自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

你唔係遇到騙子
係遇到乞衣
黎香港乞錢乞飯食現代乞衣
而家與時並進 唔洗著到似乞衣都搵到食架啦
總之普通人搭訕基本上唔理最安全
有高德地圖仲會洗問路咩
問路都係打蛇隨棍上搵傻仔

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

seaheart88 發表於 24-4-18 03:26
我話你聽絕對係騙子

同你情況一模一樣,我喺牛頭角街上邊就遇到同你一樣,推住BB車嘅男女都係講普通話。 ...

香港大陸化
見到表面上需要幫既都唔會再幫
拒絕再被濫用同情心
而家周街10居其九都係騙子

翡翠宮

Dauntlessff 發表於 24-4-18 04:19
以前香港都有,但冇咁 Pro.

上面嗰啲專業好多。

而家帶埋bb車加小朋友做道具黎乞飯食
咁既setting 應該唔少入世未深/母愛泛濫/天真單純既人中伏

翡翠宮

dougiewoodie 發表於 24-4-18 06:58
我同意你講. 當遇到街上有人問你拿錢, 主要有2種人: A種人: 幾蚊也不會被人騙, B種人: 人家可能真的是無 ...

啲賊就最喜歡遇上你呢類聖人上身當自己係救世主既傻佬
最易幫佢地增長業務跑多啲數,實際上助長騙案行乞就正正是B類人+C類 比人騙都唔知既人

你以為自己係邊個?救得1個得1個,其實只係騙子集團幾千萬條流水之一咋

翡翠宮

Tyasnm 發表於 24-4-18 09:37
其實老一輩既人有D都心軟會幫,因為佢地都曾經捱過餓!
我爸爸曾經講過佢地細個冇飯食,好多人都餓壞左D腸 ...
有時我都諗過買野食比D 行乞既人
不過怕佢地會拎個麵包掉返我
人地想要錢, 唔係野食
試過有人比野食D 乞衣/問買野食既人,
轉頭就掉左, 浪費食物同浪貴埋人地既同情心

翡翠宮

thankyou201020 發表於 24-4-18 10:50
你有心,替他們報警就得幫他們。你自己想下,如果去到要其他人幫才可以令小朋友有食,你還不幫他們報警你有 ...

真係應該即時報警,帶佢地去差館, 個小朋友隨時係拐返黎做行乞道具, 培養做詐騙成員

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊