,費事訂錯,話返價錢幾多,如我接受就買。
曾有工人要求直飛或近啲機場,因為貴啲,家人唔同意,我話將心比己,佢工作態度良好,要佢等咁耐轉機,再搭車n鐘回去,又真係勁辛苦嘅。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

lovelycats1 發表於 24-4-17 21:08
其實唔係唔俾行李佢,只係我會寧願佢寄返去好過自己帶,長途跋涉又辛苦,包佢寄包裹好過佢自己拎,上次拎到 ...

呢個係你一相情願嘅諗法,寄嘢返去要三個月至半年,有d嘢寄唔到咁耐,佢咁耐冇見家人想親手帶禮物俾佢地好正常,你唔係炒佢佢會唔返,唔買行李真係你呢個做法不理想,加20kg只係二百幾,下次記住買飛時加埋,今次你俾錢佢去counter買吧!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 24-4-17 22:24
你咁講開,我又搵吓email,原來姐姐2022同2023聖誕都返咗家鄉
你講得啱,疫情都過咗咗耐啦,我都去咗幾轉 ...

嘩!張UO咁抵嘅 請問係咪當時有咩promotion r?我家姐姐都要回鄉,我最近睇緊機票

子爵府

beebee67890 發表於 24-4-18 00:44
係,印尼貴好多,我果個都係三宝壟

我見佢住個度, 係三寶壟同雅加達中間, 但雅加達平$2000

我問過佢不如飛雅加達, 再比多$1000你做路費, 佢都唔肯,話雅加達轉車好耐

伯爵府

回覆 lovelycats1 的帖子

機場附近有無酒店?Book晚酒店比佢囉。咁無大無細,約滿後換人啦,否則成世食住你。

子爵府

竇漪房 發表於 24-4-18 08:51
嘩!張UO咁抵嘅 請問係咪當時有咩promotion r?我家姐姐都要回鄉,我最近睇緊機票
...

兒家稅、機場建設費同燃油附加費夾埋成千蚊

1000蚊張機票等同免費咁滯

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

竇漪房 發表於 24-4-18 08:51
...

係,當時新開
所以勁平 (10xx係已包20kg行李)

男爵府

qpalzm 發表於 24-4-18 08:54
我見佢住個度, 係三寶壟同雅加達中間, 但雅加達平$2000

我問過佢不如飛雅加達, 再比多$1000你做路費, 佢 ...
係呀,我初初第一次買機票畀佢都有問過類似問題佢話唔好, 其實三寶龍落咗機佢都仲要好多個鐘先返到去,咁我睇過地圖又真係好似好遠所以照買 .,至於行李 我會買鬆少少畀佢 都明知佢哋大包細包兼幫姊妹攞嘢返去 ,買完都唔夠,佢自己仲要寄嘢, 佢哋真係以錦還鄉 搬個香港返去咁

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊