自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

返工大家咁高咁大,佢早嚟我幾年,成日都好似監工咁check你做過嘅嘢。
然後總係抽D蛛絲馬跡嚟抽稱你可以做得更好。
你同佢講嘢佢成日都反白眼……WhatsApp 成日都已讀不回,講嘢成日都命令式語氣,莫非任性就要得到人地遷就,穩重D就要硬食佢臭脾氣?
然後又成日都唱衰人放毒箭,明明件事都唔係咁,添油加醋唯恐天下不亂係要搞到好似我係弱智咁!我真係唔想為咗佢日日返工都唔開心,可以點算好呢
你真係會為咗某個人而辭職嗎?

水晶宮

belle_0828 發表於 24-4-20 02:11
返工大家咁高咁大,佢早嚟我幾年,成日都好似監工咁check你做過嘅嘢。
然後總係抽D蛛絲馬跡嚟抽稱你可以做 ...

既然你有辭職的想法,那就有前冇後地真實活你自己吧。真實地溝通。佢返你白眼,你又學佢!仲要返多幾次。

佢講野語氣你唔舒服,你提佢,試範點為好d,我實際試過。

假設最後誠實溝通的結果是佢嬲你,玩你。都沒問題呀,你本身都諗住走。點解唔試吓溝通。

別墅

好易解決:前提係你要有食力。如果你有食力,立即裸辭去個長旅行,分分鐘移埋民,改變人生。如果唔做無飯開,又無膽開佢拖,就唯有跪地餼豬乸啦,好不幸啦,無辦法㗎。

子爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

領養喵回家 發表於 24-4-20 08:00
好易解決:前提係你要有食力。如果你有食力,立即裸辭去個長旅行,分分鐘移埋民,改變人生。如果唔做無飯開 ...

咩叫食力?
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

伯爵府

2024年龍年勳章

off topic
樓主你個頭像好sexy

象牙宮

辭職, 是當然。
以前我也會。現在我年長, 選單對單傾。

成日都好似監工咁check你做過嘅嘢。 = 的確存在类似人类。
我家里都有类似人类。媽就要細個個遷就+遷就+遷就。 沒完沒了。
傾會workD。但耐不耐也會再發作。

以自己角度來 judge 家人。
因為家人唔理佢 子女, 老婆, 老公唔理佢。
固執。事事都要按自己方式來做。
心理不平衡。是一个病。壓力。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

belle_0828 發表於 24-4-20 08:06
咩叫食力?

實力

珍珠宮

去到邊都有呢類人,你辭得幾多次?

伯爵府

spikenard 發表於 24-4-20 07:50
既然你有辭職的想法,那就有前冇後地真實活你自己吧。真實地溝通。佢返你白眼,你又學佢!仲要返多幾次。
...

分析得好到位呀!欣賞你

伯爵府

回覆樓主:

既然咁高咁大,使乜受佢氣,以其人之道還以其人之身,佢乜語氣問你,你乜語氣答佢, 喺職場,人善被人欺

公爵府

2024年龍年勳章

幸福花海 發表於 24-4-20 09:12
既然咁高咁大,使乜受佢氣,以其人之道還以其人之身,佢乜語氣問你,你乜語氣答佢, 喺職場,人善被人欺
...

同級就爆返佢,人善比人欺,馬善被人騎!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔好比人覺得你好蝦, 你無做錯, 或者佢又係到加鹽加醋, 你要嚴肅地表達你自己

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

樓主做左幾多年野

有糧出就得

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

做返好自己, 做得啱就理直氣壯, 唔需要忍氣吞聲.

複式洋房

hello,你好呀,我真係一個人而辭職了,你可以睇返我的貼

至從提出辭職後日子,先係真正投入放鬆工作

我明白你的委屈

我經驗話我知,一係同佢吵大獲,但最後有人企你果邊,

好像我咁,根本唔會有人同我並肩作戰,對抗衰人

我雖然無得選擇對方惡劣行為,但我仍然有得選擇,拒絕對方情緒勒索,就係離開有毒地方,當你解脫所有人同事,重新洗牌,審視自己,重新來過

下次又遇到咁情況時,有經驗就知點對付職場欺凌的衰人

加油

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我試過,我真係頂唔順辭職了,因為心情係極度差,瞓唔到食唔落
唯有咁樣做,因為我怕自己再做落去會癲咗

珍珠宮

yauchuchu 發表於 24-4-20 08:12
off topic
樓主你個頭像好sexy

珍珠宮

如果你有其他選擇,離開係最容易嘅解決辦法,但任何工作都會有呢種人,自己只可以接受和適應。
但如果你唔認輸,真想對付呢挺人,你需要超短時間提升自身能力超越佢、做佢上司,同時要搵到佢嘅弱點,可以炒佢、可以令佢自退,但過程中需要極大嘅忍耐力,耗幾年係必須。要考慮自己係咪可以做得到,有冇極大原因值得咁做,任何決定都唔好一時意氣為啖氣。

男爵府

回覆樓主:

應該好多公司都有呢d咁既人,好似走唔甩咁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊