自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

複式洋房

國泰都係睇人蝦, 你惡佢就縮啦

男爵府

BK Milk勳章

ope 發表於 24-4-22 08:29
我依家又挑起條筋,想再追返 1800 蚊

sorry!我真係笑咗
支持你

男爵府

BK Milk勳章

polliebb 發表於 24-4-22 09:23
我問野首先會講左booking ref先,對方睇住booking答清楚好多

其實先講咗自己個booking number係好正路,就算自己冇講booking number,正常個cs首先都會講。。。或者提供你個booking number幫你查詢。。
好明顯呢個國泰cs都幾懶,唔想同個客人週璇咁耐所以草草了事。

伯爵府

兩孩之媽 發表於 24-4-22 09:51
國泰都係睇人蝦, 你惡佢就縮啦

X 2

侯爵府

開心吸收勳章

基本上所有條款都係以Terms & conditions 為準. 你無問清楚(包括提供booking no), 我信CS 亦係講漏左, 佢只係答銀卡會員可以24小時取消. 但都希望你攞得番D錢.

大宅

回覆 兩孩之媽 的帖子

其實我寫咗無數個email亦都CC咗所謂國泰個上級,但係佢哋都堅持要罰款,所以一定係要用媒體。我知道我要付啲負責任,事實係銀卡係可以廿四小時取消呢張特惠機票都可以、只不過係七日內起飛就唔可以、呢個條款係CS 電話裏冇講過、我在國泰網上買機票無數次、 都冇點有睇條款,呢一個係特別嘅情況、CS應該提我。我覺得佢CS嘅責任更大,佢冇問清楚就答我,我當然以佢為準啦,罰款實在係太大。
正如另外偉媽咪所講,我即時買了張經濟機票、證明我係唔知道係要罰款。如果我知嘅話點解仲要買張經濟機票先取消。佢哋根本就冇考慮過整件事、亦都冇比其他方案我。

公爵府

elegant 發表於 24-4-22 05:15
回覆 heilok 的帖子

佢哋話係有check過錄音,而且堅持話佢哋喺錄音裏邊有提我呢個50%cancellation個條款, ...

我諗你呢刻只可以用佢話cs 有講,而你堅持佢無講嚟拗。始終terms 已寫明限制,而cs 亦無責任講晒所有限制。
電話錄音無可能俾你聽,而佢話有,你話無,咁就只可以透過消委會解決。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

jarjane 發表於 24-4-22 09:21
我都覺得樓主有一定責任,我買正常價機票前都會睇吓取消或更改機票嘅條款,買呢類特惠平嘢一定更加限制多 ...

其實CX機票酒店的套票都有特別條款, 自己貪平又唔睇清楚條款, 買完取消又話人哋要扣手續費, 其他人只聽樓主片面之詞就話要投訴, 又話要報西方又慌張西望

english1221    發表於 24-4-23 18:07

伯爵府

polliebb 發表於 24-4-22 09:25
乜行李重量唔係夾埋一齊計架咩?

唔得,上年在日本機場見到一家幾口以為可以加埋一齊寄, 地勤話唔得, 他們擾攘了一陣, 最終都係要開行李執過

伯爵府

elegant 發表於 24-4-22 10:32
回覆 兩孩之媽 的帖子

其實我寫咗無數個email亦都CC咗所謂國泰個上級,但係佢哋都堅持要罰款,所以一定係 ...

究竟你是否買了Vantage pass?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實取消退款人哋有清楚列明,自己無睇就瀨人唔提你,仲話要報傳媒攪大佢,貪平買又唔睇條款,好西客行為小心比人 blacklist.

Ftmagic    發表於 24-4-22 22:17
Campenella    發表於 24-4-22 14:22

男爵府

回覆 兩孩之媽 的帖子

其實我寫咗無數個email亦都CC咗所謂國泰個上級,但係佢哋都堅持要罰款,所以一定係 ...

其實cx 都寫得好清楚, 七日內起飛就唔可以取消, 你應該早就知道, 但忘記了.而家只可以話聽電話個位無提你, 只有投訴CS的服務不夠好

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-4-22 11:08
其實取消退款人哋有清楚列明,自己無睇就瀨人唔提你,仲話要報傳媒攪大佢,貪平買又唔睇條款,好西客行為小 ...

呢類一年一次的特惠機票啲條款真係好辣,所以買之前真係要三思,唔可以當正價商務機票條款,我臨上機前三日隻貓急病,呢套機票進退不得,國泰CS好好提供好多意見,最後我照出發,最壞打算係另外買一套新機票,一到步即刻飛返香港,然後到回程日早上飛返去當地,然後喺當地搭返原本回程返香港,咁就可以完成第一套機票用了唔no show,保持返第二套機票有效
下年真係唔敢再買,寧願乖乖俾錢買正價商務

公爵府

2024年龍年勳章

elegant 發表於 24-4-21 20:51
我身為國泰嘅銀卡會員,一般就訂機票都有廿四小時免費取消。最近我喺國泰網站買咗一張商務優惠套票、跟住我 ...

上東張+報海關~

珍珠宮

回覆 兩孩之媽 的帖子

你唔搞大佢,cx 根本不在乎,整個小紅書吧

珍珠宮

虎到金來勳章

Horsebbj 發表於 24-4-22 11:04
唔得,上年在日本機場見到一家幾口以為可以加埋一齊寄, 地勤話唔得, 他們擾攘了一陣, 最終都係要開行李 ...

原來cx唔得,hk express可以

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆 兩孩之媽 的帖子

報傳媒

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

作為CX長期客戶, 亦好難話唔知有呢個條款... 如果你係電話到同CS去取消張機會, 當刻佢無講個罰款, 都仲可以話佢有問題... 不過情況唔係咁... 你只係好general問24小時內可唔可以取消機票, 人地答你可以.. 其實佢無答錯...

Campenella    發表於 24-4-22 14:23

珍珠宮

lojo11 發表於 24-4-22 11:32
作為CX長期客戶, 亦好難話唔知有呢個條款... 如果你係電話到同CS去取消張機會, 當刻佢無講個罰款, 都仲可以 ...

其實我都有一個疑問不過樓主好似一直迴避緊唔答,根據樓主形容佢係打電話去hotline 當一般查詢問銀卡係咪有24小時免費取消,人地答咗佢係佢就上網取消,但係取消嗰下一定會有show 出嚟取消要收嘅手續費,然後先會確認,樓主冇可能話唔知㗎喎

伯爵府

j2j2 發表於 24-4-21 21:55
支持樓主繼續追究!起碼都要比你聽返錄音吧。如果佢地真係有講過,扣錢都服!你同CX 講,如果明知取消要扣 ...

PEY或business的Flex機票沒有收取消手續費, 如果是Lite或Essential一樣有, 同一個倉都有幾種價錢及條款

首頁
45678...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊