自由講場

跳至

首頁
23456...25

尾頁

伯爵府

mercurycc 發表於 24-4-22 09:27
題外話,每年清明都睇到山頭被燒到黑晒.

燒過嘅山好多人可能唔知會點,燒過嘅山本來有黏性嘅土都變成沙狀,如果要步行就要一步一步跣停咗先可以行第二步,仲難過喺沙灘行。由此可以想像到,要復原必須要浪費一段時間,而呢啲時間永遠都追唔返改善環境嘅變化。

伯爵府

根本就系制造另一種垃圾

伯爵府

小肥兔 發表於 24-4-22 09:33
早幾年為咗支飲管喊打喊殺,跟本就是虛偽, 要環保, 最好是源頭開始, 減少購物,不要買咗一大堆, 然後扮 ...

所以飲熱飲就最好,對健康亦好。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我記得當年點解唔再用報紙包野賣,因為當時有報告話報紙上既油墨有致癌物,對食物唔好。

加上膠袋普及化,就替代左報紙咸水草喇。而且唔係個個識紮咸水草既。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

象牙宮

LoveYinYin1215 發表於 24-4-22 08:53

其實用返不鏽鋼餐具仲好
我地都有傾開,
外賣其實可以先比按全租餐具,
回收退按金,好似牛奶樽咁.
國內點做?

伯爵府

my005 發表於 24-4-22 09:35
我記得當年點解唔再用報紙包野賣,因為當時有報告話報紙上既油墨有致癌物,對食物唔好。

加上膠袋普及化, ...

因為油墨有生埃,生埃係致癌物

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

上次有JM POST出不锈鋼飲管致癌報導,唉,真係唔知用咩至好喇。

矽膠易發霉架。唉﹗

而家盡量唔用飲管喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

kl1 發表於 24-4-22 08:22
所以咪話佢哋假環保,以前80年代之前就真係環保,落街買粥買麵,自備保溫壺;買餸用過期電話簿嘅紙加條鹹 ...

無錯!

當年買麵無湯 只有 撈麵 或者 炒麵,用紙搽上豬油,放啲麵上去,包好放入紙袋。
連 外賣 糯米飯 、蒸飯、點心 也是相同 處理方法。

珊瑚宮

kl1 發表於 24-4-22 09:37

係呀係呀,我記得係咁。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

走飲管就唔好整紙飲管

之前講好了, 又突然出番4層紙飲管

珊瑚宮

我女話佢飲凍O茶,飲到一半,條紙飲管已軟晒。

伯爵府

my005 發表於 24-4-22 09:39
上次有JM POST出不锈鋼飲管致癌報導,唉,真係唔知用咩至好喇。

矽膠易發霉架。唉﹗

轉飲熱飲,對身體都好

伯爵府

my005 發表於 24-4-22 09:42
我女話佢飲凍O茶,飲到一半,條紙飲管已軟晒。

十五分鐘壽命

伯爵府

caryfox 發表於 24-4-22 09:40
無錯!

當年買麵無湯 只有 撈麵 或者 炒麵,用紙搽上豬油,放啲麵上去,包好放入紙袋。

嗰個年代嘅做法唔錯。

象牙宮

kl1 發表於 24-4-22 09:34
所以飲熱飲就最好,對健康亦好。
收音機講完,
熱飲外賣杯都唔好得去邊,
杯蓋太緊或太林,
有d落熱飲會起泡.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

kl1 發表於 24-4-22 09:37

無錯!

油墨仲會黏附 印係食物之上。
豬肉、蔬菜 這些還可清洗乾淨,
豆腐 仲可以清楚看到反印係上面嘅字,又唔可以用力去抹佢落嚟,如果豆腐軟身好易散㗎。

伯爵府

mercurycc 發表於 24-4-22 09:45
收音機講完,
熱飲外賣杯都唔好得去邊,
杯蓋太緊或太林,

有啲地方可以自帶杯去裝,咁會比較理想

珊瑚宮

最近我睇電視,見到節約用水既廣告,至覺得諷刺﹗

大佬,你叫人節約用水,但嗰啲膠樽、載過食物係膠盒,咪一樣要用水洗得乾乾淨淨至可以回收。

先唔講回收左,究竟去左邊先啦。

girlbear    發表於 24-4-22 12:44

象牙宮

my005 發表於 24-4-22 09:39

矽膠易發霉架。唉﹗
暫時未搵到岩心水既筒出街時用.

子爵府

大力大力 發表於 24-4-22 08:13
查實環保團體班人、真係個腦入水、唔該走去超級市場睇下、幾多包裝、幾多膠樽、家庭裝修、垃圾一車車、車 ...

Agree

首頁
23456...25

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊