自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

從小我就解釋俾個女知,點解會有家庭聚會,點解要出席。細時佢無得揀,一定要跟住我,所以要出現。到依家升咗中學,佢都依然有出現,我無俾佢選擇出唔出現……不過每次聚會完返到回家時,我都會同個女講多謝!多謝佢肯出席,陪伴家中長老親戚。

我自己覺得無嘢係理所當然,佢肯配合其實真係好感恩。所以,我真心多謝我女嘅配合。

侯爵府

回覆樓主:

青春期好煩

公爵府

2024年龍年勳章

人地仔女就唔理了,自己仔女就回家先教訓,加埋經濟封鎖。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

YuYuMother 發表於 24-4-22 15:31
佢唔想去,我唔會逼佢,所以唔會發生呢啲事
Same Same

侯爵府

SUMMER581 發表於 24-4-22 20:45
親戚屋企食飯見過,個阿爸一巴打落個女度,話既然唔想係度就走,其他親戚勸冷靜冷靜,之後好似無事咁繼續食 ...

阿爸動手吾係幾好、仲要咁多人.....

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

青春期,我仔同你講既情況差不多
細個有教有禮貌
有家庭活動都肯去
直至上年開始唔想去
除左家庭食飯
其他就由佢選擇

珍珠宮

CathyChan1126 發表於 24-4-22 23:03
青春期,我仔同你講既情況差不多
細個有教有禮貌
有家庭活動都肯去

你仔都講過類似嘅話?定個心咁諗但無講出口?有講同無講差很遠,起碼唔講出口叫好比面了,表面扮下都好過無

珍珠宮

親戚屋企食飯見過,個阿爸一巴打落個女度,話既然唔想係度就走,其他親戚勸冷靜冷靜,之後好似無事咁繼續食 ...

好激

珍珠宮

嘩,好激呀!

水晶宮

畀面勳章

hellomiki 發表於 24-4-23 14:15
你仔都講過類似嘅話?定個心咁諗但無講出口?有講同無講差很遠,起碼唔講出口叫好比面了,表面扮下都好過 ...

有呀,
未出門口已經有講
我老公聽到已經係屋企炳左佢一獲
話比佢聽,點都要比面人
個個親人食飯都要去
如果唔去,叫佢執包袱走

之後我仔無再出聲

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

hellomiki 發表於 24-4-22 15:18
爺爺生日聚會,各家庭成員出席,其中一個家庭個16歲仔因一d小事鬧情緒,同阿媽發脾氣講:如果唔系你逼我嚟 ...

我會當時唔同佢嘈,返屋企先去同佢慢慢再傾。雖然我哋仔女都唔鍾意同嫲嫲食飯,但係出咗嚟暫時沒有發生同樣事情

侯爵府

hellomiki 發表於 24-4-22 15:18
爺爺生日聚會,各家庭成員出席,其中一個家庭個16歲仔因一d小事鬧情緒,同阿媽發脾氣講:如果唔系你逼我嚟 ...

ok, 你行去hug一下爺爺然後同佢講句“老如松柏,身體健康” 同爺爺講話你有急事要走先啦.

伯爵府

gilgilgilgil 發表於 24-4-22 23:02
阿爸動手吾係幾好、仲要咁多人.....

我諗應該係忍咗好耐,個女仔讀書好叻好聰明,不過自細就冇禮貌,平時見到長輩都唔會主動打招呼,脾氣又差,好多親戚都係隻眼開隻眼閉,聽講個阿媽都成日同個女講唔好咁,你咁太冇禮貌,可惜一路都唔聽教

終於個阿爸忍無可忍,當時個女仔呆哂,我諗佢冇諗過阿爸會打佢,因為平時唔出聲,教佢都係阿媽

雖然個刻氣氛好尷尬,但又覺得個女仔抵打

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

返屋企講道理

唔會扣錢,第一無事先講明,第二尊重別人唔係用錢去營造、衡量

從小要教佢尊重同關心身邊人,唔可以只顧及自己喜好。另外,我唔會比個仔亂發脾氣,有咩可以講,商量,唔係BB小朋友,讀咁多年書,仲要用發脾氣去表達?你肚餓唔通喊呀?

我覺得經常帶仔女去街去玩去見識放電唔代表教左做人道理,除左身教做榜樣,還要帶佢去做,例如做義工呀探訪呀,耐不耐電長老慰問(比電話佢教佢講),另外多d同子女溝通傾計(唔係單向問問問)先可以灌輸正確思想比佢哋

侯爵府

2024年龍年勳章

返到屋企先閧拖

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

bmuimami 發表於 24-4-22 17:46
我諗睇各出席人士識唔識應講則講啦!我有幾兄弟姊妹,計我長相不及佢哋,由懂性開始就被取笑「點解同爸媽 ...

你回文由從其他角度出發,的確我做小朋友時,
有啲長輩講野係無禮貌,唔顧及其他人感受。

大宅

回覆樓主:

16歲都大啦,唔鍾意去唔去咪得

水晶宮

MRS.KAREN 發表於 24-4-23 15:14
你回文由從其他角度出發,的確我做小朋友時,
有啲長輩講野係無禮貌,唔顧及其他人感受。

自問唔算「醜」,最多係「唔靚」,真係傷害咗我自尊心
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

bmuimami 發表於 24-4-23 15:43
自問唔算「醜」,最多係「唔靚」,真係傷害咗我自尊心

唔好唔開心啦,加油,我都遇過,改變唔到人地諗法,自己心理強大就好

珍珠宮

我唔會出聲,總之大家食埋餐飯就返屋企,之後我會再解釋多一次俾佢聽,家庭聚會只要係家庭一份子都係必須要出席嘅,尤其是要見長輩….

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊