自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

琥珀宮

elegant 發表於 24-4-21 20:51
我身為國泰嘅銀卡會員,一般就訂機票都有廿四小時免費取消。最近我喺國泰網站買咗一張商務優惠套票、跟住我 ...

下次呢啲退款取消合約要自己錄音cap圖,最好用whtsapp 問因為有紀錄,唔好信商戶
我都試過csl係咁,話取消左又冇取消,結果要同通訊事務局投訴,仲大返csl客服話唔好同我講冇電話錄音,如果真係冇叫佢自己同通訊事務局解釋
而家同機管局海關消費者委員會一齊投訴,話唔定最後可能要報東張

伯爵府

.....

Campenella    發表於 24-4-22 13:45

琥珀宮

elegant 發表於 24-4-21 22:50
回覆 lindia 的帖子

你講得絕對冇錯,就係呢個問題佢哋內部培訓不足、接電話時冇問清楚就亂答、引致到呢個 ...

報東張

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ope 發表於 24-4-22 07:29
其實我也俾 CX 屈過

話說去日本,因為周不時去,根本不會狂買嘢,我一家人只有 2 隻大行李喼,但我哋的機 ...

什麼class的機票包每人兩件25kgs行李?

侯爵府

Horsebbj 發表於 24-4-22 07:49

Premium econ
2 x 23kgs
加 1 件手提

我一行 6 人,只有 2 件各 23.5kg !

咁都收我1800, 我即時 WhatsApp CX ( 因為趕上機)一邊行一邊邊聯繫,佢自己也話不可能

叫我保留證明,返香港再追,但根本不會覆

珍珠宮

Horsebbj 發表於 24-4-22 07:49

我都想問,可能其實每件行李已經超重2kg 以上,只係罰佢其中兩件

伯爵府

jarjane 發表於 24-4-22 00:30
是商務特惠逍遙遊機票嗎?
呢一套機票因為平所以限制好多,自己喺官網度出票就有廿四小時免費取消,但如果 ...

Vintage package的條款跟一般機票不同, 有很多限制, 所以平得有原因,如果樓主購買時沒有看清楚, 打上去又無講訂單號碼, 責任在自己吧!

翡翠宮

回覆樓主:

報東張,相信跟進快過報警

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

報東張 或send email 再投訴

琥珀宮

我身為國泰嘅銀卡會員,一般就訂機票都有廿四小時免費取消。最近我喺國泰網站買咗一張商務優惠套票、跟住我 ...

一係報埋東方日報投訴版,東方同國泰好似有好大仇口咁,如果佢地肯報應該有用

伯爵府

ope 發表於 24-4-22 07:54
Premium econ
2 x 23kgs
加 1 件手提

23kgs才正確, 行李超重要補錢, 地勤執正來做無可厚非, 只可以話無人情味, 正常重0.5kg, 抽少少嘢出來已經解決, 點解選擇比錢?

琥珀宮

一係報埋東方日報投訴版,東方同國泰好似有好大仇口咁,如果佢地肯報應該有用

侯爵府

Horsebbj 發表於 24-4-22 08:01
23kgs才正確, 行李超重要補錢, 地勤執正來做無可厚非, 只可以話無人情味, 正常重0.5kg, 抽少少嘢出來 ...

佢話我知 多0.5 我已經會即場拿出嚟掉或手拎!佢因為排曬大隊後面個個趕上機,佢只係木口木面用英文講了一句 0.5 kgs exceeded, 即刻開收費條,我還在問什麼來佢話已經開先付去閘口前再查詢吧

其實只係打發我走,去到閘口更加冇人理我、返香港我即上佢office 追,佢d staff 叫我 send email 加相片,也話真係冇可能咁多人只有2 件超了咁少etc ,⋯⋯⋯ 但已經電郵電話冇人回覆

樓主如果去東張我也加入一齊追,根本不合理

珍珠宮

jarjane 發表於 24-4-22 00:30
是商務特惠逍遙遊機票嗎?
呢一套機票因為平所以限制好多,自己喺官網度出票就有廿四小時免費取消,但如果 ...

我都想睇樓主點覆,可能佢買時冇睇清楚條款
優惠套票真係多多限制

男爵府

elegant 發表於 24-4-21 22:45
回覆 Sammi11 的帖子

我冇講過航班,不過我講呢一個商務優惠係咪都可以廿四小時之內cancel、佢話有,但係 ...

其實cs又真係無答錯你喎
你當時應該要主動講話7日內出發嘅機票
而家d cs係咁,你問咩就答咩,唔會答多,因為實在太多scenario
講真今次你都有責任,你無提供出發日期俾cs幫你check,不過罰$23000真係好hurt

子爵府

我會報警,因為錄音係保障消費者同工作人員權益,需要時係要拿嚟作為證據,唔係拿嚟培訓!
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

子爵府

2024年龍年勳章

莫失莫忘 發表於 24-4-22 07:13
連booking no 都冇提供, 好難追究。買機票寫明會有$24000 cancellation fee, 應該打電話時再確認一次係咪唔 ...

我都取消過buz 機票,取消流程係會顯示有cancellation fee,先再proceed下一步confirm 取消的

侯爵府

仲有,佢 WhatsApp 大部份係 AI 問來問去踢來踢去,輪好耐終於有人,叫你電郵又乜又物,總之比多的錢好難追返,佢錯的話千祈唔好付錢,一定要即場啱哂先好走

珍珠宮

其實唔止優惠套票,其他國泰機票都講明訂票24小時可以取消,不過有限制幾日內才可以。如同你訂高鐵飛,其他旅行套票

下次不要用電話,用WhatsApp 問,大家可以一清二楚

其實我自己都係國泰常客,覆你問題時已經有你資料,航班資料

我剛去東京賞櫻,臨時決定去,出發前3天才book機票,24小時可以免費取消,不適合我,我係過咗幾個鐘,想改晚些機返香港,其實嚴格來講要有改票手續費,不過國泰職員幫我申請豁免手續費,等咗佢10幾分鐘才通知我可以豁免,再幫我訂另一班

Campenella    發表於 24-4-22 13:49

珍珠宮

ope 發表於 24-4-22 08:17
仲有,佢 WhatsApp 大部份係 AI 問來問去踢來踢去,輪好耐終於有人,叫你電郵又乜又物,總之比多的錢好難追 ...

你WhatsApp可以吾理其他內容,只要打需要客戶服務,就好快有人回覆

首頁
23456...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊