自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

小朋友收到騙徒電話,答左幾條問題已收佢線,已封鎖號碼,但係騙徒不停換號碼再打黎,應該點做
(騙徒打黎話電話2個鐘後鎖機,所有工能都做唔到嫁啦,話佢唔係騙徒,唔會問你攞錢,問佢名,幾歲,阿媽幾號電話)
係唔係換電話卡好啲呢

男爵府

回覆樓主:

所有唔識嘅電話都唔接加block

複式洋房

珍珠宮

回覆樓主:

唔好理,聽日就唔會再打嚟,唔好驚,一驚亂咗容易中計

伯爵府

同廣告電話一樣block極都有

男爵府

zxyggp 發表於 24-4-19 16:26
小朋友收到騙徒電話,答左幾條問題已收佢線,已封鎖號碼,但係騙徒不停換號碼再打黎,應該點做
...

我仔女電話攪silent mode(iPhone),只有電話薄內電話先會打得入,其他會即時cut線

公爵府

ilovebb2019 發表於 24-4-19 16:32
同廣告電話一樣block極都有

真係太多了,都係正常手機號碼
騙徒號碼:
7023 8357
7021 9525
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

公爵府

sharebuy 發表於 24-4-19 16:34
我仔女電話攪silent mode(iPhone),只有電話薄內電話先會打得入,其他會即時cut線
...

有幫佢報社區中心活動,所以有其他電話佢都會接,好難全部號碼都有晒,佢接電話時又打緊機,更加

男爵府

zxyggp 發表於 24-4-19 16:38
有幫佢報社區中心活動,所以有其他電話佢都會接,好難全部號碼都有晒,佢接電話時又打緊機,更加 :igiveup ...

為有換電話號碼

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

又不是大人公事來往,一定要接.

叫小朋友米接不知名的手機電話.
米答陌生人問題, 包括問卷調查員

除親友、 老師同學等, 一概不接

子爵府

有幫佢報社區中心活動,所以有其他電話佢都會接,好難全部號碼都有晒,佢接電話時又打緊機,更加 :igiveup ...

小朋友幾大? 未有能力分辨真假,全部留大人電話,有事再轉告小朋友。

小朋友手機無電子錢包綁銀行卡之類問題不大,不過要教唔識既人唔好答有關個人資料

公爵府

hnh_mami 發表於 24-4-19 16:46
小朋友幾大? 未有能力分辨真假,全部留大人電話,有事再轉告小朋友。

小朋友手機無電子錢包綁銀行卡之類 ...

幾答左幾條覺得唔對路已停,係我擔心騙徒會換方法再套料。
佢a仔受軟,即係果啲扮可憐扮慘,佢都好易中蕉 心太軟

子爵府

zxyggp 發表於 24-4-19 16:52
佢a仔受軟,即係果啲扮可憐扮慘,佢都好易中蕉 ...

我兩個都係SEN,要慢慢教。可以搜集有關網上詐騙新聞,同小朋友討論。

好擔心既手機set不接任何來電,大人搵小朋友用WhatsApp /其他通訊APP。

打機都要小心,陌生人都會經遊戲令小朋友放下戒心,所以我成日聽佢地打機時同咩人對話,大人要留心下

大宅

回覆樓主:

換卡都冇用,下次可能又遇到,避唔到

子爵府

呢個避無可避,換十次電話號碼都會有,唯有教識小朋友唔好接陌生電話、唔好亂㩒啲咩連結!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

如果一定要接不明來電既
將所有電話飛曬去你部機, 全部由你接
D 騙子一定會繼續不斷打黎chok 你成家人有用資料
包括收入住址工作返咩工做D乜, 收收埋埋放落database
今日唔用, 1X年後扮你個仔有曬資料到時就有用
小朋友太細唔會識得應付到, 終有破防的時侯
交返比大人應付

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

zxyggp 發表於 24-4-19 16:26
...

我已經開始教佢要點應付,始終都會大,學習分辨好人壞人,遇啱新聞講緊又會大家討論吓,呢啲騙徒乜年代都有,仲之唔好貪心,唔好信三唔識七既網友、來電者..

複式洋房

回覆樓主:

装小熊喇,电話來會提示的。

goldpiglet    發表於 24-4-20 01:22

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

zxyggp 發表於 24-4-19 16:52
佢a仔受軟,即係果啲扮可憐扮慘,佢都好易中蕉 ...

當練習機會,你都要教佢 ,人哋打嚟 , 根本冇辦法知道佢係邊個 ,乜資料都唔可以答,咩資料都唔畀。

你視乎佢嘅年齡同佢再解釋 ,要對資料 ,就自己打返去機構嘅時候先至會對,例如銀行學校等等
總有離別的時候

子爵府

zxyggp 發表於 24-4-19 16:36
真係太多了,都係正常手機號碼
騙徒號碼:
7023 8357

我今日都收到個 70252904

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊