自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你地係怎樣俾信心自己show到俾其他人睇?
面對緊張的工作環境,怎應付和調適心情?

男爵府

Gigi1127 發表於 24-4-19 18:09
...

我由細到大俾阿媽踩到大,所以無嘜自信。但後尾我從運動找回自信,現在要管超過百人,都無嘜特別嘢。
可能我有宗教信仰,有咩嘢我都會祈禱,讓自己平靜下來。

侯爵府

issactmaria 發表於 24-4-19 19:51
我由細到大俾阿媽踩到大,所以無嘜自信。但後尾我從運動找回自信,現在要管超過百人,都無嘜特別嘢。
可能 ...

點解運動令你提升自信?

公爵府

有無自信自己知,最重要生得個樣夠自信。。以前同大陸仔吹水,吹佢地打交好似唔怕死,唔怕痛咁。咁勇猛..佢就話,都係扮野,邊有理由唔怕

男爵府

加菲貓3 發表於 24-4-19 23:13
有無自信自己知,最重要生得個樣夠自信。。以前同大陸仔吹水,吹佢地打交好似唔怕死,唔怕痛咁。咁勇猛..佢 ...

我由我識識哋游泳,到不用半年時間考到lifesaving牌,令我覺得我唔係嘜都唔得,之後仲有人問我係唔係不嬲游開水,老師仲叫出嚟示範泳姿。
所以我培育我仔,都會找一樣項目無論藝術或體育,令佢有滿足或成就感,自信自然會建立。

珍珠宮

加菲貓3 發表於 24-4-19 23:13
有無自信自己知,最重要生得個樣夠自信。。以前同大陸仔吹水,吹佢地打交好似唔怕死,唔怕痛咁。咁勇猛..佢 ...

你講得好岩。

男爵府

issactmaria 發表於 24-4-19 19:51
可能 ...

我都係由細屋企人踩到大。我要喺短時間建立自信去管人,唔想被我上司睇死。
我可以怎做?
做事上自問係好有責任心。

男爵府

Gigi1127 發表於 24-4-20 13:11
我都係由細屋企人踩到大。我要喺短時間建立自信去管人,唔想被我上司睇死。
我可以怎做?
做事上自問係好 ...

可能我自己先天有管人這方面特質,所以我無用咩方法去建立自信又自然做到,亦有自己管人嘅style.有時唔駛諗太多,對下屬要有肯定加清楚指示,自己肯承擔及果斷,其餘再按自己character去調教管理模式。

珍珠宮

issactmaria 發表於 24-4-20 11:00
我由我識識哋游泳,到不用半年時間考到lifesaving牌,令我覺得我唔係嘜都唔得,之後仲有人問我係唔係不嬲 ...
可能你游水既成績,得到人地認同?有時做得幾好,無人認同,幾好都建立不到個人自信

男爵府

crazypaper 發表於 24-4-20 17:10
可能你游水既成績,得到人地認同?有時做得幾好,無人認同,幾好都建立不到個人自信
...

我無去過任何比賽,不過我可短期內達到成果,定確令我獲會自信。

侯爵府

crazypaper 發表於 24-4-20 17:10
...

無錯,有人認同好重要,見細路鍾意煮食畫畫,雖然有大進步空間,但鼓勵佢做多d.
唔同我地父母,溫習在畫畫就邊鬧邊掉課本

大宅

...

首先要相信自己
你相信自己識既野係岩 做既野係岩
咁俾指示既時候就會好肯定
仲有諗野宏觀d

大宅

...

show 俾人哋睇你有自信?
唔使特別show架喎
係由你內心自然散發出嚟

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

...

對工作流程熟悉、及對行業熟悉、信心便自然有~

發生什麼事情都冷靜應對、唔好緊張先、想一想有什麼方法解決、最好有兩個方法、二選一、要練習個腦及組織能力~

記得初出茅廬時、做證券系統、客人對行業一定比我熟識、初時跟上級出去、到自己單獨對住班客、真係騰騰震、但做了十多年後、 在會議室對住一大班人、完全揮灑自如、充滿自信~

子爵府

回覆樓主:

講嘢唔好咁急咁快,否則會俾人緊張或急於表現自己,呢個係信心不足嘅表現

留意名人或高官講嘢嘅語速,不慌不忙有停頓位,俾人感覺有自信有氣場
正義或會遲來但不會缺席

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊