自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

hellomiki 發表於 24-4-18 23:40
是,梵星

除了小紅書,微信等其他平台都有

我係抖音找到你講嘅琳琳,佢係廣州長隆因敗血病走咗

https://m.baike.com/wikiid/7884599570451316789?timestamp=1713457535&utm_source=copy&utm_campaign=client_share&utm_medium=android&app=aweme [email protected] :5pm
attach0/tmp/phpfPDB1P

珍珠宮

moto1357 發表於 24-4-19 00:28
我係抖音找到你講嘅琳琳,佢係廣州長隆因敗血病走咗

https://m.baike.com/wikiid/7884599570451316789?ti ...

系呀,下面的評論區都有講佢死左
attach0/tmp/phpGmq8C7

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

hellomiki 發表於 24-4-19 00:16
但願如此,我實在唔希望基地將國寶輪為繁殖賺錢嘅工具 佢哋好被動,唔識講嘢,就好似貓狗繁殖場一 ...

首先, 了解吓何謂 "電擊", 採集精液, 再進行人授孕, 唔好被誤導
https://news.ipanda.com/2024/03/21/ARTIzJtGnvmxvfrZDfwCLjs0240320.shtml
熊貓bb由出生, 只係一個細小粉紅色胎兒, 當中需要大量人力物力, 胎兒熊貓至可以存活長大
所以熊貓一直數量稀少而珍貴

熊貓係國寶, 唔係貨物, 中國借出熊貓到外國, 基於外交層面政策
點明你會熊貓輪為賺錢工具? 你見過熊貓被出售?

子爵府

hellomiki 發表於 24-4-19 00:31
系呀,下面的評論區都有講佢死左

有邊個地方可以確保養動物唔會因病而死

珍珠宮

一罐可樂 發表於 24-4-19 01:12
首先, 了解吓何謂 "電擊", 採集精液, 再進行人授孕, 唔好被誤導
https://news.ipanda.com/2024/03/21/ART ...

你唔知有租借費?一年100萬美金,如果租借期間熊貓死了還會罰款50萬美金,電擊一次要得中國同意及收取“電擊專利費用”
電擊比自然交配方便省時,韓國愛寶和樂寶就成功自然懷了兩胎,其中一胎仲系孖胎,唔知你有冇睇,韓國飼養員用左好多心機令佢哋可以成功自然繁殖

珍珠宮

lihomahk 發表於 24-4-19 01:31
有邊個地方可以確保養動物唔會因病而死

珍珠宮

一罐可樂 發表於 24-4-19 01:12
https://news.ipanda.com/2024/03/21/ART ...

人類是世界上最邪惡的生物,唔好過渡美化人類自私嘅行為,常常打著某d口號去得到利益或某種目的,不分國籍
或許呢到刺痛左某些極愛國主義者的心,容不得說中國的“壞話”,我自己本身都系一位愛國者,如果有留意我以往嘅留言的話,但我自己會分開來睇,單從愛護動物出發,說中國有d地方不完美唔代表我唔愛國呀 唔好嘅行為我唔會盲撐,只想中國可以改善變得更好

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

hellomiki 發表於 24-4-19 02:31
你唔知有租借費?一年100萬美金,如果租借期間熊貓死了還會罰款50萬美金,電擊一次要得中國同意及收取“電 ...

我提出過了
要咁珍惜寶貝呢班國寶
好心唔好再利用佢地行咩外交政策收租借費
送自己仔女比人養、養得唔好照顧得唔好受虐待就引起千千萬萬人批評「團結」人民完成埋呢個任務、先接返返黎,無言
可憐既熊貓只有任人利用

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

hellomiki 發表於 24-4-19 02:41
人類是世界上最邪惡的生物,唔好過渡美化人類自私嘅行為,常常打著某d口號去得到利益或某種目的,不分國籍 ...

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-4-19 02:47
我提出過了
要咁珍惜寶貝呢班國寶
好心唔好再利用佢地行咩外交政策收租借費

以我個人睇法,將國寶借比別國作為外交視好政策,都系人類的一種自私行為,就好似古時皇帝將自己d女嫁比別國做親善大使一樣,兩國交好互相送禮物,女人好似一件貨物,無得say no ,盲婚啞嫁.... 國寶送出去睇彩數,遇到好人家咪變成公主王子地被寵,比國內生活得更好添,唔好彩去美國咪慘囉,好似丫丫佢哋咁,被老尾折磨,中國真的唔好再送熊貓比老美了!

侯爵府

hellomiki 發表於 24-4-19 02:41
人類是世界上最邪惡的生物,唔好過渡美化人類自私嘅行為,常常打著某d口號去得到利益或某種目的,不分國籍 ...

唔會跟車太貼.如果真係咁,為何無實名舉報?國寶喎?!post嘅出處都好重要, 小紅書...ar..
講到中國虐待動物嘅鐵證, 只有狗肉車係真嘅.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

何謂愛錫動物? 點愛至係對動物最好?

我有時都會受網上所言既影響,幾張圖片,洋洋千字,一個又一個既圖証,咁就多會相信為事實,覺得點解會咁殘忍﹗

但當睇多啲,聽人分析多啲,就會係另一番見解。

可以搜搜" 爬行天下 丫丫" ,呢個網主既分析,的確令人深思。當然亦唔好全然相信,當多個角度、多個參考吧。

我都憎恨賤美既。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

一罐可樂 發表於 24-4-19 00:11
你提到香香, 佢2023年2 月返到中國後, 都要8 個月後至再公開見大家
梵星2023年9 月至返中國, 大家耐心等 ...

每隻熊貓適應期唔同,好似福寶個性非常好好快適應新生活,一個左右已經放佢去外塲適應,小奇跡同圓夢都要幾個月先適應。對於小紅書啲熊貓負面貼唔會盡信,國內人都不忿有啲人用無知知識刻意帶風向。

一罐可樂    發表於 24-4-19 09:38

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都留意福寶、丫丫 仲有小奇跡同馬來西亞返嚟嗰 2個
我的生命由我主宰.

侯爵府

waiyuktsoi 發表於 24-4-19 09:29
我都留意福寶、丫丫 仲有小奇跡同馬來西亞返嚟嗰 2個

小奇跡/福寶/升誼/誼誼~四隻海歸住同一基地 ,網民話唔知佢哋用邊種語溝通,英語?日語?馬來語?
attach0/tmp/php6cwwLa

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Lilyforest 發表於 24-4-19 09:38
小奇跡/福寶/升誼/誼誼~四隻海歸住同一基地 ,網民話唔知佢哋用邊種語溝通,英語?日語?馬來語? ...

過一排全部統一語言.果賴(過來)
我的生命由我主宰.

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一罐可樂 發表於 24-4-19 00:11
你提到香香, 佢2023年2 月返到中國後, 都要8 個月後至再公開見大家
梵星2023年9 月至返中國, 大家耐心等 ...

你錯了,熊貓雖然係國寶,但都會比基地工作人員差別對待,尤其個人渣「張鑫」,持住自己朝中有人對大熊貓都好衰。

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

rainiemama 發表於 24-4-19 10:37
你錯了,熊貓雖然係國寶,但都會比基地工作人員差別對待,尤其個人渣「張鑫」,持住自己朝中有人對大熊貓 ...
個人渣打愛寶個視頻真係睇到人想喊呀

子爵府

hellomiki 發表於 24-4-18 23:40
是,梵星

除了小紅書,微信等其他平台都有

06-08三年生咗19個孩子,系基地就生了27個孩子。一睇就知你講嘅小紅書做假架啦。熊貓邊有可能生咁多呀,猫同狗就得啫!

attach1_sign/tmp/phpIZmTms

子爵府

回覆樓主:

之前官方發聲明指梵星膽小且容易緊張,所以需要多些適應期,暫時在非展區進行過渡
attach0/tmp/phpjQSSgw
正義或會遲來但不會缺席

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊