自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Etcetc 發表於 24-4-17 23:51
頭先黃昏,路經屋苑一個人來人往地方,一對中年男女推住bb車入面有個兩三歲左右小朋友,個操普通話男士幾有 ...

係,我係bk分享過,一對大6夫婦話跌咗銀包又係好有禮貌,話小朋友肚餓,帶咗我媽入便利店掃貨,買咗百幾蚊嘢 啊媽事後諗返起覺被騙,因為又買啫喱又朱古力……

正百佳

有bk jm分享啊差都有

珍珠宮

頭先黃昏,路經屋苑一個人來人往地方,一對中年男女推住bb車入面有個兩三歲左右小朋友,個操普通話男士幾有 ...

一定係騙子

大宅

呢種騙子,利用他人善心攞自己利益。

比利用他人貪心嘅骗子更卑鄙。
本人言論不構成任何行動邀約、轉述內容不代表本人立場

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

早幾日屋苑有人講類似事件,又係一家三口推住B B車,搏同情,等你放下戒心,小心騙子

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好彩見到呢個post,要提防騙子

大宅

以前多數係車站,後生仔學生樣,話唔見銀包借一二十蚊返屋企。
試過問佢不如我畀多啲你,但係你幫我做返啲野。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Dauntlessff 發表於 24-4-18 02:51
以前多數係車站,後生仔學生樣,話唔見銀包借一二十蚊返屋企。
試過問佢不如我畀多啲你,但係你幫我做返啲 ...

做什麼?

瑪瑙宮

大廚勳章

我話你聽絕對係騙子

同你情況一模一樣,我喺牛頭角街上邊就遇到同你一樣,推住BB車嘅男女都係講普通話。。。其實平時我連亭都費事停落嚟,不過見佢推住小朋友就戒心低咗停落嚟同佢講咗幾句。。。以為佢問路。。。不過一聽到話搵親戚又話搵唔到又未有錢我就耍手兼擰頭走咗。。。

不過我行開大概冇100米偷偷望佢勁快又搵到第二個女士。。。。應該又係講返同一堆說話不過好彩都冇中伏。。。。。我見到第二個女士最後都係行咗去
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

回覆樓主:

上水火車站附近,有2個女人話自己跌咗銀包肚餓,叫人比錢買嘢食,真係有個叔叔大大聲問係咪口餓跟住走入去express買燒賣比佢食

大宅

saladhk 發表於 24-4-18 03:13
做什麼?
幫我去差館報警話呢頭有人隨街呃錢。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

seaheart88 發表於 24-4-18 03:26
我話你聽絕對係騙子

同你情況一模一樣,我喺牛頭角街上邊就遇到同你一樣,推住BB車嘅男女都係講普通話。 ...

香港大陸化
見到表面上需要幫既都唔會再幫
拒絕再被濫用同情心
而家周街10居其九都係騙子

大宅

littlefunpig 發表於 24-4-18 04:09
香港大陸化
見到表面上需要幫既都唔會再幫
拒絕再被濫用同情心

以前香港都有,但冇咁 Pro.

上面嗰啲專業好多。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Dauntlessff 發表於 24-4-18 04:19
以前香港都有,但冇咁 Pro.

上面嗰啲專業好多。

而家帶埋bb車加小朋友做道具黎乞飯食
咁既setting 應該唔少入世未深/母愛泛濫/天真單純既人中伏

大宅

咪話又講舊時。當年上去,邊個未試過畀成班丐幫細路圍住攞錢。
當時嘅國情教育。响街度,要先假設你身邊嘅人係賊或者騙子。

伯爵府

帶佢搵警察啦

大宅

2024勳章

鴨鴨比 發表於 24-4-18 00:17
真係好難講 小紅書都有人吐糟過話香港人冇人情味 帶住小朋友又真係一蚊都唔帶

我同意你講. 當遇到街上有人問你拿錢, 主要有2種人: A種人: 幾蚊也不會被人騙, B種人: 人家可能真的是無錢, 寧願被騙些小錢, 也不願把好人當賊辦.

我是另一種異類人: 我清楚知道你是騙我, 我給你錢, 但我希望你能體會"一念無明"這哲理. 我已快到花甲之齡, 我可以用我的人生經驗 勸勸你這個年輕人, 不要用這個方法把人生走下去.

歸根究底, 過去7年, 很多國內家庭靠銀行借貸過普通人的生活, 現在走上一條不歸路, 所以我每次見到街上問人拿錢的人, 內心很難受, 他們人生可以怎走下去 ? 去做更邪惡的事而發達, 還是走回一個普通人的道路? 是救得一個得一個, 還是自己也救不了, 可以救別人嗎 ?

珍珠宮

Dauntlessff 發表於 24-4-18 05:13
咪話又講舊時。當年上去,邊個未試過畀成班丐幫細路圍住攞錢。
當時嘅國情教育。响街度,要先假設你身邊嘅 ...

仲有跌錢系街 等你執到再出黎同你分錢
不過我都試過有人系餐廳門口話無錢食飯 仲系著件爛衫叫人買飯俾佢 我朋友就即刻話買俾佢 跟著佢地俾20元佢自己買就得 其實一聽就知道系呃人 我已經要朋友唔好理佢 果時我朋友話我見到甘慘都唔幫 話我絕情
點知第2日又見到佢系餐廳既門口 朋友果刻至話原來真系呃人

男爵府

dougiewoodie 發表於 24-4-18 06:58
我同意你講. 當遇到街上有人問你拿錢, 主要有2種人: A種人: 幾蚊也不會被人騙, B種人: 人家可能真的是無 ...

我同你一樣,其實理性上我知佢地係呃我;但係感性上我怕佢地真係肚餓,我會買D野比佢地食。

大宅

him-bb 發表於 24-4-18 07:02
仲有跌錢系街 等你執到再出黎同你分錢
不過我都試過有人系餐廳門口話無錢食飯 仲系著件爛衫叫人買飯俾佢 ...

係呀。要三叮四囑啲少見嘅人,收起你嘅同情心。自找麻煩不特只,仲會好心做壞事。

個時就係即刻想起,魯迅講中國人對旁人痛苦,冇同情,只有冷漠眼神。原來係咁樣訓練出黎嘅。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Tyasnm 發表於 24-4-18 07:17
我同你一樣,其實理性上我知佢地係呃我;但係感性上我怕佢地真係肚餓,我會買D野比佢地食。
...

但佢哋帶咗我媽去便利店買咗百幾二百蚊嘢。除了麵,仲有啫喱,出奇蛋.....啊媽咁貴都唔捨得係七仔買俾啲孫。
我話想幫佢,帶佢搵警察。如真肚餓實有免費嘢食。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊