自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

係我問題,定好多人都係咁?
結婚9 年,對身邊老公百般睇唔順眼,湊仔問題,一早被生活磨滅晒愛情,連感情都冇咩剩,少d 睇唔順眼就已叫好。自己阿媽亦越老越多嘢講,指點,話人,煩到人痴線,唔應佢都繼續講講講,總之見到有人係度做聽眾,就講唔停,話人話唔停。工人做嘢更加唔洗講,每日都覺得咁做嘢都有,話得多又大家唔高興。小朋友仲細,仲要供養廿年。我又要打工,公司亦有賤人,點賤法唔講了,但賤到出汁嗰隻。我真係覺得每日係忍忍忍,唔打工又冇錢,番工忍賤人,放工趕番屋企湊小朋友,眼見老公廢人,耳聽阿媽煩人。完全冇晒愛情,感情,只係為供養同教育小朋友而活

大宅

回覆樓主:

咁樣落去,點挨到死嗰日。講話搵d 興趣就易,但每日仲要趕番屋企同小朋友做功課,睇圖書,教佢。星期6日又要接送興趣班。咁我唔做,老公亦唔會做,我點去搵自己興趣?每日為生活而做做做,忍忍忍。如何從咁嘅生活中享受?唔係話換個角度去睇每件事就唔同晒,會搵到樂趣,呢d 握人。即一番到屋企見到個廢人罷廁所一小時玩手機,我就攪晒小朋友嘅野,跟住不停聽我媽投訴。咁樣點換個角度去睇就有樂趣先?錢亦唔係好多,屋亦唔係大,大家私人空間都冇。常有人話平淡生活最幸福,但我真係feel 唔到邊度有樂趣,日覆日,完全冇幸福,除非話有頭家,有屋住,身體健康好幸福,咁冇得講

伯爵府

potato38 發表於 24-4-22 00:37
結婚9 年,對身邊老公百般睇唔順眼,湊仔問題,一早被生活磨滅晒愛情,連感情 ...

日日生活模式枯燥乏味,工作又困擾梗我,真係唔知做人為咩,好想合埋眼

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔好意思樓主,會唔會加上自己已到更年期?荷爾蒙變化令個人煩躁敏感多疑,不過我都覺得自己越大越對生活不同事和人不滿,唉

男爵府

potato38 發表於 24-4-22 00:47
咁樣落去,點挨到死嗰日。講話搵d 興趣就易,但每日仲要趕番屋企同小朋友做功課,睇圖書,教佢。星期6日又 ...

有小朋友,陪伴佢已經係最大樂趣啦!仲駛咩搵興趣呀?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

咁樣落去,點挨到死嗰日。講話搵d 興趣就易,但每日仲要趕番屋企同小朋友做功課,睇圖書,教佢。星期6日又 ...

會唔會係因為工作唔如意,所以先睇家人唔順眼? 環境唔變,好難突然改變到心態,留意下自己對咩最不滿,再睇下改唔改變到。

子爵府

結婚9 年,對身邊老公百般睇唔順眼,湊仔問題,一早被生活磨滅晒愛情,連感情 ...

同我差唔多喇,不過要學識調節,我而家已經萬事唔好睇咁重,唔好咩哂所以責任上身,做返自己鐘意嘅野,人生苦短

子爵府

liverpool2023 發表於 24-4-22 01:30
有小朋友,陪伴佢已經係最大樂趣啦!仲駛咩搵興趣呀?

呢d只係無仔女但又好想要仔女嘅人嘅想法,以為我有仔嘅人一定有仔萬事足,佢咁諗完全係誤解左我

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

睇左幾句... 直覺係你問題。

侯爵府

小朋友仲要供養廿年,都係好細,會唔會係產後抑鬱?產後抑鬱可以好幾年

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

做乜揀左個廢人黎嫁仲要生仔
搵自己黎搞
你又要樣樣上心
返工湊仔睇功課照顧老幻
人地只覺得份內事、應份

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

noodle_noodle 發表於 24-4-22 01:59
呢d只係無仔女但又好想要仔女嘅人嘅想法,以為我有仔嘅人一定有仔萬事足,佢咁諗完全係誤解左我
...

傻啦
呢啲係bk典型曬幸福啊
咁回覆得既點會又無仔女
問多幾句就現形
無非又係曬有仔女又唔洗做、日日陪、有工人姐姐、老公養曬成頭家又輕輕鬆鬆
呢句有仔女陪所以夠都只係一個引言

子爵府

littlefunpig 發表於 24-4-22 02:36
傻啦
呢啲係bk典型曬幸福啊
咁回覆得既點會又無仔女

唔係呢,真係有人同我咁講過,對方真係無仔女嘅呢

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

家庭生活就係咁,有辣有唔辣,我又喺生活中搵一啲樂趣支持自己繼續行

翡翠宮

noodle_noodle 發表於 24-4-22 02:37
唔係呢,真係有人同我咁講過,對方真係無仔女嘅呢

唔排除有,不過呢度既好少

公爵府

回覆樓主:

你試下行開下,一個人去個旅行,可能有d 野會諗通

大把人情況同你一樣,睇自己識唔識開解自己

伯爵府

你有無時間睇書?真心推介《你的親密關係模式,藏著你過去的傷》,有助改善婚姻關係,睇野角度會唔同左

大宅

回覆樓主:

係咪好耐無放假,搵日一個人去食買玩,放縱放鬆下。

男爵府

noodle_noodle 發表於 24-4-22 01:59
...

我有仔,如果同小朋友一齊唔係樂趣,咁為乜要生呢?

大宅

到小朋友上中學就好D喇!到時就多番自己時間。反而人越大,就識放開好多事。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊