自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

伯爵府

幸福花 發表於 24-4-22 07:30
回覆 kl1 的帖子

見到紙仲痛心!一顆樹要多少年成長!一埸大火又會燒光!

睇吓幾時又話唔夠樹木

伯爵府

SmallTungmama 發表於 24-4-22 07:54
而且很難清洗飲管入面, 如果殘留食物會滋生細菌

同意

伯爵府

Fishqqma 發表於 24-4-22 07:57
自備餐具啦

我寫字樓有套餐具,有時剔咗唔要餐具返到寫字樓都係有套餐具。而家要畀錢先有餐具,呢個情況唔會出現。

伯爵府

回覆樓主:

自備餐具最好

伯爵府

大力大力 發表於 24-4-22 08:13
查實環保團體班人、真係個腦入水、唔該走去超級市場睇下、幾多包裝、幾多膠樽、家庭裝修、垃圾一車車、車 ...

所以咪話佢哋假環保,以前80年代之前就真係環保,落街買粥買麵,自備保溫壺;買餸用過期電話簿嘅紙加條鹹水草紥住。

伯爵府

回覆:假環保,真毒害!紙品飲管致癌,引致各種內分泌疾病。

看電視新聞才知道供應商是外國公司,而且承認纸做的器具有不足的地方. 感覺今次又是像電器回牧一樣,只有一個供應商!

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kl1 發表於 24-4-22 06:56
https://medicalinspire.com/posts/92822/%E7%B4%99%E9%A3%B2%E7%AE%A1-%E5%A1%91%E8%86%A0%E9%A3%B2%E7%AE ...

但不銹鋼飲管唔好得去邊,鋼材品質優劣難分,容易有看不見的花痕,從而累積細菌。飲管中的研磨液等礦物油可能在出廠後仍未有徹底消毒及清潔。

原文網址:超惡心!網友唱反調 列3大不用不銹鋼飲管的理由 | on.cc東網 |https://hk.on.cc/fbia/bkn/cnt/fbia/20180610/mobile/fbia-20180610142212740-0610_31011_001.html

伯爵府

回覆樓主:

日常生活好多食品用品都有至癌物,問題係一日要攝取幾多先有害,無須制造恐慌

男爵府

我會自備膠飲管,一早買定幾包,唔環保都係咁話,紙個啲好快軟,了多幾野開始解體,你要人環保唔該你搵到啲更環保耐用外賣餐具比市民,唔係話我要環保就要即刻搞,幾多人因為你要嘅環保,搞到負出左幾多.............................................................................錢.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

餐廳一定不會、清洗飲管裡邊d漬~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

回覆樓主:

我諗

膠飲管同紙飲管

兩害取其輕!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

kl1 發表於 24-4-22 08:22
所以咪話佢哋假環保,以前80年代之前就真係環保,落街買粥買麵,自備保溫壺;買餸用過期電話簿嘅紙加條鹹 ...

我記得以前去雜貨鋪買炸菜,人哋都係搵張報紙包住再用鹹水草

冇計,社會越來越富裕、科技又發達,人類只會越嚟越唔環保,同埋越來越多詐騙集團,所以某啲方面人類亦都係退步繄
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

esmehouse 發表於 24-4-22 08:47
我記得以前去雜貨鋪買油炸菜,人哋都係搵張報紙包住再用鹹水草

冇計,社會越來越富裕、科技又發 ...

家陣報紙都無人睇喇
放下自在

伯爵府

幸福花海 發表於 24-4-22 08:37
日常生活好多食品用品都有至癌物,問題係一日要攝取幾多先有害,無須制造恐慌
...

唔係製造恐慌!就係日常都接觸好多致癌物質,更加要係生活上減少接觸,能減一分就贏一分,況且我哋唔知啲紙羹有幾毒。

子爵府

香港班垃圾環保團體 真係毒瘤

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-4-22 07:58
我買嘅餐具有包埋一支好有嘅飲管可以清潔。

你幻想下
好多單係直接比人撞,枝飲筒插左入眼,死左

你以為嗰枝刷好有用?刷一次兩次枝飲管(emoji)面已經刮花晒,又濕你又會放返落袋,細菌幾陪級數滋生,退伍軍人症病菌就最鐘意呢啲環境,到發現出事巳經好遲,所以點解所有小朋友產品都冇不銹鋼

yeung_ma    發表於 24-4-22 09:36

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

kl1 發表於 24-4-22 07:52
上星期試過用紙羹食通心粉,入到口無通心粉味,只有一陣臭紙味,可想而知幾多毒素。
...
唔好話用紙呀,有啲咪會俾啲類似木嘅餐具,杯奶茶搞完,我都覺得有陣味
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

esmehouse 發表於 24-4-22 08:47
我記得以前去雜貨鋪買油炸菜,人哋都係搵張報紙包住再用鹹水草

冇計,社會越來越富裕、科技又發 ...

詐騙大集團,壓榨小市民最叻。

伯爵府

loveshp238 發表於 24-4-22 08:50
香港班垃圾環保團體 真係毒瘤

完全同意,攞政府資源去反政府

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 24-4-22 08:13
查實環保團體班人、真係個腦入水、唔該走去超級市場睇下、幾多包裝、幾多膠樽、家庭裝修、垃圾一車車、車 ...

其實用返不鏽鋼餐具仲好

國內有回收清洗餐具服務
香港唔跟

首頁
12345...25

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊