自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

竇漪房 發表於 24-4-18 08:51
嘩!張UO咁抵嘅 請問係咪當時有咩promotion r?我家姐姐都要回鄉,我最近睇緊機票
...

我見UO最近新開咗條航線係去Clark,啱唔啱你姐姐?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Crystalivy 發表於 24-4-18 07:58
你話係咪係囉,一年飛幾次

好印姐難求呀,我哋好珍惜佢㗎佢以前喺富豪屋企煮開鮑參翅肚既,之後朋友介紹俾我屋企人,一做就做咗十幾廿年,其實佢已經算係有米嗰種,繼續留喺香港只係為咗避老公佢煮得一手好菜,好在我唔係負責俾錢請嗰個,我只負責食啫

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

Crystalivy 發表於 24-4-18 07:58
你話係咪係囉,一年飛幾次

我姐姐有一年真係飛咗兩次,我啲大假都俾埋佢

子爵府

capricornbb 發表於 24-4-18 09:33
我姐姐有一年真係飛咗兩次,我啲大假都俾埋佢

多出的機票同假期錢佢自己比, 咁我都ok架

(不過佢唔會囉)

男爵府

qpalzm 發表於 24-4-18 08:36
咁又唔駛取消

對工人黎講, 開唔開心係同錢掛鈎的

樓主連幾百蚊行李都唔捨得加、取消要1000+,我估不會,送多2日假就有可能

珍珠宮

seaheart88 發表於 24-4-18 08:28
其實最初見佢話冇包行李,我都好愕然㗎。。。我第一頁已經有覆佢問佢即係你唔包行李啊?不過佢冇覆我啫。 ...

佢肯定唔會出埋糧比姐姐,呢個縮骨阿太唔做好過做

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 seaheart88 的帖子

我無睇晒~佢張機票, 係咪僱主包果張? 如果係就應該包埋行李~如果唔係僱主包既, 咪叫工人俾錢囉~
成件事係溝通問題, 我多數問多幾次姐姐, 先會confirm買機票~
之前我都想買平少少既機票俾姐姐, 寧願額外俾$1000姐姐, 點知姐姐話唔要, 寧願直航, 甘我都無所謂, 對於我黎講都係甘多錢

珍珠宮

olkan 發表於 24-4-18 08:38
回鄉,我會叫佢自己訂,費事訂錯,話返價錢幾多,如我接受就買。
曾有工人要求直飛或近啲機場,因為貴啲, ...

香港僱主好百佳,只識計算,又唔諗吓人地離鄉別井,做得好怕咩比少少錢,做夠5年比長期服務金,為咗慳咩都做得出

瑪瑙宮

大廚勳章

hkgra 發表於 24-4-18 10:01

我無睇晒~佢張機票, 係咪僱主包果張? 如果係就應該包埋行李~如果唔係僱主包既, 咪 ...

我估如果張機票係僱主應該要包嘅。。。

樓主第一個post講到自己一家幾口都未去過旅行開關之後。。。。覺得幫佢俾張機票已經好有皇恩浩蕩feel。。。溝通的確好大問題做僱主都冇理由自己決定晒。。如果真係全部你想時間覺得貴嘅咪問吓姐姐肯唔肯俾額外錢囉。。。連行李都唔買就覺得好離譜。。。

如果唔係應該要包,根本樓主就唔會處理啦。。。理得姐姐自己點買?。。

大宅

我每次都係係佢面前開電腦一齊撳, 日期時間入人名証件嗰D, 有時佢見到too expensive, too early, 佢會自己再揀日子時間, 我嗰個菲, 距離機場都幾個鐘車, 太早太晏無車搭或者半夜三四點先返到屋企大家都唔想, 所以時間邊個啱佢佢地最清楚, 大家一齊撳最好

行李, 我一定包, 手拎行李一定要, 唔係咩都可以寄, 佢地返去之前會寄一大箱, 咁再買咗D野食或者再買咗野呢, 或者有D等唔到咪要手拎囉, 佢地幾年返一次屋企, 唔同我地去旅行咩都寄亦係跟機機場拎得返行李, 佢地返去光宗耀祖好多野要即時拎出嚟分架

大宅

取暖失敗, 完

瑪瑙宮

大廚勳章

wujomaomao 發表於 24-4-18 10:11
取暖失敗, 完

其實樓主既心態相信好多僱主都係咁。。但有時倒回頭想,不要計得太盡。。特別係佢之後仲會返黎做。。。除非係工作太差。。。呢程係離職不回來。。否則工人見到僱主咁對自己。。。心淡。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

hfl2000 發表於 24-4-18 09:17
我見UO最近新開咗條航線係去Clark,啱唔啱你姐姐?

我都唔係好知 返屋企問下姐姐先,謝謝你

子爵府

lovelycats1 發表於 24-4-17 20:06
話說工人姐姐Covid 期間返唔到菲律賓,咁而家解封我都即刻安排廿幾日俾佢返去(因為佢話下年都仲想返多轉) ...

我工人姐姐會寄幾箱+行李,太多嘢+較貴重跟飛機,兩樣嘢都需要
我開住電腦俾佢自己選地點、時間、行李,我怕自己買錯。你俾佢自己睇flight time,佢見到轉機真係要10個鐘(無其他航班),佢之後吾會怨你。我試過,我工人回hk,嗰日得2班,一班9am,一班7pm,俾我去旅行心態當然選7pm,吾使甘早去機場,點知佢吾鍾意甘晏>選9am,好在俾佢自己選(最少吾會覺得我選甘早/甘夜)
我工人都係返去2次(1年1次),以前佢家鄉(CRK)無直飛,好慘,真係係馬尼拉坐10幾個鐘車,明明1-2個鐘飛行時間攪咗成日。你問下你工人香港有無直飛佢家鄉?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 24-4-18 09:04
係,當時新開
所以勁平 (10xx係已包20kg行李)

這些機會不是我的

侯爵府

2024年龍年勳章

我之前都幫姐姐買啊, 果張係姐姐自己俾錢既機票~不過, 一家唔知一家事

子爵府

畀面勳章

hnh_mami 發表於 24-4-17 21:33
你寧願、、、即係你工人唔知你既想法

我覺得搭飛機嗰個係佢,而你budget 有限可以同佢講,想唔使等叫佢自 ...

Agree...其實呢d真係佢自己點安排先最好。。你應該同佢商量咗先買。咩都你以為你以為。。呢d就好顯係大家溝通不足嘅緣故。。你都識講 你工人咁耐都冇返過老家。。喺佢角度佢都好慘架

子爵府

畀面勳章

wujomaomao 發表於 24-4-18 10:07
我每次都係係佢面前開電腦一齊撳, 日期時間入人名証件嗰D, 有時佢見到too expensive, too early, 佢會自己 ...

子爵府

D工人姐姐會互相比較的.. 包行李 + 靚時間 + 坐國泰 + 直航 = 佢地超級有面同主人好鍚佢地。

工人姐姐2年先返一次屋企,我每次都一定會咁買... 佢開心, 我地一家又開心...

瑪瑙宮

大廚勳章

hkgra 發表於 24-4-18 10:35

我之前都幫姐姐買啊, 果張係姐姐自己俾錢既機票~不過, 一家唔知一家事 ...

都係嗰句啦,不應該自己認為就搞晒。。。完全無相量。。溝通好緊要。。你覺得對佢好。。。佢未必感受到

hkgra    發表於 24-4-18 11:10

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊