自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

照睇你當時係當一般查詢咁問銀卡仲有冇優惠
唔係問你自己booking
咁佢又未必會詳細講晒每個T&R

爭取攞返penalty 都幾微
咁多錢又好肉痛
試吓用soft d態度
可能仲有少少機會

祝你成功

男爵府

anniekayan 發表於 24-4-24 08:30
因為你唔洗比penalty所以無cancelation fee 顯示?

咁幾時先顯示?幾時唔顯示?
唔通要個客自己估?

樓主話佢取消嘅時候冇cancellation fee 畫面
如果冇penalty就唔顯示,咁照計樓主係咪應該唔使比 cancellation fee? 但最後樓主都俾人收咗錢,咁又話要睇返條款…

間間航空公司機票有咁多種,買嘅時候可以顯示到唔同價錢,咁點解取消嘅時候唔同樣地顯示返取消幾多錢呢?

唔係我偏幫樓主!公道啲講,如果樓主未確認取消之前睇到cancellation fee 咁多,佢好大機會唔會取消,咁就唔會有之後話客服誤導佢嘅情況出現啦…

子爵府

2024年龍年勳章

BO_NG 發表於 24-4-24 16:02
唔通要個客自己估?

你無cancellation fee 所以無顯示,佢有所以一定有顯示。

BTW,其實唔係人人有能力自己訂機票,機票好多唔同種類好多T&C,最好比旅行社代訂。

翡翠宮

BO_NG 發表於 24-4-24 16:02
唔通要個客自己估?

同意,其實任何時間要扣錢或收錢嘅 confirmation,一定要打銀碼出嚟, 保障雙方。

男爵府

anniekayan 發表於 24-4-24 16:48
你無cancellation fee 所以無顯示,佢有所以一定有顯示。

BTW,其實唔係人人有能力自己訂機票,機票好多 ...

就係因為有樓主呢個情況,我特登WhatsApp問CX 我取消呢張機票有冇手續費?

點知佢話我因為冇輸入會員號碼,機票見唔到我個會員號碼,要扣我 US$300手續費!

我同佢講,我係登入咗先買機票,機票根本直接link 左我個會員!

之後,佢先至再問我取消既時候,有冇收取退票費用?我話冇,一撳個掣就即刻取消咗。

之後佢先至話”全退票”

咁點樣保障自己當時買機票明明登入咗,客服都可以話冇我會員號碼,而無啦啦話要扣 US$300?

都係嗰句:老老實實,做取消嘅時候顯示要收幾多取消費用,咁就最公道!
attach1/tmp/phpcs3JCj
attach2/tmp/phpljAl1B
attach3/tmp/phpWPXisU
attach4/tmp/phpN0LiVc
attach5/tmp/phpwFRmsv
attach6/tmp/phpjo9H1N

男爵府

anniekayan 發表於 24-4-24 16:48

BTW,其實唔係人人有能力自己訂機票,機票好多 ...

其實你可能好少飛外國,你唔同航空公司直接買,走去搵旅行社,如果萬一中途有乜嘢修改,航空公司係唔會理你!

航空公司會叫你搵返agent或者旅行社改,但你人喺外國,日頭嘅時候,香港呢邊D agent同旅行社變咗夜晚,鬼得閒理你咩?

所以點解人哋話,買機票一定搵返航空公司買就係咁解!

男爵府

canies 發表於 24-4-24 16:59
同意,其實任何時間要扣錢或收錢嘅 confirmation,一定要打銀碼出嚟, 保障雙方。
...

係呀,就算扣$0都應該要顯示!
保障雙方,無謂拗數!

子爵府

2024年龍年勳章

我飛得好密,但因有秘書及合作旅行社所以未發過呢d情況,真係煩少好多架

大宅

牛年勳章

BO_NG 發表於 24-4-24 18:14
就係因為有樓主呢個情況,我特登WhatsApp問CX 我取消呢張機票有冇手續費?

點知佢話我因為冇輸入會員號碼 ...

你呢個case好嚇人

男爵府

anniekayan 發表於 24-4-24 19:59
我飛得好密,但因有秘書及合作旅行社所以未發過呢d情況,真係煩少好多架
...

有秘書同合作旅行社又如何?我自己都有秘書幫我搞,只係買機票嘅時候方便!

但去到機場,有特殊情況發生要臨時改,航空公司根本唔會理你,叫你搵返旅行社!so far 我未見過香港旅行社可以提供到24小時service,所以香港秘書同旅行社有特殊情況,都幫唔到手!

真心問:如果你香港旅行社有24小時服務,我都想你介紹俾我,起碼可以多個渠道買機票而唔使驚臨時臨急要改搵唔到人!

我飛得密,乜鬼情況都試過!

最極端情況試過去到機場,機場要關閉三日。所有航空公司都冇得飛,乘客就好似走難咁搶機位,你望住手機,機票分分鐘響度加價。你唔同航空公司買機票,佢唔會幫你優先改機票…

男爵府

22welldone77 發表於 24-4-24 20:49
你呢個case好嚇人

我show 哂同國泰WhatsApp對話,我俾埋Booking Number個職員先check,都可以話我買機票嘅時候冇加會員號碼?之後可能佢查到,先至話可以可全退,唔使比罰款!

我如果心血少啲,都俾佢嚇親!

有陣時睇嘢唔好咁表面,其他人鬧樓主話樓主問客服嘅時候問得衰,冇俾Booking Number職員先check,職員好籠統咁答佢可以免費取消,先至無啦啦俾人罰 $23000!

我俾埋Booking Number客服查,都會發生咁嘅事,可想而知唔係單一客服唔專業嘅問題囉!

睇吓下面嘅對話,客服係查到乜嘢就即刻答,根本唔會按照Booking Number買嘅條款答人!要個客人解釋一番,叫佢哋查清楚,先至話冇呢$300美金 (成$2400港紙) 罰款!
attach1/tmp/phpW53HIx

大宅

答案咁反覆,俾我應該會再問另一個職員確認佢地系統有無出問題。。。你又好在有cap screen買既過程既習慣。好奇你自己手上張eTicket有無會員號碼?

不過Whatsapp真係清晰好多,一問24小時免費取消CS就可以列出主要條件出黎,又有對話記錄,大家都方便。

伯爵府

elegant 發表於 24-4-23 19:41
回覆 Png 的帖子

我對國泰啲客戶服務已冇詳信心、都賫時攪咁多嘢!呢個平台好似有好多國泰啲人、更加要小 ...

唔撐你嗰啲就係國泰嘅人你都幾打橫嚟喎

老實講,通常打上去CS佢一定問你嘅Booking reference然後先答你,如果你自己冇講清楚自己嘅Booking係七日內,只係好general咁問人,我覺得國泰CS係冇責任講晒所有情況,提及七日機票要扣一半錢

同埋如果你已經打到上去CS點解唔叫CS即場幫你cancel,反而收綫後自己上網cancel?如果你即場叫國泰客戶服務員幫你喺電話取消機票,佢一定知道你有罰款而會提醒你的

你買商務機票價錢唔平,買嗰陣時都應該睇晒所有Terms,你睇到可以廿四小時免費取消,但係又唔去睇其他細節,咁係你自己大意,報邊個都冇用

男爵府

CathyLss 發表於 24-4-25 01:22
答案咁反覆,俾我應該會再問另一個職員確認佢地系統有無出問題。。。你又好在有cap screen買既過程既習慣。 ...

我懷疑佢 e-ticket 冇show我國泰會員號碼,係因為國泰同人哋夾飛…

第一程飛已經係人哋航空公司, 人哋航空公司冇show到國泰個membership number

但後面國泰嗰程,又係冇show到 membership number

咁作為乘客好冇保障姐!

好彩我收到國泰電郵確認嘅時候,電郵上面有我個會員號碼作為證明,否則又係要同佢嘈!
attach1/tmp/phpIIi1sz
attach2/tmp/phpYBIjGd

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

大宅

BO_NG 發表於 24-4-25 03:34
我懷疑佢 e-ticket 冇show我國泰會員號碼,係因為國泰同人哋夾飛…

第一程飛已經係人哋航空公司, 人哋航 ...
咁都好你有證據,就算系統問題收錯你你都可以同佢拗數。我諗我第時訂機票都要習慣下係過程cap screen保障返自己。

男爵府

CathyLss 發表於 24-4-25 08:00
咁都好你有證據,就算系統問題收錯你你都可以同佢拗數。我諗我第時訂機票都要習慣下係過程cap screen保障返 ...

其實國泰唔應該咁樣!

乘客明明自己入咗會員號碼,佢哋單方面話機票冇顯示會員號碼,唔符合二十四小時免費取消條款,咁就扣乘客$300美金!

好彩我有證據響手姐,如果冇咁咪要自己硬食呢$300美金罰款?

講真,同佢嘈都嘥自己時間啦!

大宅

BO_NG 發表於 24-4-25 08:48
其實國泰唔應該咁樣!

乘客明明自己入咗會員號碼,佢哋單方面話機票冇顯示會員號碼,唔符合二十四小時免 ...
感覺似係答你個位CS睇左淨係最表面,無好仔細咁睇你booking。我估佢地系統應該除左票面之外仲有其他地方顯示係咪買票時已經入左會員號碼,估計係咁你個訂單先有免費取消果句?本身你個情況似係系統唔會罰款,不過呢D真係內部人員先知系統有咩資料、CS會睇到咩資料。

如果真係符合曬條件而佢系統出錯扣錯左$300美金,我諗我會據理力爭。

男爵府

CathyLss 發表於 24-4-25 10:38
感覺似係答你個位CS睇左淨係最表面,無好仔細咁睇你booking。我估佢地系統應該除左票面之外仲有其他地方顯 ...

佢又真係講啱我張機票冇會員號碼,但問題係我買嘅時候用會員買,收到確認電郵都仲有我會員號碼,但張機票冇顯示會員號碼,好詭異!

點都好,今次好彩我有電郵顯示會員號碼,如果我連電郵都冇顯示會員號碼,咁就唔知用乜嘢證據同佢嘈…

經過今次,我返美國都係坐返UA最穩陣!

大宅

回覆樓主:

而家CX嘅客服好參差,我試過有幾次打去問嘢,有幾個人廣東話講唔正,傻吓傻吓咁。我即刻話OK啦,唔需要幫忙住,收線再打去搵個醒目啲嘅問。我勸大家都係咁,如果講得幾句嘢發覺嗰個人唔醒目嘅話,寧願收線再打過。尤其是轉機票加錢呢類嘢。我之前問兩個人有兩個唔同嘅答覆。卒之原來我係唔使加錢可以轉。之前嗰個要我一張去紐約嘅機票加2萬蚊!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊