自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

爺爺生日聚會,各家庭成員出席,其中一個家庭個16歲仔因一d小事鬧情緒,同阿媽發脾氣講:如果唔系你逼我嚟我都唔會嚟呀!
坐附近嘅人都聽到但唔出聲,阿媽應該好嬲,但太多人唔想搞到氣氛太差,唔想d老人家唔開心(老人家當時應該聽唔到)
換轉你哋會點做?呢個歲數不大不細真難搞,記得佢以為好乖都幾有禮貌...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

hellomiki 發表於 24-4-22 15:18
爺爺生日聚會,各家庭成員出席,其中一個家庭個16歲仔因一d小事鬧情緒,同阿媽發脾氣講:如果唔系你逼我嚟 ...

冇得攪
叫佢坐遠d打下機算
開席先叫佢過黎食

水晶宮

回覆樓主:

我會返到屋企先同佢開拖.....

緣份的天空    發表於 24-4-22 16:51

珍珠宮

D..D 發表於 24-4-22 15:20
冇得攪
叫佢坐遠d打下機算
開席先叫佢過黎食

當時就系坐枱食咁飯

珍珠宮

Kittymummy 發表於 24-4-22 15:21

嗯,我都覺得個阿媽就系等回家先開拖

大宅

回覆樓主:

好好醜醜食完飯先算

子爵府

回覆樓主:

扣起佢零用錢 !

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

會同佢講:得,明白,甘以後呢d場合唔預你啦。然後叫佢坐埋一邊算啦,之後唔會主動同佢講野,唔會主動比錢佢。

maggie.tang    發表於 24-4-22 17:30

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

回家先懲罰,話畀佢知無禮貌唔顧及爺爺和其他人感受,世界唔會圍住你轉,係你要去配合和適應。少少事就發脾氣,最有效扣零用,仲不知悔改,以後所有都有金錢和物品睇心情供應。
佢嬲有得去,要佢學習適應畀面派對,如果唔喺出嚟做野,好容易撞板。

男爵府

都要睇下平日仔係咪咁反應, 咁大個其實已經定左

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

X 2

人多時一定笑笑口忍佢、返到屋企才跟佢算賬~

一日你仲讀緊書、都要跟父母一齊去親戚屋企、你沒有得選擇~

子女已成人、我們每個月去婆婆屋企一次、包括節日、婆婆生日、他們一定會就大家時間一同去~

如果想子女長大了、也一同習慣參加家庭聚會、一定要從小、不要給他們選擇,只係告訴他們、什麼時間一齊去哪裏、我就是這樣環境長大的、結婚20幾年、老婆返外家吃飯、過時過節我祗有一次缺席、記得是發燒在家~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Heiheibebe 發表於 24-4-22 15:29
都要睇下平日仔係咪咁反應, 咁大個其實已經定左

16歲還可以教、26歲就唯有等佢轉性~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

Me too
不過我諗我好難控制自己臉口
如果我老公在,可能的咗個仔外面辯論

水晶宮

大力大力 發表於 24-4-22 15:30
X 2

人多時一定笑笑口忍佢、返到屋企才跟佢算賬~

我都總算好彩,個女一直都跟我去家庭聚會,拜山都係。24歲算係咁。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢唔想去,我唔會逼佢,所以唔會發生呢啲事

瑪瑙宮

叫佢以後唔好出席

珍珠宮

都明, 以前細過都吾想出席飯局, 不過吾會係人前講出來

珍珠宮

2024年龍年勳章

如果係親戚個仔,咁我當然唔出聲

如果係我自己個仔,就返屋企先同佢算帳
希望每天開心渡過 ;-)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

既然係鬧情緒,就比佢冷靜吓 ~

公爵府

hashtag影視迷勳章

hellomiki 發表於 24-4-22 15:18
爺爺生日聚會,各家庭成員出席,其中一個家庭個16歲仔因一d小事鬧情緒,同阿媽發脾氣講:如果唔系你逼我嚟 ...

逼就肯嚟!好乖呀!有d逼都唔就範呀!
面對青春期青少年應該當佢哋有病,肯聽就講多一兩句,唔肯聽就保持距離和平相處,一兩年就過。旁人更加唔好多事,有需要就兩邊都講下好說話,千祈唔好踩多腳。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊