自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

幾年前買樓的深圳業主大概沒想到,這才過了幾年,他們的時代已經過去了。那個高位上車的單位於他們而言,是昨天的蜜糖,明日的砒霜。

為了快速把單位賣出去,不把價格耽擱在自己手裏,業主們只能大展身手:給經紀發紅包、給家裏噴香水、學習介紹術語......只為不錯過任何一位潛在買家。即便如此,賣樓時,他們仍被買家和經紀的大刀,一次次砍出底線,砍到破防。有業主從掛盤到賣出,總價降了70萬(人民幣,下同),本金虧了42萬;有人第一次掛盤,出的是比本金虧本130萬的價格,還被調侃有人去看房得燒高香了。

賣樓:猶豫就會敗北

在深圳現在的二手樓市場裏,流傳着這樣一句話:沒有賣不掉的房子,只有賣不掉的價格。急於拋售的業主,爭當小區裏的價格窪地。比如,掛盤價必須是小區裏的第一低,才能爭取到更多的看房人。

楚楚的房子,在2023年掛了將近一年,才賣出去。一開始,她的掛盤價便是小區裏最低的——335萬。這一年裏,她接待了幾十位買家,但他們大多還在觀望。為了儘快賣出去,楚楚數次降價,跌幅70萬,最後成交價是265萬。楚楚算了一筆賬,單位是2017年購買的,當時還未到樓價的巔峯,買入價格是251萬,加上税費、傢俱家電是260萬出頭,算上賣樓的經紀費,幾乎和成交價持平。但是她這5年多的利息,總共是42萬左右,算是虧出去了。為了小孩上學,以及工作通勤更方便,她只能置換房子,所以虧損她也認了。「相當於我們花了42萬,租了五年多的房子,其實還虧多了一個時間成本。」

就在楚楚以為自己已經是小區的價格窪地時,一個月後,鄰居的拋售價再次突破底線,再降了十幾萬。「我們當時同時賣樓,他的出價比我高十幾萬,他死咬着那個價格不放,所以一直沒賣出去。沒想到,我才賣完一個月,他也認命了,立降30萬賣出。」

原文網址: 深圳現「劈價賣樓潮」 業主寧虧本130萬求售:沒想到買深圳樓會蝕 | 香港01 https://www.hk01.com/article/101 ... utm_medium=referral

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我諗睇地區,福田南山價錢比較企得穩

如果價錢相宜,都想係深圳買個單位連車位,

侯爵府

邊度買樓一定賺?賺硬就冇窮人啦

珍珠宮

紫色線 發表於 24-4-22 12:44

投資真係好蝦人, 惠洲樓由1百開外, 跌到唔洗20萬
我住呢到幾年換iftl, 早兩日又話要7-8萬

重有室內自己又裝呢

男爵府

只是這十多二十年未第一次經歷大經濟循環而已,本地人經歷得多啦!每次歷史证明,只要涯得過,到經濟起飛時,樓價比當年買入價升凸幾倍啦!
好像本地一樣。全國有幾多个一線城市呀!

珍珠宮

回覆樓主:

真係好笑,包賺架?

瑪瑙宮

投資有風險

蝕當然無人想.

複式洋房

hct300 發表於 24-4-22 12:23
幾年前買樓的深圳業主大概沒想到,這才過了幾年,他們的時代已經過去了。那個高位上車的單位於他們而言, ...

呢啲人根本想炒樓,買房係長線投資,自己又係用家,一般要睇十年至廿年; 短線波幅肯定有, 咁都唔忍得肯定係失敗人生。

大宅

如果自用又點會蝕咁多錢都要賣,除非好等錢使

水晶宮

回覆樓主:

佢地係真泡沫,supply多過demand, 樓質量太差,幾年樓已經殘到爆,外牆多處大裂縫。深圳樓都唔會比香港平,買大西北都唔買大陸樓。
attach0/tmp/php3K415j

男爵府

回覆樓主:

應該住緊公屋啲人劈價出售多囉
政府終於做嘢啦嘛

alau2021    發表於 24-4-22 13:53

伯爵府

紫色線 發表於 24-4-22 12:44

我都想

男爵府

回覆樓主:

大陸大城市買樓負擔比香港更重,出租回報比香港更低,所以跌得更深

所以大陸有錢人會黎香港買樓收租,租金回報多一倍

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

內文說買入價是251萬,賣出價是265萬,賬面上無蝕喎!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Kittymummy 發表於 24-4-22 13:45
佢地係真泡沫,supply多過demand, 樓質量太差,幾年樓已經殘到爆,外牆多處大裂縫。深圳樓都唔會比香港平, ...
依幾年都多左大陸發展商來香港起樓,我都想知啲質量得唔得
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

回覆樓主:

條數都亂嚟,個價錢都冇乜點跌,佢計埋自己供樓啲利息落去?咁佢住咗幾年又唔使計嘅?
大陸樓不嬲二手市場都唔活躍,劈價就緊㗎啦,蝕少咪當賺咗囉。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

野原美冴 發表於 24-4-22 14:24
內文說買入價是251萬,賣出價是265萬,賬面上無蝕喎!

虧130萬係其他個案
文中呢個無蝕啦
賺左住

男爵府

tutik 發表於 24-4-22 14:25
條數都亂嚟,個價錢都冇乜點跌,佢計埋自己供樓啲利息落去?咁佢住咗幾年又唔使計嘅?
大陸樓不嬲二手市場 ...

房子是用來住的,不是用來炒的,簡稱房住不炒、房子是用來住的,於2016年12月14日由中共中央總書記習近平在中央經濟工作會議首次提出,後來成為中國政府在房地產領域的指導政策。

侯爵府

littlefunpig 發表於 24-4-22 14:36
虧130萬係其他個案
文中呢個無蝕啦
賺左住

而家d媒體質素係咁上下。

侯爵府

hct300 發表於 24-4-22 14:49
房子是用來住的,不是用來炒的,簡稱房住不炒、房子是用來住的,於2016年12月14日由中共中央總書記習近平 ...
你知就好啦,咁你貼則新聞出嚟有乜意思

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊