夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

家姐姐夫鬧離婚, 佢地離婚原因同第三者無關, 純綷成日鬧交, 唔想再一齊落去,
件事發生大概一個月左右,姐夫搬走左, 暫時一對仔囡由我家姐同媽咪湊,仔仔9歲, 囡囡5歲
但係小朋友極度鐘意姐夫, 反而同我家姐感情無咁深,
而家成日喺屋企喊, 又要同佢爸爸視頻,
以前係我姐夫陪訓覺, 而家應該係好唔習慣訓覺唔見左爸爸,
分開一個月, 我姐夫都會間中同佢地兩個小朋友出街食飯,
食完飯就走, 唔會留宿,
星期六日會帶佢地兩個返去佢屋企訓,
而家小朋友日日都好唔開心,
唔知點算, 大人都好心痛,
請問有冇過來人, 小朋友究竟幾耐會開心返?
或者我地有乜可以做到幫到兩個小朋友開心。

大宅

笨豬傻咪 發表於 24-4-19 16:22
樓主家姐係唔係要檢討下自己點解同小朋友係咁親呢

疫情期間我姐夫失業, 所以果段時間我姐夫付出好多時間陪伴小朋友,
小朋友對佢好依賴, 我家姐當時怕無左份工,
所以就著重喺事業上,
當時我家姐都FEEL到姐夫唔開心,

不過無辨法, 點都要撐住頭家,
我見到佢地以前咁恩愛,
而家搞成咁都好難過,
我家姐話而家留住兩個小朋友喺身邊,
但個心唔喺自己到, 老公又離開佢,
佢唔知點捱E段時間, 唔識點開解小朋友,
姐夫又無幫下口,
大人事我就管唔到, 我有開解下家姐,
但幫助不大,
成件事小朋友都好可憐,
佢地平日都鐘意同我玩,
所以我想睇下有咩我可以做到,
幫到小朋友, 希望佢地可以喊少D

大宅

蜜蜂糖 發表於 24-4-20 10:40
問吓你家姐肯唔肯放手,好似婚後事陳自瑤爭到個女,輸咗母女感情。大家都唔開心,個女又反叛仲煩。
你家姐 ...

我家姐一直都唔想離婚, 佢已經讓步,
佢地之前仲一家人去左台灣,
影左好多相SEND俾我地睇,
以為佢地雨過天晴,
點知去完台灣後一星期姐夫就搬走左,
原來姐夫去台灣前已租左屋, 準備搬了,
我地都覺得好突然!

對仔囡係我姐夫話佢無時間睇,
要返工, 又無家人幫手,
所以先留低俾我家姐,
我家姐對佢地好好,
就算佢地而家成日喊,
唔做功課, 掛住同爸爸傾計,
佢都唔鬧,
佢想俾時間對仔囡,
但之後係點真係唔知...
我家姐話如果對仔囡開心,
佢可以請個工人去姐夫屋企,
錢就一人出一半,
工人就可以照顧仔囡, 接佢地返學放學,
又唔洗分開佢地, 佢地開心就得,
只係要求姐夫星期六,日,假期就俾家姐接佢地返去住下,
或者同佢地出去玩下,
但唔知姐夫會唔會答應...

大宅

陳小b 發表於 24-4-20 11:05
其實你家姐同你姐夫因咩事成日嗌交?!性格不合定生活習慣等?!先搵出源頭。如果唔涉及第3者,大家仲愛對 ...

據我所知, 佢地鬧交其中一個原因係因為教育問題,
姐夫覺得小朋友讀書已經好大壓力,
返到屋企就應該俾佢地休息, 玩到夠先開始做功課,
所以通常佢地都係夜晚9點幾先開始做功課,
有時幫仔仔溫默書, 可以去到11點幾都未訓覺,
我家姐就想將佢地做功課時間提前,
盡量放學後, 抖一陣沖下涼就開始,
唔想佢地咁夜訓, 第二朝又咁早起身。

其次就係禮貌問題,
因為對仔囡對爸爸係言聽計從,
連大聲講嘢都唔會,
但對住家姐, 或者我地其他長輩就無乜禮貌,
唔答人問題, 又或者串串地, 又唔聽人講野,
所以家姐就想姐夫幫下口教育下,
但姐夫就無咁做,
所以家姐咪嬲姐夫教到D仔囡只係聽姐夫一個人說話。

不過我家姐後期已經睇化左, 唔再同姐夫嘈,
想屋企有個和平氣氛,
平日可能同我或者媽咪呻兩句,
結果都係家變...

大宅

不過我家姐D脾氣有時的確係好難頂,佢未至於好似婚後事裡面陳自瑤咁惡,
但佢鐘意所有野都要UNDER CONTROL,
如果計劃變左, 又無合理原因, 佢係會發忟憎/黑面,

所以佢地可能真係性格不合,
有愛o既時候就咩都可以包容,
冇愛就自然唔想忍,
所以我地都唔會怪姐夫,
只係希望佢地兩公婆好好解決小朋友哩個問題

大宅

蜜蜂糖 發表於 24-4-22 17:08
希望你家姐雨過天晴

我媽咪都琴日都有約姐夫見下面,
睇下有冇得勸和,
不過姐夫話成日嘈交真係過唔到落去喎,

希望姐夫可以睇在對仔囡份上,
再忍下我家姐啦,
我信我姐夫無第三者,
因為佢大部份時間放o係家庭上,
又準時返工, 準時收工,
返到屋企又陪小朋友玩, 又陪訓,
真係唔覺得佢有時間出軌!

大宅

howtoforgive 發表於 24-4-22 19:16
有無諗過是否有小三?去台灣時有無異樣?要去到找屋咁大決心,話嘈到過唔到 (推個責任去老婆度?),同小朋 ...

姐夫好肯定話冇, 家姐都無發現姐夫有咩異樣, 去台灣果陣仲去左佢地結婚影婚紗相的地方, 所以家姐都唔明點解可以咁決絕, 去完台灣亦都無鬧過交, 所以我地都諗唔明, E個都係家姐而家的心結

家姐求姐夫返黎, 話佢會改, 為左對仔囡希望姐夫可以俾次機會佢, 佢提出好多方法俾姐夫, 但姐夫到而家都仲無俾回應, 唔知佢想點。

對仔囡而家好似接受左, 但到夜晚就會喊下, 話好掛住爸爸, 我家姐就陪佢地傾計, 訓覺, 同佢地解釋發生咩事, 不過小朋友就算明白, 但掛住就係掛住, 都無計, 佢地而家隔日會同爸爸食晚餐, 星期六,日就去爸爸新屋訓, 唔知E個做法究竟幫唔幫到小朋友。

大宅

wholemilk 發表於 24-4-23 01:05
搵你媽咪勸和無用,因為你家姐性格係原生家族形成,你媽咪長期縱容阿女發脾氣黑面控制狂,你姐夫點會聽外母 ...

我家姐同佢老爺奶奶關係應該唔錯, 我無聽過佢呻老爺奶奶點, 佢奶奶行動唔方便, 平日睇醫生覆診都係我家姐請假陪佢去。如果佢老爺奶奶肯幫手勸下都可能有轉機, 但唔知姐夫有冇同佢地兩老講佢要同我家姐離婚。

大宅

Fatima_melanie 發表於 24-4-23 11:55
你做妹嘅真心為家姐好,就勸家姐狠狠地改變自己嘅性格脾氣,你身為妹妹都觀察到家姐係發脾氣黑面控制狂, ...

疫情期間佢地真係成日因為育兒同錢銀嘈交,
可能果陣我家姐唔知講左D乜野,
所以傷害左佢地感情。
家姐話想對仔囡開心,
寧願俾對仔囡跟爸爸,
但姐夫話要返工, 無人幫手湊,
所以無接受我家姐建議

家姐仲話請個工人去姐夫屋企幫手,
但唔知佢地傾成點。

大宅

Fatima_melanie 發表於 24-4-23 13:06
認真面對問題嘅根源(家姐或雙方脾氣差),雙方徹徹底底理性地攤出嚟講自己嘅感受,同討論清楚要解決咩問 ...

明白, 佢地兩公婆就欠一個溝通機會,
姐夫唔係好願意見到家姐,
好似突然間好憎佢咁,
希望姐夫可以同家姐好好傾下,
當係為左小朋友,
如果真係唔可以一齊,
希望佢可以同小朋友好好溝通下,
小朋友只係聽爸爸話,
佢講一句好過我地講一百句。

大宅

而家對仔囡直頭當屋企係寄宿學校,
只係用來食飯訓覺做功課的地方,
同我家姐近乎零交流, 就算我家姐買玩具返去又好,
做晒佢地兩個鐘意做o既野都好,
佢地都係問一句就答一句, 只係想快D放假去佢爸爸屋企訓,
佢地而家星期五晚就去爸爸屋企, 星期日晚叫我家姐接佢地返去,
每次星期日我家姐一去到佢地就喊晒咁話唔捨得,
佢地平日已經一星期兩晚一齊食飯, 星期五再過夜玩幾日,
唔知點解佢地兩個仲會咁。
試過我家姐唔去接佢地, 姐夫就打電話過黎係咁叫我家姐過去,
其實姐夫自己送對小朋友返黎都得啫, 點解一定要我家姐山長水遠去接。

而家對小朋友見到我都好冷淡,
以前見到我, 會好開心走過黎攬住我,
要我陪佢地玩一整晚,
而家我都FEEL到佢地好似當我係陌生人咁,
我自己都唔開心, 更何況係家姐,
家姐話將小朋友俾姐夫算數, 但姐夫話無時間湊為理由拒絕左,
家姐仲同佢講如果錫佢地, 就應該接佢地去住,
留喺家姐身邊, 全部人都唔開心,
點解姐夫唔肯接佢地返去住,究意乜心態, 真係諗唔明。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊