自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果父母好恩愛既, 正常都會令小朋友大個都對婚姻有正面諗法會想結婚, 但父母離異既你地又會唔會好似hazel咁唔敢結婚? 我自己就唔會唔敢結, 不過就的確會有種其實結婚都唔代表D咩既感覺~

伯爵府

我都覺得結婚唔代表d咩
亦都唔一定要結婚
只可以話自己唔係戀愛腦
對於愛情,個人係好理智

水晶宮

回覆樓主:

我唔覺得離婚是什麼1件大事,不合就分,窮人離婚才會怕,你看明星門,結3次,4次大有人在。離婚也要有資本,大多的人是沒本事離婚,畢竟窮人多過有錢人。

男爵府

見身邊啲朋友父母分開或感情唔好
佢哋多數冇結婚(4 0以上)或自己都步父母後麈離婚

男爵府

陪月勳章

我仔話唔會結婚

我就由得佢
反正宜家離婚率咁大

婚姻唔係一個人努力就可以天長地久
人心跟本控制唔到

公爵府

好媽媽勳章

見到父母出軌再離婚,我對婚姻無信心

子爵府

人到半百,睇得好化!
我父母感情都幾好的,無咩問題!
反而見好多人,咩為左兒女唔想破碎家庭長大,就比另一半虐待,坦白講我唔同情!
做女人靠自己吧,去搵份工做,無話攪唔掂,自己唔愛自己,邊怪得人!
唔通要好似天水圍之夜與霧,張靜初咁好咩,最終對女都死埋

大宅

米豬蓮 發表於 24-4-20 11:49
見到父母出軌再離婚,我對婚姻無信心

咁會唔會好似hazel咁就算搵到好男人都唔敢結婚?

大宅

spikenard 發表於 24-4-20 11:00
我唔覺得離婚是什麼1件大事,不合就分,窮人離婚才會怕,你看明星門,結3次,4次大有人在。離婚也要有資本 ...

以前既人會覺得離婚係好大件事,宜家真係2婚3婚都好常見,又或者好似nic sir 咁講要睇下邊度人

大宅

唔打算生仔嘅話,結唔結婚唔重要,半同居都唔錯

大宅

sugarbean 發表於 24-4-20 12:07
唔打算生仔嘅話,結唔結婚唔重要,半同居都唔錯

我覺得最驚係有咩事上黎唔可以代對方簽名

男爵府

MiYeka 發表於 24-4-20 10:42
如果父母好恩愛既, 正常都會令小朋友大個都對婚姻有正面諗法會想結婚, 但父母離異既你地又會唔會好似hazel ...

我小時候父母離婚,長大後有正常婚姻,不會對婚姻失去信心,反而深切了解婚姻是需要用心維繫,恒久婚姻不是必然

伯爵府

我父母婚姻正常,兩邊家族都係典型完整家庭。 但我對婚姻無特定觀念,唔夾就分開,行唔到白頭亦無乜所謂,婚姻只係一張紙

大宅

回覆樓主:

父母關係差,怨偶,成日鬧交,又唔肯離婚,就賴仔女,話最衰你哋唔係我走左佬,要多謝佢回報佢
我寧願佢哋離婚,好過日日活在瘋人院。我覺得婚姻好恐怖

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我家族都無人離婚
怨偶就總有
我覺得原生家庭對婚姻觀念,係會影響下一代
離得成嘅,身體力行證明俾子女睇,離咗婚一樣可以活下去,或者不幸地,真係下半生都好睇喊開
有婚外情,一方生不如死,子女都會審視究竟問題出喺邊
未婚生子/借肚/其他….點都會為下一代帶來新思考點

大宅

我父母感情好差,成日嗌交,我記得我細個跪過係地度哀佢地唔好嘈,因為我真係好驚好恐懼。我阿媽成日用「為我好」做藉口,唔離婚,我真係不敢苟同因為我覺得我心靈受影響好大好大。
直到而家我有自己家庭,托賴叫恩愛,但我性格大部分受到童年影響,無安全感等等。所以我最最最深體會,如果兩公婆感情唔好,經常吵架或者語言暴力,唔該唔好生下一代,因為呢個影響係一輩子的。

大宅

orezo 發表於 24-4-20 13:45
父母關係差,怨偶,成日鬧交,又唔肯離婚,就賴仔女,話最衰你哋唔係我走左佬,要多謝佢回報佢
我寧願佢哋 ...

我覺得話自己為左仔女唔離婚再情緒勒索真係唔得

大宅

Fatima_melanie 發表於 24-4-20 13:08
我小時候父母離婚,長大後有正常婚姻,不會對婚姻失去信心,反而深切了解婚姻是需要用心維繫,恒久婚姻不 ...

呢個態度好好

水晶宮

MiYeka 發表於 24-4-20 10:42
如果父母好恩愛既, 正常都會令小朋友大個都對婚姻有正面諗法會想結婚, 但父母離異既你地又會唔會好似hazel ...

我當時既感覺係結唔結都得,反正最後都離
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

子爵府

如果你有一個/一對成日嘈嘅父母,你會寧願佢哋離婚,還你清靜
關係吾好又吾離婚,子女日日活在惶恐中才是對子女最大的傷害

熙fi媽媽    發表於 24-4-20 21:07

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊