自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

而家我已經99%用手機付款,櫃員機提款都可以用手機了,其實真係可以唔帶銀包,但無銀包無cash始終是無安全感。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

身份證放邊度?如果放銀包,仲係要帶出街

伯爵府

想生BB熱投

野原美冴 發表於 24-4-22 13:44
而家我已經99%用手機付款,櫃員機提款都可以用手機了,其實真係可以唔帶銀包,但無銀包無cash始終是無安全 ...

成年無帶cash了。
I am Agent P

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

試過lunch time 出去食飯唔記得帶銀包,其實冇乜作用主要係張身份證,手機乜都可以做到

珍珠宮

而家我已經99%用手機付款,櫃員機提款都可以用手機了,其實真係可以唔帶銀包,但無銀包無cash始終是無安全 ...

突然想去街市買野就會發覺自己無帶銀包最後買唔到

象牙宮

回覆樓主:

唔會,因為我去街市

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無用銀包了, 只帶卡包, 裝身分証同信用卡.

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好多地方仲要收現金

伯爵府

銀包主要袋coupon

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

我個仔會,但係我唔會。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

係,無乜cash, 試過街市買野比錢先發覺無cash, 同店主話轉頭撳錢先
放下自在

象牙宮

而家真係無電話好唔方便,
有時落到街發覺無帶,
又搭唔到車又買唔到野。

珍珠宮

2018復活節勳章

唔係咁易,有部分店舖,尤其是食店,只收現金。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有冇想過如手機被偷了, 又冇銀包, 如何搭車回家?

街市部份檔仍只收銀金

我出街耐, 一定帶手錶,
唔洗下下拿手機出來睇時間

公爵府

2024年龍年勳章

證件擺銀包,所以依然會帶
亦有擺定少少現金
以免去啲地牢買嘢無訊號

珊瑚宮

回覆樓主:

我同事,幾年前識佢, 已經用電子支付, 身上無現金。
最搞笑, 佢去年去某廟攝太歲, 去到先知無電子支付。
返MTR攞錢又遠, 終於係7仔問人可唔可以用電子支付換現金, 佢話樣衰到爆

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

啱啱去買兩餸飯(因天文台話落雨想拿拿聲買完就走),一時唔記得睇個身有冇現金,差d無錢俾

點都係要有返幾百蚊喺身至有安全感

男爵府

回覆樓主:

雖然大部分都係用電子支付。但點都會戴現金出街。唔係連鎖店嘅舖頭部分或街市都仲係用現金

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

返工落街食lunch或者喺屋企落樓下食dinner我只會帶手機

伯爵府

間唔中就有呢D post鼓吹手機支付

但明明n年前已經有既八達通仲方便, 唔洗又裝app又掃野
從來無見過呢類帖

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊