自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

mandy952 發表於 24-4-22 16:44
從來都唔會放出去,但如果攞入去我會確保唔整濕人地嘅地方,所以通常用縮骨遮
...

我都係,放入遮袋再塞入背包,永遠唔放鋪頭外面,怕被偷或唔記得攞……

水晶宮

tht125 發表於 24-4-22 15:53
昨天中午好大雨,去餐廳食飯放把濕遮係遮架,結果食完飯發現被人拎左....
攪到我冇遮用,都唔係第一次,唔 ...

正常,我嗰時有把日本買回來的傘,成2百幾蚊,就係咁比人攞左,好肉痛

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

昨天中午好大雨,去餐廳食飯放把濕遮係遮架,結果食完飯發現被人拎左....

我用縮骨遮已經好多年,
帶埋膠袋,入店前包住跟身,唔放低架。

子爵府

除非預左無左都吾肉痛,否則財物一定要跟身

公爵府

2024年龍年勳章

tht125 發表於 24-4-22 20:05
鞋都拎.....咁恐怖

我都試過,playroom清場清潔前著走阿B對新鞋,留低佢哋對舊鞋,好彩泊咗架車响同一個商場,唔使行好遠

講返雨遮,我都試過幾次被偷長遮,所以而家用縮骨遮,自備遮套跟身。

-

大宅

回覆樓主:

雨傘會跟身,唔會擺係出面,最多盡量甩晒d水,再用傘套套住先拎入去

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我都試過心人拎左, 所以一定預備遮袋, 自己保管把遮, 唔會放低

珍珠宮

BO_NG 發表於 24-4-22 16:07
其實咁樣同偷有乜嘢分別?

無分別,但呢啲情況可以扮拎錯
有哂退路,啲自私人陰暗面會出晒嚟
帶住仔女都會做小偷添
我有次跟尾出餐廳,見住前面太太拖住個幾歲囡偷野全過程
我好肯定佢地係知自己偷
幾歲囡指住我把遮話係kitty啊、好靚
太太隨即拎起,打算走
我一見佢真係行動,即時話做乜拎我把遮
我老公吊住我尾,驚訝一個女人仔帶住幼女都敢做,個女仲一齊揀遮偷

子爵府

我自從比人攞過1次就以後都唔會放雨傘係餐廳出面

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

根本啲人專登,所以我從來唔放門外。

水晶宮

根本就係偷!拎乜鬼錯!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

突然想到,係把遮不明顯的位置加一個 airTag,然後追蹤到人贓並獲,報警受不受理 ?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

係學校都比人偷遮

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

而家我都少用長直遮,鍾意用縮骨遮,入室內就放入膠袋跟身。

公爵府

2024年龍年勳章

一定唔擺出面!

縮骨傘+膠袋裝住

公爵府

習慣帶縮骨遮,帶埋膠袋(重用),總之一定跟自己

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

babybaby071 發表於 24-4-22 16:01
試過去完泳池游完水,阿仔對鞋都被人偷左。

我仔都試過,游完水,對新買嘅Crocs俾人拎咗,剩返對舊嘅喺度。

男爵府

mandy952 發表於 24-4-22 16:45
我好信邪,唔會用不知名嘅遮,絕對可以寫返篇靈異故事

响傘寫「先人遺物」

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

我用開縮骨遮,試過幾次放喺餐廳外遮筒,到走時比人整爛左!所以我依家多數自帶雨遮袋入縮骨遮跟身!

侯爵府

回覆樓主:

我突然諗起以前酒樓,70後應該見過,
酒樓門口有個架是鎖長傘的。
每隔有鎖匙開關客人自己keep 匙

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊