自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mandy952 發表於 24-4-20 23:06
大力兄你冇機會入女廁姐,男人梗係冇咩問題啦

當然不會入女厠研究、但大力嫂都冇投訴~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Fatima_melanie 發表於 24-4-20 23:50
2009年去過杭州,雖然你講嘅政策已經實施左九年,但完全唔覺乾淨,坐船遊西湖,隔離個大媽一路剝龍眼一路 ...

妳講緊15年前?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

近近地去東門商場廁所已經又臭又污穢,新商場廁所先正常返,舊既多數好難頂

男爵府

我試過去幾個高鐵站既廁所都好恐怖
其實踎廁真係好難頂。
相信你朋友唔會頂得住

伯爵府

lojo11 發表於 24-4-20 15:05
最怕係地下又濕又黑印... 不過要小解都無計啦.. 最多閉氣快快去完出番來.. 踎廁好過坐廁... 因為一定唔會坐 ...

反而我專去坐厠因為少人去通常都乾淨,同埋我會坐無形櫈

男爵府

大力大力 發表於 24-4-21 12:10
妳講緊15年前?

係啊,我係回應緊24年前實行嘅捉垃圾蟲政策,15年前都唔覺成效,所以希望有近年去過嘅分享,樂見國家進步

大宅

呢一年內去過長城,故宮,西湖,廣州公路等等,全部都好乾淨好滿意喎。有d仲起得好靚好先進,顛覆哂以前大陸公廁的印象

琥珀宮

柔伊 發表於 24-4-20 22:06
杭州值得去玩嗎,真係乾淨?
我搵緊下個去的城市
去西安 重慶 好多飛劍怕怕

本身喜歡杭州,但3月進入雨季,一年有265日都落雨,頗潮濕,夏季氣溫可高達40度,冬季又可以冷到人不耐,所以春夏季是較適宜遊覽季節。

飛劍在國內都好難不見,唯有入鄉隨俗架咋。

琥珀宮

Fatima_melanie 發表於 24-4-20 23:50
2009年去過杭州,雖然你講嘅政策已經實施左九年,但完全唔覺乾淨,坐船遊西湖,隔離個大媽一路剝龍眼一路 ...

2007年去過杭州,亦有遊西湖,係頗差,仲見湖邊有個阿伯乞丐。你講果啲大媽應該不是本地人,係其他地區遊客。再推早於1983年去過西湖,湖水乾淨,環境清幽,湖邊只有一間友誼飯店供應餐,對比下,2007年反差很大,湖邊有星巴克,也有名牌時裝店,那種不倫不類感覺,令我好唏噓。

雲南洱海也曾歷被污染,工業水污染這湖,變了臭湖,後習大大的倡導下,洱海變回乾淨。

今次冇去西湖,去了一個新景點水鄉叫濮院古鎮,日與夜都美,地方與廁所都乾淨。
attach0/tmp/phpN5pTdy
attach1/tmp/phpc0fgJ9
attach2/tmp/phpznJSeL
attach3/tmp/php8mZQKm
attach4/tmp/php1xqchY
attach5/tmp/phpmrwKNz
attach6/tmp/phpD4Xmkb
attach7/tmp/phpQXC4QM
attach8/tmp/phpvlFSno

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

SandyKL 發表於 24-4-21 16:44
本身喜歡杭州,但3月進入雨季,一年有265日都落雨,頗潮濕,夏季氣溫可高達40度,冬季又可以冷到人不耐, ...

唔該晒

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

ZZdaphne 發表於 24-4-21 01:04
大家不要再停留疫情前的舊觀念
親身去過才可體會
舊年去新疆韶關

唔一定全是乾淨,但比以前進步好多,我係深圳大潤發商場的廁所,差d暈底
,另有d高鐵站或景點廁所係個洞位直落,冇水塞住的,呢種廁所都仲有,有味,但眼見係乾淨。
我去景點或車站的廁所前會叫我老公去探店評分先,佢去到一個評價係,唔乾淨,但唔污糟

侯爵府

回覆樓主:

睇下你去邊,如果景點配套成熟,有些都不錯,廣州白雲山和盧山的都好好,盧山愛琴湖那間好乾淨,仲揷了花,可能我去時不是假期,一般大假人多,清潔無咁快就會比較雜亂。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

以前大陸嘅廁所好差,但哩一年好多地方嘅廁所已經好乾淨,去山頭野嶺嗰啲就無得好講,少人清潔實污糟

大宅

namnamnamlolo 發表於 24-4-19 17:14
去過桂林的厠所 郊區個d其實都幾難頂
一定要閉氣入
但厠格又未至於超肉酸

馬拉每個廁所都係有水喉嫁,連機場廁所都有,我以為俾人洗pat pat , 心諗原來除左日本人咁愛衛生外,馬拉都一樣(emoji)

珍珠宮

虎到金來勳章

chaters01 發表於 24-4-21 12:21
我試過去幾個高鐵站既廁所都好恐怖
其實踎廁真係好難頂。
相信你朋友唔會頂得住

我去過福清,潮汕,廣州嘅高鐵站都好乾淨

珍珠宮

D..D 發表於 24-4-19 17:52
我去過呢種
我去過無隔住架,一條渠

珍珠宮

旅遊景點,9成9係唔乾淨,同以前比係好咗,但同乾淨仲有好遠距離,
酒店同大型商場好啲
有潔癖其實係頂唔順外面旅遊景點啲廁所

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊