自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

shobi 發表於 24-4-20 19:35
傳媒想帶出信息係;除咗香港本土盲毛班馬線唔停照衝之外,而家仲多咗啲外省盲毛囉!
Exactly!

最怕啲人起曬鋼, 又諗咩搞分化又乜乜乜, 真係吹呢班人唔脹

子爵府

牛年勳章

dearmm 發表於 24-4-20 19:12
將大陸個套駕車態度帶嚟香港,唯有香港人睇路囉。

早前港車北上,中山學童被車爆頭一樣。

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

上次呢個post話中港牌司機大部分係香港人,今次呢個case女司機係唔識廣東話,點都好邊度揸車都要小心

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23734406

珍珠宮

2023年兔年勳章

orezo 發表於 24-4-20 19:02
睇左片,學童只睇左一邊車就突然衝出馬路,司機無及早提防。大陸都係班馬線要讓路人,關咩唔識廣東話事呢, ...

同感

珍珠宮

Froggy_joe 發表於 24-4-20 18:45
呢單嘢一睇就肯定係呂司機唔啱,佢要揹晒個法律責任

個條路我成日經過,根本少車又少人,條片睇到個日咁好 ...

其實你想講咩呢,記者都有帶風個司機系內地人,個記者都吾中立無記者質素,我就咁睇其實個學童都吾系無責任,佢企左一陣,架車黎佢先行出去,重有衝出去既感覺,如果人少車少應該一早行出去又甚至等架車過左先出去,好明顯當時車吾少而個細路只留意對面線

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

Bbpig2014 發表於 24-4-20 18:38
斑馬線前汽車需要讓路予行人是駕駛常識吧?不過有司機分享長約1分鐘車的Cam片段,指日前途經港島薄扶林大口 ...

雙方都有唔啱
唔理雙方講咩話

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

Bbpig2014 發表於 24-4-20 18:38
斑馬線前汽車需要讓路予行人是駕駛常識吧?不過有司機分享長約1分鐘車的Cam片段,指日前途經港島薄扶林大口 ...

唔織廣東話未必一定係內地人

侯爵府

樂富 發表於 24-4-20 18:44
一場交通意外.一架中港牌車.一個唔識得聽講廣東話嘅女司機.其實記者重點係想表達啲乜嘢呢
...

你我都會明。

侯爵府

angiehouse 發表於 24-4-20 19:51
其實你想講咩呢,記者都有帶風個司機系內地人,個記者都吾中立無記者質素,我就咁睇其實個學童都吾系無責 ...
個細佬已經企响班馬線位行人路上, 根據運輸署規定, 司機在班馬線Z位前, 要留意有冇行人準備過班馬線(尤其小孩/老人), 如有就必須減速, 目的係有人踏上班馬線, 要絕對可停到車。

個細路係唔謹慎, 但司機冇睇情況,亦冇減速, 最後架車係停唔到, 撞咗班馬線人, 絕對係司機錯得最嚴重。

男爵府

回覆樓主:

班馬線前都揸得咁快,一定係司機最大鑊

侯爵府

回覆樓主:

睇車cam片好明顯細路係企定定等過囉,個司機冇理由咁都睇唔到,咁大段距離,要拖慢車卓卓有餘,居然繼續比油唔停車!

有揸車嘅人都知,行經班馬線前要慢駛,尤其已經有行人企咗喺度!

attach1_sign/tmp/phpZ54mzj
attach2_sign/tmp/phpFgvthr

珍珠宮

Bbpig2014 發表於 24-4-20 20:05
個細佬已經企响班馬線位行人路上, 根據運輸署規定, 司機在班馬線Z位前, 要留意有冇行人準備過班馬線(尤其小 ...

我無話過果司機無責任,尼個case司機行人系咩地方人事都有自身責任

侯爵府

shobi 發表於 24-4-20 20:06
有揸車嘅人都知,行經班馬線前要慢使,尤其已經有行人已經企咗喺度!
呢度居然有班人, 為左幫個盲毛中港牌吾識廣東話司機洗白, 泯滅人心話個細路唔啱, 其實個細路係唔夠謹慎, 錯嘅絕對就係嗰件盲毛司機。

真係好可怕有班咁嘅人

侯爵府

Bbpig2014 發表於 24-4-20 20:11
呢度居然有班人, 為左幫個盲毛中港牌吾識廣東話司機洗白, 泯滅人心話個細路唔啱, 其實個細路係唔夠謹慎, 錯 ...

依家啲細路真係慘,一出事就比網民話係自己攞嚟!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

Bbpig2014 發表於 24-4-20 19:33
做乜起曬鋼咁嗜, 呢篇報導有話司機態度差咩?反為係你演司機態度差, 咩人就會諗乜嘢!

呢邊報道係如實報道 ...

我有起晒鋼嗎?真係我自己都唔覺,可能講中左你出post的原意所以咁敏感?每個人對每個報導都有自己的的看法,這個有問題嗎?還有你真的明白我回文說什麼嗎?為何你的指控令人莫名其妙????

男爵府

baby668 發表於 24-4-20 19:06
其實我自己試過,斑馬線過馬路,一個揸住寶馬,著住西裝司機,係斑馬線度唔單止唔停,仲高速踩盡油過
...

下次記低車牌、車身顏色、日期時間、地點(如果唔確定街名就記低附近燈柱編號)打 1823 投訴,交通部會聯絡你,你肯去落口供 / 上庭做證(如有需要)就得…

侯爵府

shobi 發表於 24-4-20 20:06
睇車cam片好明顯細路係企定定等過囉!

有揸車嘅人都知,行經班馬線前要慢使,尤其已經有行人企咗 ...
我有車牌亦好遵守規則, 呢個case, 個細路冇錯, 只係唔夠謹慎, 但係個司機絕對錯, 錯得好離譜。

要多謝篇報道, 清楚講係乜嘢車, 司機係乜嘢人, 等大家知道香港多左班新盲毛, 自己睇路, 自求多福!

珍珠宮

Bbpig2014 發表於 24-4-20 20:11
呢度居然有班人, 為左幫個盲毛中港牌吾識廣東話司機洗白, 泯滅人心話個細路唔啱, 其實個細路係唔夠謹慎, 錯 ...

睇黎睇去都無人話個細路吾岩喎,大部份都話個細路吾夠謹慎(你未又系甘講),其他JM都好有質素,認為個重點吾系個司機識吾識廣東話,點解你甘激動話人地泯滅人性加
香港d盲毛司機未重恐怖,一日已經有两單嚴重車禍

侯爵府

angiehouse 發表於 24-4-20 20:20
睇黎睇去都無人話個細路吾岩喎,大部份都話個細路吾夠謹慎(你未又系甘講),其他JM都好有質素,認為個重 ...
我見到上面有幾個人話司機同細路都有錯喎, 只得我一個話個細佬唔謹慎咋!

侯爵府

Bbpig2014 發表於 24-4-20 20:19
我有車牌亦好遵守規則, 呢個case, 個細路冇錯, 只係唔夠謹慎, 但係個司機絕對錯, 錯得好離譜。

要多謝篇報 ...

我屋企附近都有斑馬線,次次都係等冇車先過,試過企咗喺斑馬線上都照衝,千祈唔好大安旨意司機一定會停車俾你!否則自己蝕底!

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊