自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Giant 發表於 24-4-19 14:25
請問給仙人回魂時享用的食物,可唔可以用保鮮紙包住? 定還是一定要就咁攤晒出嚟? (因擔心會惹小強) ...

要有鯪魚

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

pomanlife 發表於 24-4-19 22:11
有人話見到地府十王帶先人返黎,十王都會一齊食

10個 咁份量要預足d
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

junebbgirl2013 發表於 24-4-20 09:41
..

我預4款(話一定要雙數,好奇怪),加魚、水果、糖水
都係d仙人生前喜歡的現成食物咋
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

loloma 發表於 24-4-20 09:56
必須單數,(3/5/7),唔可以有牛肉
無需燒衣

我呢度話一要雙數喎,奇怪。
好混亂,有話鴨蛋只係for仙人,另一d網又話鴨蛋係俾阿sir食的... 有d話要剝殼,有d又話一定要連殼,甚至有話用咸蛋添... 真係越睇越亂

水晶宮

Giant 發表於 24-4-20 10:30
我預4款(話一定要雙數,好奇怪),加魚、水果、糖水
都係d仙人生前喜歡的現成食物咋
...

下,乜唔係單數咩?
幫我辦事間野係話5款仙人鍾意食既野就可以

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

baby_yee 發表於 24-4-20 10:34
下,乜唔係單數咩?

真係個個講嘅都唔同,可能係餸:雙數,咁加埋條魚就變單數卦?
我個話要預4 set 飯 + 餐具,1 set for仙人,另外3 set係for陪客,心諗乜唔係牛sir、馬sir兩位陪仙人返嚟至咩?點數到3個?司機?當係啦,都合邏輯嘅。

公爵府

Giant 發表於 24-4-20 10:39
我個話要預4 set 飯 + 餐具,1 set for仙人 ...

你跟番同你講果個咁做就得啦,睇咁多其他會好混亂的

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

sillything 發表於 24-4-19 19:00
唔駛櫈

我以為有櫈坐、慢慢剝花生,鬼差食耐啲,仙人可以留耐啲見兒孫。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Giant 發表於 24-4-20 10:28
10個 咁份量要預足d

所以預備既所有食品都唔好諗住食返,全部都掉架喇

如果想知邊十王上環文武廟可以睇到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

唔使用保鮮紙包, 食物放係枱面, 一晚無咁快就野到小強

男爵府

我個話要預4 set 飯 + 餐具,1 set for仙人 ...

我地之前全跟follow我地嗰負責人,佢比张list就全跟,吾識就問佢

公爵府

2024年龍年勳章

Giant 發表於 24-4-20 14:39

給先人就無計總菜式係唔係雙數,但係每款要單數,例如橙3個,唔可以2/4個。
預備給鬼差係2份,要有生豆腐、生肥肉、生大豆芽、飯、酒,我哋對上嗰次先人回魂,另外準備咗一碟煙仔俾鬼差,第二日見到啲煙郁過,碗飯翻過,給先人嘅食物全碟擺放位置調過晒~~相信先人有返過嚟

-

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ilovebb2019 發表於 24-4-19 15:00
回覆 Giant 的帖子

好奇怪咖,祭品,放神枱d食物從來無發現過強哥或蟻仔。唔洗包保鮮紙啦,第二朝都扔。 ...
但有鹽蛇囉...

少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Giant 發表於 24-4-19 14:25
請問給仙人回魂時享用的食物,可唔可以用保鮮紙包住? 定還是一定要就咁攤晒出嚟? (因擔心會惹小強) ...

當然唔會包保鮮紙啦

男爵府

殡仪 教预備3份酒+茶,3份白饭及筷子
生果…我见寺廟供奉都是放4个
殡仪右讲要鸭蛋,但我上网睇。多数3隻熟鸭蛋放在饭面上

伯爵府

junebbgirl2013 發表於 24-4-19 18:30
… 同问

枱我用白色膠枱布鋪咗至放祭品,第二日清場後用碌柚葉水再抺一次。椅就用白色垃圾袋套住放一邊,網上果個乜姐話唔好放埋枱好似我地平時食飯咁,唔得咖喎。第二日又係用碌柚葉水抺一次清吓d唔好氣場。

伯爵府

04541464 發表於 24-4-20 10:03
要有鯪魚

鯪魚唔可以劏唔可以去鱗。

伯爵府

baby_yee 發表於 24-4-20 10:34
下,乜唔係單數咩?

跟殯儀館資料係連埋糖水七樣食物。

男爵府

ilovebb2019 發表於 24-4-22 09:33
枱我用白色膠枱布鋪咗至放祭品,第二日清場後用碌柚葉水再抺一次。椅就用白色垃圾袋套住放一邊,網上果個乜 ...

咁第二朝,食物有沒有郁過?你覺得先人有回來嗎?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

11:00瞓覺,1:00醒咗一直都天光 (激死,臨瞓已食咗粒寫明有睡意的收鼻水抗敏感藥,點知仲衰過平時);
今朝清理現場,發覺全部食物都完封不動,冇少亦冇移位,只係其中兩隻紙杯的酒有輕微滲漏;整晚都冇聽到任何聲音,所以,做完一場大龍鳳,仙人應該冇返嚟

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊