自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

simple430 發表於 24-4-20 16:26
網上剛睇到 , 可參考一下 :

職場中,遇到平級同事,硬要強壓你一頭,有5種應對方式 https://www.wendyba ...

多謝你,哩個雞湯都有D用
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

珍珠宮

belle_0828 發表於 24-4-20 02:11
返工大家咁高咁大,佢早嚟我幾年,成日都好似監工咁check你做過嘅嘢。
然後總係抽D蛛絲馬跡嚟抽稱你可以做 ...

既然決心唔做 ,就反佢喇!

駛鬼忍佢

子爵府

2024年龍年勳章

轉工

子爵府

cyyiu 發表於 24-4-20 13:32
咁睇老細態度,如果老細因為佢媽叉你,証明你無運行,可以搵定工!

好彩,老細唔覺得我有問題,只係話人事關係需要我自己處理,周圍都有哩種人,唔好理人地點講,做好自己本份的表面說話!
即係佢知道但是幫唔到我D咩!佢只睇工作能力,工作進度

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

返工大家咁高咁大,佢早嚟我幾年,成日都好似監工咁check你做過嘅嘢。
你如果同佢 officially 係同級, 你可以唔洗理佢 (一開始你可能會好驚, 但慢慢就會發現其實佢都搞唔出D咩花樣) , 但如果佢真係高級過你, 你都只能一係辭職, 一係死頂

侯爵府

我唔會忍,不過會在決定辭職至去爆佢. 我會在這裏受過嘅氣全部要佢就地奉還.

大宅

belle_0828 發表於 24-4-20 18:28
好彩,老細唔覺得我有問題,只係話人事關係需要我自己處理,周圍都有哩種人,唔好理人地點講,做好自己本 ...

咁呢個形勢你繼續做好自己本分,可以嘅話蝕底做啲人哋唔願做嘅嘢,當然你自己要有信心去完成,俾更好嘅形象老細睇。
正如你老細所講,周圍都有呢啲人,老細要人幫佢搵錢,呢啲八婆嘢佢唔會想理,你死你嘅事
公司入面最好搵一至兩個做friend底,等人哋知你唔係孤軍作戰,當然friend 還friend,千祈唔好揭開個肚皮俾人睇
之後見步行步啦,做得一年得一年,有好路數咪撇囉,爆唔爆佢睇心情,俾我寧願返屋企湊仔好過,呢啲咁嘅人無謂嘥時間嘥心機去對付

大宅

回覆樓主:

如果對人工好滿意,唔會因為啲無聊人走

珍珠宮

回覆樓主:

你好過我,公司老pat pat低級過我,同人講話mon住我做嘢

子爵府

karshing 發表於 24-4-20 19:41
你好過我,公司老pat pat低級過我,同人講話mon住我做嘢

咁大膽?憑咩moon住你?

子爵府

我做咗咩嘢?我應該冇犯禁點解會咁咖
attach1/tmp/phpIhgNec

大宅

一定唔會,除非有第二份工

男爵府

BB防敏心得分享勳章

呢d情況,就要睇對方實力有幾強?你心力有幾強大?
對方實力同你5/5波,咁就以其人之道還其人之身,但佢check 你時,你咪check 返佢囉,我又唔信佢滴水不漏。到時你就用返相同方法對佢,試多幾次,正常人都知難而退,因為咁樣真係浪費時間,亦無任何得著。
佢發脾氣反枱仲好,你可以借勢話佢知,你都係咁做,我都係幫緊你減輕工作量,一樣唔會輸。
但如果你實力不如人,咁你就要提升自己能力,咁你先有籌碼去對抗。
職場名言:天下烏鴉一樣黑,睇下隻烏鴉有幾黑有幾大啫。千祈唔好以為自己可以殺死烏鴉,為民除害。

珍珠宮

belle_0828 發表於 24-4-20 21:44
咁大膽?憑咩moon住你?

憑佢做得最耐,除咗阿頭,做得最耐係佢

子爵府

karshing 發表於 24-4-20 23:24
憑佢做得最耐,除咗阿頭,做得最耐係佢

老屎忽都唔可以越級!你大過佢,佢就算有哩個做法都只能暗地做,佢犀利嘅話就佢高級過你啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

你份工,啱我奄春老公 可惜佢返緊工

比人治下佢等佢學識咩叫反抗
佢對住班搞事親戚淨係奄春,任何人都鬧得佢 仲要當眾 豪不留情咁鬧,我作為佢老婆 覺得好掉架

子爵府

selinako^^ 發表於 24-4-21 06:53
你份工,啱我奄春老公 可惜佢返緊工

比人治下佢等佢學識咩叫反抗

家族生意自己又係後輩又低級,真係好難wo!轉工啦

子爵府

如果其他野都好,又等住份糧開飯,為左呢個人辭職又唔抵左d

子爵府

mc1013 發表於 24-4-20 19:24
咁呢個形勢你繼續做好自己本分,可以嘅話蝕底做啲人哋唔願做嘅嘢,當然你自己要有信心去完成,俾更好嘅形 ...

辦公室政治從來都唔容易處理,做野幾叻無用,做唔長俾人迫走

水晶宮

嘩,你口中那個同事咁似我舊同事黑面臣。

差唔多九成似,好彩我轉左公司部門。不用再受佢氣。佢仲衰到連我家人都拿來當話題踩。

遇著呢類人,除了冷處理及無視之外,記住做齊規矩,不好有位比佢做文章。呢類人很喜歡假公濟私扮正義(但佢係雙標,自己做就好地地,人地做就提人蟲,超衰。)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊